Open brief aan de wethouder Werkgelegenheid

Op 25 juni 2013 plaatste ik op dit blog onderstaande post. Ik zou ‘m nu iets anders formuleren, mezelf kennend, maar de kern blijft hetzelfde: voor een oplossing van het ‘probleem’ oudere werklozen is durf, lef en vooral anders denken nodig. Ik verwacht overigens dat geen enkele bestuurder dat heeft. En dat dus ‘gewoon’ weer wordt gewacht op het vanzelf verdwijnen van het probleem.

 

 

Geachte heer, mevrouw,

U heeft de oplossing zelf in handen. Waarvoor? Laat ik proberen dat uit te leggen.

Naar alle waarschijnlijkheid droomt u ’s nachts dat uw gemeente bruist van energie. Voor uw geestesoog ontrolt zich het beeld van een nijver volkje. Enthousiaste ondernemers haasten zich door de straten. Met een tevreden glimlach. De hele stád straalt dat optimisme uit.

De ochtend is dan wat minder. Leiden is in last. Nederland luidt de noodklok. De economische motor hapert, stottert, stagneert. De energie vloeit weg uit uw gemeente.

Wat te doen?

Een belangrijk deel van de oplossing ligt in uw gemeente voor het oprapen. Menskracht die te gebruiken is en die feitelijk al is bekostigd waardoor ze min of meer gratis is.

In Leiden is pas een actieplan gepresenteerd om jongeren aan het werk te krijgen of (bij) te scholen. Dat is allemaal niet bijzonder. Ook niet zo heel bijzonder, maar wél belangrijk om vast te stellen, is dat Leiden en zijn partners een dynamische aanpak kiezen. De jonge werkloze en zijn mogelijkheden zijn leidend. Oplossingen moeten daarbij aansluiten, ook onorthodoxe. Maakt u zich, als bestuurder, geen zorgen dat dat ‘u vraagt, wij draaien’ wordt in Leiden; de inspanning zal van twee kanten moeten komen.

U beschikt over deskundigheid in uw gemeente, die níet wordt benut. Energie die weglekt en ervaring die verstoft raakt. Waarom die niet aangesproken in het belang van uw lokale economie en van de betrokkenen?

Het eist wel wat lef. Maar ‘wie niet waagt, die niet wint’ is niet voor niets een wijsheid.

Uw gemeente herbergt een aantal 55plussers, die in de systemen van het UWV zijn terecht gekomen. Mensen waarvan duidelijk is dat het voor hen uitermate moeilijk is weer een plaats te vinden in loondienst. Mensen ook die wel werk- én levenservaring meebrengen. Mensen die niet zo snel meer in paniek raken of onder de indruk. Mensen die kunnen relativeren.
En u weet net zo goed als ik dat dat niet hetzelfde is als ‘Ja, maar…’-denken of ‘niet met de tijd meegaand’. Ook u weet dat dat een leeftijd-ónafhankelijke mindset is. Of heeft u nooit gehoord van de vroegoude jongere, de antipode van Koos Koets?

Al die energie komt uw richting op. Ná de periode onder de hoede van het UWV zal een fors aantal via IOW of WWB uw verantwoordelijkheid worden. U gaat er een kostenpost bij krijgen de komende jaren.

Een kostenpost?!

Ik zeg: draai het om. U heeft ineens de beschikking over een impulskracht. Als u slim bent en slim opereert, kunt u een stevige zwengel geven aan uw lokale economie.

Waarom geeft u al die oudere werklozen – laten we het beestje bij z’n naam noemen – niet de ruimte om zich maximaal in te zetten? In te zetten voor uw samenleving.

Natuurlijk, het is niet politiek-correct te accepteren dat mensen niet meer in loondienst zullen werken. Maar het ontkennen, is niet alleen het ontkennen van de werkelijkheid; het is ook het doodslaan van energie omdat men wordt verplicht energie te steken in zinloos tijdverdrijf: het met alle geweld vinden van een betaalde baan.

Als u het lef en de visie heeft: waarom zo’n groep niet ontslaan van die verplichting en via individuele gesprekken nagaan waar ze aan de slag kunnen. Niet dwingend, maar hen faciliterend. Voor de een zal dat vrijwilligerswerk zijn en voor de ander het begeleiden van beginnende ondernemers. De een zal ondersteunend kunnen zijn in het onderwijs en de ander een poging willen doen tóch ZZPer te worden. Er zullen ook dure externe adviseurs vervangen kunnen worden.
Maar laat ze dat dan dóen. Zonder de dreiging een uitkering te verliezen of belemmeringen in het aantal uren.

U bent niet voor niets wethouder. Waarom niet met het UWV onderhandelt over het al eerder kunnen inzetten van die groepen? Waarom niet een poging gewaagd het UWV te bewegen te investeren in úw toekomstige medewerkers? Waarom niet de minister overtuigen van een flexibele oplossing voor oudere werkzoekenden die ook nog eens maatschappelijk rendement oplevert? De báten komen uw kant op.

Met vriendelijke groet,
Jan van der Sluis

PS,

wethouder in Leiden,
míj kunt u bellen om dit eens verder uit te werken. En ik ken nog wel mensen in Leiden die geïnteresseerd zijn.

Advertenties

7 gedachten over “Open brief aan de wethouder Werkgelegenheid

 1. Pingback: De Leidse truc Stage Nieuwe Stijl | "Me dunkt…"

 2. Pingback: Jan Tromp is 65, en dus oud | "Me dunkt…"

 3. Pingback: De machtige is oud | "Me dunkt…"

 4. Pingback: De verstorende oudere | "Me dunkt…"

 5. Ook ik behoor tot die groep van 55 plussers. Ik ben van mening dat de uitzonderlijke situatie en de problemen van dit moment alleen met een uitzonderlijke aanpak en maatregelen succesvol kunnen worden aangepakt.
  Het heeft weinig zin om steeds maar weer op de oude, bekende maatregelen en procedures terug te vallen die klaarblijkelijk in de praktijk niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.

  Er wordt nu veel ‘menselijk kapitaal’ vernietigd in de vorm van kennis, ervaring, motivatie en betrokkenheid. De 55plussers van nu willen hun bijdrage blijven leveren maar krijgen er simpelweg in te veel gevallen de kans niet meer toe. Het lijkt mij dat allereerst de ‘mindset’ bij alle betrokken partijen moet veranderen want zolang dit niet gebeurt zal een ‘duurzaam inzetbaarheid programma’ voor oudere werknemers helaas alleen een theoretische benadering blijven.
  Laat Leiden niet alleen een ‘stad van ontdekkingen’ zijn maar ook een stad van innovatieve, creatieve en succesvolle oplossingen worden!
  .John van der Poel

 6. Ik ben een van die 55+,, die door de economische omstandigheden, op de keien is beland, maar die nog veel energie heeft om wat te doen.. Expertise in de financieel en administratieve richting, altijd bereid om mensen te helpen en van advies te dienen. Veel meegemaakt en graag deze levenservaring willen uitdragen. !! Wie biedt ?
  rens kragtwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.