De groentetheek…. of, beter, de voedseltheek

Geen idee hoe het jou vergaat, maar mij is het gaan duizelen. Dan treedt er een soort noodstop in werking die feitelijk uit arren moede álles blokkeert. ‘Gezond eten’; in mijn jeugd was dat eenvoudig. De keuze was beperkt en seizoengebonden. Gezond was afwisselend eten. Toen kwamen de De Gruyter’s en AH’s en verdween de specialist met z’n beperkte, seizoengebonden keuze. Alles altijd, tegenwoordig ook kant-en-klaar en voor de snob ook semi kant-en-klaar om ‘thuis af te bakken’, ‘af te werken’ of ‘af te ronden’.

Het is een mooi geleidelijk proces. De supermarkten blijken goede vissers; eerst aanslaan en dan langzaam binnen halen. Onder het mom ‘de klant wil het’ zijn we nog nooit zo ver van ons voedsel af geweest als nu. Of we weer in contact komen met ons voedsel is maar helemaal de vraag. Inmiddels zijn de smaken weg. De spruitjes en witlof zijn minder bitter, de radijs niet scherp, de tomaat smakelóós. De enige truc om smaak te creëren is voedsel te kopen bij de macrobiotische danwel biologische winkel, waardoor je jezelf de illusie aandoet dat er wel meer smaak móet zijn, want je betaalde meer.

Wat was, is voorbij. Daar kun je met weemoed aan terugdenken. Hopelijk leidt die weemoed niet tot stilstand of herscheppen van wat verdween. Dat laatste lukt je niet (er is veel te veel veranderd dat óók van invloed is). Vooruit kijken blijft verstandiger. Daarbij kun je dat verdwenene wel gebruiken.

De krant meldde een dezer dagen dat de beruchte bruingevlekte banaan helemaal niet weg gegooid zou moeten worden. Hij is zelfs gezonder dan de reclame-gele, of de die-bederft-minder-snel-groene. Die gevlekte rijpe, bijna overrijpe banaan is goed tegen kanker, tegen maagklachten. Ik pik even een lijstje van A Healthy Life (ik houd niet zo van overtikken, wel van citeren):

De 15 voordelen van bananen:

 • Rijk aan vitamine C – goed voor je weerstand
 • Veel foliumzuur – voor gezond bloed en sterke zenuwen
 • Zeer rijk aan kalium – verlaagt je bloeddruk
 • Bevat magnesium – helpt tegen depressie en hoge bloeddruk, tegen kramp
 • Prima omega 6/3 ratio – Ja, bananen bevatten ook omega 3!
 • Levert veel choline – deze stof wekt je geheugen weer tot leven
 • De fytosterolen helpen je cholesterol op een gezond peil te houden
 • De vitamine B6 in bananen geeft je weer volop energie
 • Vezels (RS) in bananen zorgen voor de aanmaak van boterzuur
 • FOS-suikers voeden je darmflora (prebiotica)
 • Het tryptofaan in bananen helpt tegen depressie en angsten
 • Inuline zorgt voor een goede darmperistaltiek
 • Het is een makkelijke snack voor tussendoor
 • Bananen zijn lekker
 • Bananen zijn heel lekker!

Zulke lijstjes kom je wel meer tegen. Afgezien van de vraag of alles waar is wat je vindt en leest; het lijkt een waarheid als een koe dat ons voedsel meer doet dan alleen maar voeden, energie geven.

De bananen-ervaring deed me denken dat de voedsel-verkopers een kans laten liggen.

Inmiddels weten we zoveel van voeding dat aan (zowat) alle voedingsmiddelen wel gezondheidsvoor- en nadelen kunnen worden gekoppeld. De ellende is alleen dat wij, consumenten, dat niet allemaal onthouden, en vast niet meer weten wat helpt tegen het kwaaltje wat je nu net op dát moment hebt. Wat deed citroen tegen verkoudheid? (Niets, de vitamine C helpt mogelijk wel tegen een komende kou) Of was het gember? (Inderdaad, maar ook weer niet. Je gaat er van zweten en dat schijnt weer te helpen bij een snellere afvoer van afvalstoffen) En de beroemde grog? (Die mag je zelf opzoeken en uitproberen. Daarna géén auto rijden!)

groenten

Veel interessanter is het voor ondernemers. Waarom is er nergens een winkel die levensmiddelen benadert vanuit hun helende werking? Waar de broccoli te koop is, omdat dat goed is tegen kanker en ik weet niet wat allemaal aan gunstige stoffen bevat. Broccoli: goed tegen ….huppelepup… vandaag €0,99/pond.

Of, andersom denkend, alfabetisch-lexicografisch geordende borden (bij de ingang): Hoest? Gebruik dan deze groenten …huppelepup…. . Chagrijnig? ….. Menstruatiepijnen? ….. Brandend maagzuur? ….. Uitgeblust liefdesleven (sex dus)? ….

De groentetheek!

Gek idee? Wacht maar tot de marketeers doorkrijgen dat al die gezondheidsadviezen vooral leiden tot desinformatie en verwarring. Tot ze doorkrijgen dat hun bedrijven ons kunnen gidsen in die wereld van gezonde voedsel. Tot ze doorkrijgen dat ze zich heel anders kunnen positioneren.

De voedseltheek komt er aan; uw voedseladviseur loert….

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.