Je vreemdste relatie is die met je ouders

Ademen. Denk je daar wel ’s over? Of dat nog wel werkt? Je hart. Dat doet het toch gewoon? Al alle uren dat je leeft. En je denken gaat ook aardig automatisch, mag ik hopen. Van die vanzelfsprekendheden, waar je ook niet alledag bij moet stilstaan. Vooral omdat je ze toch niet kunt beïnvloeden – over je gedachten kunnen we nog twisten – dus waarom er actief bij stilstaan.

Van dergelijke vanzelfsprekendheden zijn er veel meer. Zo geloof ik echt dat de hemel niet zal neerstorten noch dat de zon morgen niet meer opkomt. Misschien over ‘een paar jaar’ niet meer, maar morgen toch echt nog wel. Zelfs als ik dood en begraven ben, gaat het door. Altijd goed voor de relativering om op die manier eens naar een stokoud gebouw of een oude boom te kijken; die is gezien door mensen die nu dood en verdwenen zijn.

Met je ouders heb je – ook jij, ja – ook zo’n band. In tegenstelling tot álle andere mensen zijn ze een gegeven(heid). Als je je jeugd nog kunt herinneren: in die tijd heb je dat ook hard nodig (alhoewel je als jongere dat zelf toch echt anders ziet). Vanaf de eerste minuut zíjn ze er. Misschien je vader iets of veel minder, maar je moeder zeker. Zíj voedt je. En wat is nu belangrijker dan dat?

5a2a685c1a39794275dc446f86946bab

Ouders zijn een fenomeen. Daar is ook zat studie naar gedaan. Ze hebben een complexe verhouding met jou. Jij gaat er van uit dat ze er zullen zijn – ‘altijd’ denk je tot een bepaalde leeftijd – dat ze je altijd zullen helpen als je in nood zit – hmmmm, niet altijd een goed idee – en ze zijn neutraal.

Dát is het leukst: neutraal. Niet in de zin ‘geen partij kiezend’, maar in de zin van onzijdig of effen. Neutraal in de zin van onopvallend. Ik ken geen kinderen – en zeker geen oudere kinderen (ook zestigjarigen, hoor) – die níet moeite hebben zich hun ouders voor te stellen als sexuele wezens. Ouders neuken niet (waar jij vandaan komt, is dan héél apart). Ouders worden niet verliefd. Dát dat uiteraard wel gebeurt en dat er ook scheidingen bestaan, maakt de schok alleen maar groter. Dat ‘oude mensen’ – mag je zelf gokken of ik 40plus, 50plus of 70plus bedoel – verliefd (kunnen) worden, een relatie (kunnen) beginnen en al die dingen (willen) doen die ook jong-verliefden doen… da’s blijkbaar zo uitzonderlijk dat het voor soapseries een prima verhaaldraadje oplevert.

shutterstock_216891568

Mijn beide ouders zijn al overleden. Maar terwijl ik er geen enkele moeite mee heb andere mensen sexueel actief voor te stellen – bij wijze van spreken dan, hè – was het een enorme inspanning toen ik jaren terug tijdens m’n studie met dit thema aan de slag was. Dat je vader en moeder ooit ook mooie vrouwen en krachtige mannen waren, dat ze al die dingen deden die wij nu zelf doen…. inderdaad bizar hoeveel moeite het kostte om me dat voor te stellen bij m’n ouders. Die déden dat niet! Die waren er om ons te verzorgen, te helpen en er gewoon te zíjn.

En nu ben ik zelf al jaren ouder. Jij mogelijk ook. En wat denk je? Ooit de kinderen ernaar gevraagd?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.