De dag dat de herfst in de zomer valt

Zomer. In Nederland een seizoen net zo onberekenbaar als de andere drie: het kan vriezen, het kan dooien. Dat is een gruwel, voor mensen die binnen zijn opgesloten om te werken. Want wat je mist – weet ik nu – is dat ene moment waarop jouw omgeving zich op z’n best aan je vertoont. Of dat nu in een danspartij van opspetterende slagregen is, of een werkelijk doodstille stadsgracht met water als een spiegel, of de loeiende kracht van stormwind rond gebouwen: je moet er net op het juiste moment zijn om het mee te maken en da’s lastig als de weersomstandigheden snel wisselen.

Midden in de zomer kun je de herfst al vinden. De kastanje heeft duidelijke vruchtaanzetten, die doen denken aan de tamme kastanjes die over een paar weken zijn op te rapen. De esdoorn-helikoptertjes, de beukennootjes, de paddenstoelen….

Bij langdurige droogte laten bomen soms bladeren los om de verdamping te reduceren. Herfst in de zomer.

Ineens ben je dan op een Leidse gracht die er eigenlijk al in herfsttooi bij ligt. En alleen daar, want overal elders is het ‘gewoon een zomerochtend’. Maar als je de hoek omdraait en iets als dit voor je ziet, dan flitst bij mij heel even zo’n herfstgevoel naar binnen. Op een zonnige ochtend begin augustus. Het licht, de schaduw, de temperatuur, en vooral die bladeren. Eén van die gewaarwordingen waarop je (ik) weer een dag kan teren, zo mooi.

IMG_5912

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.