Zeg het ‘s

Ik had het natuurlijk metéén moeten doen.

Gisteren liep ik door Leiden – Drie Oktoberrr, Leidens Ontzet – toen me iets opviel: iedereen die ik sprak over twee oktober – meestal de gezelligste (avond) van de beide – had het over de waanzinnige en bedreigende drukte. ‘Ik ben maar naar huis gegaan’ heb ik vaak gehoord. De een strandde ergens op de kermis; vastgelopen in een als een slak voortbewegende menigte ter hoogte van het reuzenrad. Een ander kwam, zag en gaf zich over toen-i de drukte zag rond het Stadhuisplein. En wij gaven het op bij de derde poging: bij De Uyl. Geen doorkomen aan.

Drie Oktober is een vreemd feest. Wie er nuchter naar kijkt, zal er weinig spectaculairs aan ontdekken. In feite moet je er zo ook niet naar kijken. Er daalt een vreemde uitgelaten sfeer neer over de stad. Goed, sommigen hebben alcohol nodig om die staat te bereiken, maar het gros niet. Het is net kerst en de jaarwisseling, je verjaardag misschien ook wel: de voorpret is het leukst. Met mooi weer én  aan het begin van een weekeinde is het een slag drukker. Dan komen ze van heinde en verre mee feesten, in een andere stemming dan Leiden.

IMG_4794

Dit jaar was dus weer zo’n jaar met goede ‘drukte condities’. En dat bleek. Er was op twee oktober ’s avonds geen doorkomen aan. Voor iedereen onder de één meter tachtig moet het zelfs onaangenaam zijn geweest, want op de meeste plaatsen keek je dan tegen ruggen aan. Links, rechts, voor, achter, op dertig centimeter afstand. Een soort wandelende kooitjes. Haringen, maar dan rechtopstaand. De matrixborden ten behoeve van de crowd control leken meer bedoeld om beheersing te suggeréren; ‘kermis te vol’, ‘stadhuisplein te vol’ of ‘garenmarkt te vol’ werkt niet als er zoveel mensen naar juist die plekken willen. En als je als mensenmenigte op de Nieuwe Rijn  ook nog eens stuit op een dwarsgeplaatst dranghek – met een wanhopig kijkende EHBO’er ernaast – dan heb je een idee van de sfeer.

Wat ik dus meteen had moeten doen, is er over schrijven, over de dag erna. Op Drie Oktober begon namelijk niemand over die onleuke drukte. Pas als je ernaar vroeg, kwamen de verhalen. Het is net als op social media: positief en optimistisch wordt gewenst, maar als je ernaar vraagt, maar als je ernaar vraagt is de werkelijkheid anders. Zie jij vaak mensen verhalen over depressiviteit? Moet je voor de gein ’s in je omgeving nagaan wie er last van hebben of hadden. Bevreemdt het jou ook; dat er zoveel juichberichten voorbijkomen – al jaren – terwijl onderzoek aantoont dat het gros van de werknemers met de pest in het lijf werkt? Vreemd, toch?

Je zou het onecht, oneerlijk kunnen noemen. Maar het is eigenlijk heel menselijk. Het lastige is dat het in een omgeving die alles versnelt en uitvergroot óók wordt uitvergroot. En dan heb je al snel een heel verkeerd beeld. Na jaren social media ben ik wel zo ver dat ik mensen die voornamelijk ‘leuk, positief en enthousiast’ overkomen, niet meer vertrouw. Die zijn onecht en, vind ik, onoprecht. Dat laatste is bij een diskwalificatie. Het zal je niet verbazen dat het gros van de zieners, voorspellers – sorry, teveel kermisbeeld, hè? – de guru’s en trendwatchers in die categorie past.

Weet je, dan sta je op Drie Oktober naar de Grote Optocht te kijken. Die is in de loop der jaren nogal veranderd. Een vreemde zin, als je weet dat de verandering naar ‘ieder jaar hetzelfde’ is. De tijd van grote praalwagens of van meelopende levende exotische have is voorbij. Al en paar jaar. Wat voorbij trekt, is een verkapte reclamekaravaan. Voor auto’s vooral. Nuchter bekeken, is er geen zak an. En toch kijk je. Want het hoort erbij.

Dat had ik moeten opschrijven. Want toen ik vandaag, 4 oktober, de krant van 3 oktober maar eens opensloeg, bleek daarin een beter geschreven stuk te staan over ongeveer hetzelfde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.