Het verraad van je taal

Het ergst vind ik dat het me pas veel later opviel hoe vreemd dit bord eigenlijk is. Je zóu het kunnen vinden in een verpleeghuis. Het is de veruit belangrijkste – en ook grootste – lift in het gebouw.

img_5313

Wat er raar is aan deze mededeling? Dat het een symptoom is van de wereld op z’n kop, zeker in verpleeg- en verzorgingshuizen. Laat het even tot je doordringen. Hier staat niet anders dan dat je tussen 12.00 en 13.00 niet van deze verdieping weg kunt als je in een rolstoel of iets groters zit of ligt. En waarom? Omdat het personeel dan maaltijden rondbrengt. Alsof de lift er primair voor hen en hun werk is, en niet voor de bewoners van het huis voor wie alles uiteindelijk wordt gedaan en die dit alles ook nog ’s bekostigen met heel forse bijdragen.

Waarom staat er niet iets als ‘Tussen 12.00 uur en 13.00 uur is deze lift extra druk in gebruik, omdat wij dan ook maaltijden rondbrengen’?

We kunnen ons druk maken over zwarte piet en negerzoenen als uitingen van vermeend verborgen racisme, maar veel erger is het gebruik van taal dat ook daadwerkelijk iets van een houding weerspiegelt. Dit bord toont dat in dit verpleeghuis het personeel de dienst uitmaakt en de bewoner secundair is, misschien nog wordt gezien als ‘klant’ maar dan zeker niet als ‘koning’. Zwartepiet en de negerzoen zijn onzinnige en beledigende discussies omdat de inténtie te discrimineren wordt verondersteld en wordt geprojecteerd (ik zal alleen daarom al voor Zwarte Piet blijven en negerzoenen niet te vreten vinden maar als verzetsdaad kopen).

In gevallen als die op de foto is de intentie echter onweerlegbaar. Dat maakt ze interessant. Want is de schrijver zich bewúst van zijn eigen onthulling? Als je mensen er op aanspreekt, merk je al snel dat dat niet zo is. ‘Wat maakt dat nou uit wat er staat?’ Of je het nu hebt over de vorm ‘ik en…’ (in plaats van het minder egocentrische ‘… en ik’) of deze.

Niks taalarmoede, volop verraden van jezelf vía taal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.