De straatBOA staat op

We hebben parkeerrestrictie! Voor €50 per jaar mogen we parkeren in de straat…. nee, in de hele zône en zelfs de aanpalende. Alleen in de binnenstad (van Leiden) moeten we betalen. Eigenlijk is het net zoals het was toen het nog onbetaald was. De plekken waarvoor we toen moesten betalen, zijn betaald gebleven.

Ik ben blij. Terwijl de halve stad zich opwindt over de uitzuigers op het stadhuis, de zakkenvullers, leugenaars, onbetrouwbare konkelaars en belastingheffers zie ik sinds de dág dat het begon een verandering: de straat is overdag plots weer halfleeg!

(Die halve stad moet je spreekwoordelijk opvatten, hè. Op social media blêrt een minderheid zo hard dat je geneigd bent te denken dat het een meerderheid is. Dat ze vooral vermakelijk zijn, hebben ze niet eens door. Saillant is bijvoorbeeld dat de scheldkannonades nu over betrouwbaarheid en ‘ons’ geld gaan, terwijl eind vorige eeuw de verwijten meestal iets van ‘baantjesjagers en zakkenvullers’, eigen gewin eerst, waren.)

Iedereen z’n parkeerplaats (totdat over 10-20 jaar de eigen auto is vervangen door ‘autonoom transport’), maar wel zonder dat wij, de bewoners, er geen last van hebben. En dat sloop er wel in. Dat je langer moest zoeken naar parkeerplaatsen, dat mensen lui als ze zijn overal parkeerden binnen een straal van 50 centimeter van de voordeur, spontaan optredende deuken en butsen in de auto; dat soort van dingen. Drukte-effecten- op social media althans. In werkeljkheid is het maar een fractie van de stad – arkere (en verrot slechte chauffeurs).

Het is weg. Voorlopig. Want de dag erop zijn de eerst stoere overtreders er al. De geuzen, de rebellen, die opkomen voor hun récht (overal) te parkeren. En nu, 17.00 uur, de eerste forensen die gokken dat er voor 19.30 uur niemand meer controleert. Over een half uur staat alles weer vol, met tweede auto’s van de lease maatschappij en met ‘busjes van de baas’.

De reden kun je wel raden. De kans dat je wordt bekeurd, is gewoon erg klein. Misschien één keer per dag fietsen twee BOA’s door de straat. Da’s een ritje van 30 seconden max. Op een ‘verbodsdag’ van 12 uur is dat een kans van 1:1440 (toch?). Hét probleem van Nederland; we barsten van de regeltjes, maar hebben geen handhavers. Of omdat us Nederlanders te zuunig zijn of omdat we waanzinnig naïef zijn en denken dat iedereen zelfcensurerend en zelfregelend is (maar dan heb je eigenlijk geen tot heel weinig regels nodig). Verklaar zoals je zelf wilt, maar handhaven doen we in dit land niet.

img_5364

Terwijl de handhavende BOA’s voorbij fietsen en een heleboel auto’s niet controleren omdat ze met de neus van de weg staan af gekeerd, schiet me te binnen dat de beste contrôleurs de straatbewoners zelf zijn. Zij hebben belang en BOA worden is echt niet zo moeilijk dat je ‘er voor naar de universiteit moet’, zoals mijn moeder zaliger zei.

We (ik) nemen al heel vaak pakketjes aan voor andere straatbewoners. ‘Buren’  is allang een eufemisme, want de bezorgers weten ‘die meneer die altijd thuis achter de computer zit werken’ héél snel te vinden. Iedere straat heeft wel zo iemand, durf ik te wedden.

Gratis idee voor de stad Leiden: voer de straatBOA in. Iemand die een uurtje per dag (netto, verspreid over willekeurig aantal ‘rondes’) vrij kan en wil maken om te controleren. De pakkans vlíegt omhoog en de straatBOA bekeurt ook nog eens sociaal. De kans bestaat dat-i van straatbewoners meer door de vingers ziet, als daar reden voor is.

Domweg omdat hij weet en snapt wat er leeft. En als buur A fout parkeert omdat er teveel illegale parkeerders zijn, moet de prioriteit bij de illegalen liggen en niet bij buur A. Als buur A dat doet omdat hij of zij te beroerd is meer dan tien meter te lopen… jammer.

Ik ben vóór.

Laten mensen die meteen problemen zien met gelijke behandeling nu even stil zijn, want de gemeentelijke BOA’s zijn minstens net zo willekeurig bezig met al dan niet door de vingers zien. Laten we elkaar geen mietje noemen, zeg. Eerlijke en gelijke behandeling bestáát niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.