De Leidse truc Stage Nieuwe Stijl

Lang genoeg gewacht. Het móet maar eens ‘op papier’. Misschien levert het nog iets op.

Leiden kent werklozen; ook jonge mensen. Leiden probeert dat probleem op te lossen; in z’n eigen belang, want buiten de WW kosten werklozen de gemeente geld. Ze heten dan WWBers ofwel bijstandsgerechtigden. Dat klinkt als een groep, maar ís het niet. Oud en jong, maar ook meer en minder ervaren, langer en korter zonder werk, arbeidsgehandicapt of niet: het is een mengelmoes.

Eerder heb ik al betoogd dat het ook voor een gemeente zinloos is aan een dood paard te trekken. Ouderen zou je in deze tijden zo snel mogelijk buiten de banenrace moeten zien te krijgen ten faveure van de jongeren. Die moeten immers (de kans krijgen) een heel leven op te bouwen, inclusief werk, huis en gezin als dat zo loopt. Geef de ouderen een uitkering en stimuléér ze actief te worden voor de samenleving. Nog steeds verwacht ik dat we versteld zullen staan van wat mensen zullen (willen) doen als je ze zélf maar de keuze laat.

Dat gaan we dus niet doen. Dat dúrven wethouders niet. “Dan laat ik mensen in de steek”, zei een Leidse wethouder me indertijd. ‘In de steek laten’, alsof dwang vernederd te worden niet veel beschadigender is. Het is maar vanuit welk perspectief je denkt en kijkt. Er aan rekenen doen ze niet. Want je verspilt ieder jaar dat iemand zinloos solliciteert gemiddeld zo’n €20.000. Die verspil je, want de uitkeringsgerechtigde blijft inactief. Stimuléér mensen iets te doen en je €20.000 wordt plots actief gemaakt voor de samenleving. Maar ja, te ver van het heersend idee dat werklozen luie donders zijn die je achter de vodden moet aanzitten.

Eén van de vreemde verhalen die ik het afgelopen jaar hoorde, is van een jongere die terecht kwam in een Leids project met de naam Stage Nieuwe Stijl. Niet dat er iets nieuw stijlerigs aan is, of het zou moeten zijn dat nu ook een overheid actief meewerkt aan de verhullende praktijk van onderbetaalde-werknemers-die-we-eufemistisch-stagiaires-noemen.

Stage Nieuwe Stijl is voor hoger opgeleide jongeren, die net zijn afgestudeerd. Die krijgen training en zo, en een stageplaats. Zo lees ik dit tenminste:

Inhoud project
Stage Nieuwe Stijl kent een stage met een omvang van 24 uur per week waarin afgestudeerde hoger opgeleide jongeren werken bij een werkgever gedurende maximaal zes maanden. Daarnaast zijn er 10-15 scholingsdagen verdeeld over deze periode. Tegen een stagevergoeding van € 650,- bruto per maand doet de jongere ervaring op, ontwikkelt zijn/haar talenten en solliciteert vanuit een “werkende” situatie naar een reguliere baan. Ze worden hierin gevolgd en begeleid. Regulier werk gaat altijd boven de stage. De stagiair kan dus bijvoorbeeld twee maanden na aanvang stage werk vinden. In goed overleg met het stage-bedrijf zal de stagiair dan binnen maximaal een maand starten bij zijn/haar nieuwe werkgever.

 

Bedrijven hebben voldoende werk maar onvoldoende financiële middelen om op dit moment nieuwe werknemers in dienst te nemen. Door starters tijdelijk in te zetten via een stage-constructie met een (fictief) dienstverband, maken de werkgevers op een relatief goedkope manier kennis met een talentvolle jongere.

Maar las je het goed?

Want de realiteit is: de jongere ziet op vóórhand af van een uitkering – ingeboekte winst – in ruil voor deelname aan het project, zónder garantie op een stageplek – en dus evenmin gegarandeerd enige stagevergoeding. Wat Leiden dus doet, is – als het niet zo makkelijk gaat als voorgespiegeld – een jongere zes maanden lang een uitkering en een stagevergoeding onthouden. Er wordt dan níks, nada betaald. En mogelijke onkosten voor gesprekken? Aha….. daar zijn ouders voor. Heel fraai: de gemeente bespaart en de ouders betalen.

Mijn advies aan jongeren is vooral níet in Stage Nieuwe Stijl te stappen. Vraag die uitkering aan en doe het zelf. Of nog veel beter, doe het sámen zelf. Je bent hóger opgeleid, dus niet van de pot gerukt. Denk je echt dat je dit niet ook zelf kunt. Natuurlijk wel. Volksstammen voor je deden het, met vallen en opstaan en zeker niet gegarandeerd succesvol. Maar wel zélf en zonder dat je geld uit de zak werd geklopt.

En gemeente Leiden, beste wethouder, ga je in een hoekje zitten schamen over deze aanpak. Betaal gewoon de uitkering waar recht op bestaat uit en houd daarop de stagevergoeding in als het lukt een stageplaats te regelen. Dán ben je een vent, of vrouw.

 

Advertenties

4 gedachten over “De Leidse truc Stage Nieuwe Stijl

 1. Ik had net een kennismaking gesprek en ik moet bevestigen: doe het niet! Je mag tijdens de stage 1 tot 2 dagen ziek worden anders wordt je er meteen vanaf gehaald. Ook mag je eigenlijk geen vakantie nemen/ vrije dagen opnemen, dat moet allemaal in overleg gebeuren. Verder werd er verteld dat je soms 1 week moet wachten op een stageplek en soms kan dat wel oplopen tot 3 maanden. Je bent genoodzaakt een tweede baantje ernaast te nemen, anders red je het gewoon niet met die €650 bruto (wat betekent dat je bij je tweede baantje geen loonheffingskorting kan nemen). Al met al kun je beter zelf gaan solliciteren.

 2. Beste Frans,
  Dank voor je stuk over stage nieuwe stijl. Een van de projecten van het Actieplan jeugdwerkloosheid.Ik vind het jammer dat je mij niet hebt gehoord over dit succesvolle project. Ik wil je graag uitnodigen voor een gesprek om je goed te informeren.
  Jongeren kunnen altijd een bijstanduitkering aanvragen en krijgen die ook als ze voldoen aan de criteria,
  Ik ga graag met je in gesprek
  Jos Valk.

  • De naam is Jan, niet Frans 😉

   Leuk om het er eens over te hebben. Ik hoop dat “mij goed informeren” niets nieuws oplevert, anders dan wat de website vertelt. En die is blijkbaar dubbelzinnig als het níet zo is dat het of project of uitkering is. Want dat staat er toch echt:
   Kan je met dit project meedoen als je een uitkering hebt?
   Je zult de keuze moeten maken tussen een uitkering en deelname aan het project. Met de stagevergoeding en een bijbaantje ernaast kunnen de meeste deelnemers rondkomen. Als je dit echt niet lukt, en je een uitkering nodig hebt, kun je helaas niet meedoen met het project
   .

   • Ik doe mee met dit project en kan bevestigen dat je geen uitkering mag hebben. Daarnaast zoeken ze niet eens actief een stage voor je en mag je er zelf maar achteraan gaan. Wat het verschil dan is met dit zonder het project te doen? Tijdverspilling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.