Wie is ‘ik’?

‘Ik’ is Jan van der Sluis. Laten we zeggen, een jonge geest van net 60 jaar oud. Privé krijg je nu niet veel meer te weten dan dat ‘ik’ twee zoons heeft en al heel lang samen is met dezelfde vrouw. Dat geldt niet voor de katten; daarvan hebben we er meestal twee, maar nummer vijf en zes in de reeks over de jaren zijn in 2015 ingeslapen. Het zoeken is nu naar opvolgers. Jammer genoeg kan ‘ik’ dat niet zeggen voor de mensen die steeds vaker ontvallen: ouders, goede vrienden en bekenden. De levensfase van de neus op de realiteit is begonnen.

‘Ik’ heeft nogal wat gedaan. Bestuurslid van (groot)stedelijk welzijnswerk, van een provinciale steunfunctie-instelling, van een groot regionaal jongerencentrum, maar ook teammanager en bestuurslid van een ereklasse rugbyclub en lid van de klachtencommissie van een politiekorps. En toen de kinderen nog ‘klein’ waren, lid van de medezeggenschapsraad van een van de grootste basisscholen in Nederland. O, en een paar jaar actief geweest bij een regionale omroep als een van de programmamakers van een politiek programma. En in dat jongerencentrum heeft ‘ik’ vanalles gedaan: van barmedewerker tot bestuurslid en lichttechnicus (theater).

De mij in 2012 toegeworpen tijd heeft ‘ik’ benut. Niks sippen op een bank – wel eventjes, hoor – maar vooral áctief. ‘Ik’ initieerde De Reizende Ontmoeting, De Transitiewerkplaats (in samenwerking), Being First (idem), werd lokaal journalist, werd actief voor De Vriendendienst, voor een verpleeghuis. Met als rode draad: het moest sociáál relevant zijn.

Typerend voor ‘ik’ is wellicht dat werk pas op de derde plaats komt. ‘Ik’ werkte aan de Rijksuniversiteit van Leiden, het Sociaal en Cultureel Planbureau, het PSW, het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn, 2ZW Informatiecentrum en laatstelijk bij Stimulansz. Bij die laatste drie hield ik me in totaal 20 jaar bezig met ‘innovatie’: vooral strategisch – wat gaat ons raken. In 2012 liepen ambities en visies uit elkaar en ben ‘ik’ niet meer ‘loonvormend’ geworden, werkloos dus. Maar zeker niet werkéloos. Tot mijn eigen verrassing bleek ‘ik’ in een keurslijf te hebben gezeten en ontpopte zich een vlinderachtige duizendpoot, met lól in leven en werken. Vooral schrijven en adviseren bleken aan te slaan, nu nog omzetten in een kleine vergoeding tot aan het pensioen (kans voor u? Om me in te huren?).

Het meest blijft ‘ik’ geboeid door mensen; door hun omgang met hun omgeving. Wellicht karakteriseren de woorden ‘observator’ en ‘beschouwer’ me nog het best. ‘Chroniqueur’ – beschrijver van zijn tijd – zei iemand eens. Dat klopt wel. Maar ook ‘fire starter’ – de vaardigheid mensen enthousiast te maken; in dit geval over de kansen die de toekomst je biedt.

O, ook belangrijk: mijn wetenschappelijke opleiding zorgt ervoor dat ‘ik’ wel vind dat alles van alle kanten beklopt en betast moet worden voordat er met stelligheid iets over kan worden beweerd. Koppel dat aan de idee dat voorspellen (in het sociaal-maatschappelijk speelveld) onzin is en u weet hoe ik over trendwatchers en andere glazen bolkijkers denk. Sommigen noemen dat cynisme, andere scepsis. Ik vind gewoon dat het ‘ik’ is.

Denkt u mijn aanpak en gedachten te kunnen gebruiken? Voor een column? Om een stuk uit uw bedrijf te bekloppen? Om eens tegenaan te praten over uw ideëen? Voor een mooi verhaal (workshop, referaat, lezing, inspiratiesessie; what’s in a name?). Denkt u ‘ik’ te kunnen gebruiken als werknemer? Neem gerust contact* op. Het leidt in elk geval tot een nieuw en dus leerzaam contact!

*via dit blog bijvoorbeeld. Ik neem binnen een dag contact op.

Advertenties

9 gedachten over “Wie is ‘ik’?

 1. Beste Jan,

  Wat je in je blog schrijft over psychose is nou net datgene waar ik elke keer tegenaan loop. Omdat schizofrenie en drugsgebruik vaak de oorzaken zijn voor een psychose, denken veel mensen dat het een ver-van-mijn-bedshow is. En daar wil ik dus toch een kanttekening bij maken. Wist je dat je een psychose kunt krijgen van: een burn-out, hersentumor, verkeerd medicijngebruik, langdurig ernstig slaapgebrek, de overgang, de puberteit en – in mijn geval – een traumatische bevalling? In het laatste geval heet het een kraambedpsychoseen heb ik daar mijn website over: http://www.kraambedpsychose.nl. Op die website staat een link naar een uitzending van Labyrint, over de uitleg van een kraambedpsychose, dat dit te maken heeft met het immuunsysteem en waarschijnlijk reageert als ontstoken systeem (vandaar de naam Ontstoken Brein). Erasmus MC in Rotterdam doet als enige in de wereld onderzoek hiernaar.
  Dus…studiemateriaal toch nog maar even opdiepen uit de prullenbak? 🙂
  Groetjes, Karin den Oudsten

  • Voorop: je hebt helemaal gelijk. Er zijn meer oorzaken. Volgens mij staat dat er ook. In het blog wil ik er op wijzen dat psychoses danwel geen griepje zijn zijn, maar ook dat dat geen reden is aan te nemen dat je ze niet kunt ‘oplopen’. En dan zijn er redenen zat om in sen psychose te schieten. Omdat we dat nogal normaal vinden, heb ik ervoor gekozen om werkdruk etc. als voorbeeld te gebruiken. Zeker nu, nu ‘iedereen’ zich maar kapot denkt te moeten werken om de baan te behouden, is dat linke soep.

   Maar, nogmaals, dat is maar een aspect. Mijn blog heeft ook niet de bedoeling kant en klare oplossingen te bieden. Wel om lezers even na te laten denken.

   Jan

   Verstuurd vanaf mijn iPad

 2. Je zult het gauw genoeg merken, want je staat er nu op. Als je nog vragen hebt, kun je die hierna het beste richten aan de redactie, want ik ben er niet altijd, zo krijg je altijd antwoord.

  Groet,

  Samira

 3. Beste Jan, ik heb met veel interesse je laatste artikel ‘We liegen wat af’ gelezen. Ik zou het graag op Joop.nl willen plaatsen. Joop is de opiniewebsite van de VARA. Zou je mij willen laten weten of je dit goed vindt?

  Vriendelijke groet,

  Samira Ahli
  Redactie Joop

  • Uiteraard. Als het goed is, staat er een Creative Commons-disclaimer bij die alleen commercieel gebruik verbiedt.

   Wat was het dat je interesse opriep)

   Jan van der Sluis

   • In eerste instantie was het uitstelgedrag heel herkenbaar :). Maar het stuk werpt natuurlijk een aantal vragen op die actueel zijn, in deze tijd waarin er veel voorspellingen worden gedaan.
    We zullen het stuk vanmiddag op Joop plaatsen. We maken op basis de gegevens op deze website een profiel van u. Mocht u zelf een biografie willen samenstellen of een andere foto toevoegen, dan kunt u mailen naar de redactie: redactie.joop@vara.nl

    Met vriendelijke groet,

    Samira Ahli
    Redactie Joop

   • Alstublieft: ‘je’. Anders voel ik me écht 57 😉

    Prima als jullie korte bio maken. Ik ben benieuwd wie je denkt dat ik ben :).

    Op LinkedIn staat een hele lijst van wat ik deed. Maar ik zie net dat je die al bekeek. Echt anoniem rondsnuffelen, wordt steeds moeilijker 😉

    Ik ben erg benieuwd wat er gebeurt als jullie dit plaatsen.

    Jan van der Sluis

 4. Hallo Jan, Je naam kreeg ik van Hennie Castelein van de gemeente Leiden. Ik ben van volnieuws.nl. Een regionale nieuwswebsite met lokaal nieuws in 16 gemeenten waaronder Leiden. Samen met twee anderen ben ik de website een jaar geleden begonnen en het gaat goed. Zo goed dat ik dringend op zoek ben naar mensen die kunnen schrijvven, een beetje weten wat er in hun gemeente speelt en in de gelegenheid zijn om naar evenementen/activiteiten te gaan.

  Wat minder goed gaat is de advertentieverkoop. Het zijn economisch moeilijke tijden. Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen is dat we geen liggende gelden hebben. Met andere woorden: ik kan je naamsbekendheid bieden (mocht je die nog nodig hebben, wat een goeie columns, ook die plaatsen wij) en meer niet. Op termijn wellicht wel maar nu niet.

  Mocht je geïnteresseerd zijn, mail dan terug of bel tel.nr. 06-14994296. Dat is mijn privé nummer.

  Ik hoor graag,

  Groet,
  Marjolein Altena
  Redactie

  • Ik was een paar dagen weg, zoals je vast las, om een vriend te helpen verhuizen. Vandaar de verlate reactie.

   Het lijkt me leuk mee te werken. Hoe en wat moeten we het maar eens over hebben na Pasen.

   Jan van der Sluis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.