Vergadertijd=verkwiste tijd=onzin!

Wat hebben we toch tegen vergaderen? Als mallen rennen we aan achter mensen die beweren dat het slecht is: te emailen, vanaf een vaste werkplek te werken, niet flexibel te zijn, en te vergaderen, zeker als het zíttend gebeurt. Wat opvalt, is dat het iedere keer zeer kwantitatieve benaderingen zijn: men meent te kunnen berekenen wat de tijdwinst of het tijdverlies zijn. Onzin. Het zijn vooral uitermate normatieve redeneringen. Redeneringen die juichend zouden worden ontvangen door werkgevers in de era voordat al onze moderne mogelijkheden er waren, omdat ze werknemers nóg meer onder druk zetten.

Het zijn zotte redeneringen. Neem die van de plots opstekende afkeer van ‘vergaderen’. Vergaderen is een symbool geworden van de ‘oude situatie’. Ook interessant, want de modernste variant van een onbewijsbaar en dooddoenend argument is de bewering dat iemand ‘in de verleden tijd leeft’, ‘nog niet doorheeft dat het nu allemaal anders is en werkt’, ‘zich krampachtig vasthoudt aan de oude wereld’, ‘niet snapt dat we op de drempel staan van (vrolijk kleurende) nieuwe tijden’. Maar niemand die dat kan hard maken. Het zijn meestal drogredenen op basis van emotie, vaak het wensdenken.

Een vergadering is een samenkomst van een groep mensen. En meteen daarna wordt het al leuk, want die groep kan bijeen komen om iets te bespreken of om een besluit te nemen. Niet iedere vergadering is besluitvormend. Daar is het belangrijkste valluik waar tegenstanders van ‘vergaderen’ in tuimelen. Het maakt, kortom, nogal wat uit waarvan sprake is, wat voor vergadering. Maar zelfs in het geval van een besluitvormende vergadering kun je je nog voorstellen dat het uitwisselen van argumenten relevant is. Denken dat je dat kunt doen via indirecte middelen (email) is ontkenning van het debatproces.

30821578669295476NaSsyoh1c

Maar goed. We gaan uitrekenen wat die vergadertijd kost, zoals bijvoorbeeld innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk voorstelde in de De Volkskrant van 14 november: Een nieuwe plugin voor vergadertijgers, de kostenklok. Omdat het meestal om kenniswerkers gaat, zal dat een fors bedrag zijn. Jammer genoeg is dat de vraag waarom het zou draaien, niet. De vraag waarom het draait is of de aanpak de doelmatige is in vergelijking met andere methoden. Daarmee stel je meteen de vraag naar wat doelmatig kenniswerken ís.

De vraag moet worden gesteld of in productieomgevingen – en daarover hebben we het! – geheel solo werkende kenniswerkers functioneel zijn. Nee, dus. De essentie van hun werk is juist in teamverband te werken door expertise(velden) samen te brengen. Dat kan alleen door samenspraak en -werking. Of je dat nu een vergadering noemt of anders; zónder gaat het minder.

Eerlijk gezegd vind ik het verdacht maken van ‘vergaderen’ één grote manipulatiepoging, framing. Vergaderen is niet een tijdje bij elkaar zitten om eindeloos te wauwelen over verplichte agendapunten. Dat zal vast bestaan, maar is óók een karikatuur. Zo vergaderen besturen, RvC’en, wellicht, maar ook dáár heeft dat een plaats.

Afrekenen op gebruikte vergadertijd – en daarmee gemaakte kosten – verloochent op grootse wijze dat vergaderen op zich voor kenniswerkers gewoon produceren ís.  Het is wérk; in een andere vorm dan zwetend met hamer en aambeeld, maar het ís werk. Het probleem waar u mee worstelt, is het probleem van de zichtbaarheid. Diensten, kennis en ontwikkeling zijn onzichtbaar, ontastbaar. Dat is geen vrijbrief voor gezwam, maar wel een vaststelling. Net zo goed als dat ik daarbij vaststel dat de mensen die zo goed menen te weten hoe de toekomst eruit ziet zelf feitelijk helemaal in het verleden leven en niet kunnen omgaan met de nieuwe werkelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.