Géén grote ongelukken in de zorg?!

Ik begrijp het niet. Althans, ik denk dat ik het wel begrijp, maar de houding verwerpelijk vindt. Da’s eigenlijk anders, hè. Het is onbegrip voor de bijna opportunistische houding die beleidsmakers, beslissers en bestuurders aan de dag kunnen leggen. Niet dat dat exclusief voor die groepen geldt. Opportunist zijn we allemaal: in een groep, in een omgeving (over)leven betekent daarop reageren. Opportunistisch.

Nu hébben we mensen die goedbetaald worden geacht te structureren, te leiden en te ontwikkelen. Niet zomaar iets, maar onze maatschappelijke structuur. Dat betekent wikken en wegen, debat met voor- en nadelen, met doorgeredeneerde effecten. Da’s een rooskleurige, theoretische voorstelling van zaken. Het is wél de kern. Ook als we té lang pragmatisch zijn geweest en zo lang hebben herhaald dat niets maximaal haalbaar is. Dat optimaal waarschijnlijk al hoog is gegrepen en dat we tevreden moeten zijn met imperfectie. Dan verlies je uit het oog waarnaar moet worden gestreefd en wordt imperfectie vanzelf acceptabel als doelniveau. Dan zákt de lat, langzaam en onzichtbaar.

Tot je ineens de krant leest.

Zaterdag 2 januari brengt ook de De Volkskrant bespiegelingen op het voorbije 2015 en het net gestarte 2016. Eén daarvan gaat over ‘de zorg’ en bevat een interview met de voorzitter van de transitiecommissie Sociaal Domein, burgemeester van Dalfsen Han Noten. Want uiteraard zijn er bliksemafleiders nodig als goedbetaalde mensen beslissingen nemen en daarna moeten invoeren. Notens commissie “houdt toezicht op de decentralisatie van de zorg”, schrijft de krant. Persoonlijk vind ik alleen dat al bijzonder: decentraliseren lijkt me volledige verantwoordelijkheid aan een ander, lager echelon overlaten. Toezicht daarop heeft iets van een baas die z’n werknemer niet vertrouwt of een ouder die z’n kind met tegenzin vrijheid geeft.

Maar hier werd ik dus overdrachtelijk kwaad over.

Schermopname (30)

“Geen grote ongelukken”, “enkele incidenten” en “transitie is geslaagd”. Dat is godgeklaagd. Dat redeneert zo krom als een hoepel, doordat succes wordt gekoppeld aan het niet-voorkomen van grote ongelukken. Doorgeredeneerd: een serie middelmatige tot kleine ongelukken zou betekenen dat de transitie is geslaagd. En honderden heel kleine drama’s ook. Alsof het vóórkomen van ongelukken, laat staan gróte, een indicatie is voor het succes of falen van een transitie.

Dit is de man die in een wedstrijd voor het eerst in grote vrachtwagen over smalle bergweggetjes moet laveren en aan het eind van de opdracht verzucht ‘dat het is gelukt’. Hij is niet in de afgrond gestort. Niet door vakmanschap, maar door beginnersgeluk.

In de zorg zijn de ongelukken per definitie klein, want persoonlijk. Het zijn persoonlijke drama’s en dus op micro-niveau enorm. De redenering van Noten wuift dat weg. Amerikanen noemen het collateral damage. Noten zíet het niet eens. Hij stapt over al die effecten op persoonsniveau heen, als ‘te klein’ om significant te zijn. “Incidenten”.

Je zou de man eigenlijk onbeschoft moeten noemen. Alleen ik al – en ik ben heel zeker níet bijzonder – heb in 2015 de persoonlijke effecten gezien. Vlak voor de jaarwisseling nog: een vrouw die in 2016 niet meer naar de dagbesteding kan omdat de eigen bijdrage ineens onbetaalbaar hoog werd. Hopelijk een ‘administratief foutje’, maar de schade is er: de angst thuis te blijven zitten in een rolstoel, de uitgedeelde dreun ineens te voelen áfhankelijk te zijn. Niks sociaal steunsysteem. Honderd procent beleid dat mensen in angst en onzekerheid plaatst.

Géén grote ongelukken?! Man, het stikt van de honderden, waarschijnlijk duizenden kleine ongelukken. Van mensen die plots met problemen worden opgezadeld, kleine én grote…. voor hén. U speelt een oneerlijk spel en u weet ‘t. Op straat noemen ze dat gedraai, spelregels veranderen of liegen. Maar ja, u bent ook niet meer dan de goedbetaalde bliksemafleider.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.