Internet of things? No way

Vorige week viel er een bekeuring op de mat. In Duitsland was onze auto geflitst en dat kostte dus net geen €120. Gelukkig waren wij helemaal niet in Duitsland geweest. Dat was onze zoon plus vriend wél, met onze auto. Bij de bekeuring hadden de nauwkeurige Duitsers ook een briefje gevoegd waarop ik kon aangeven al dan niet de bestuurder te zijn geweest, en wie het dan wel was geweest als ik ‘neen’ antwoordde. Briefje ingevuld en ingestuurd.

Zo zijn er zat voorbeelden te verzamelen van geautomatiseerde systemen die onderling communiceren via ingevulde papieren formulieren. En dat in een tijdperk waarin de computer alles kan. Maar wel onder voorwaarden.

Het is wellicht het onderschatste probleem van de tegenwoordige tijd: dat je om computers met elkaar te laten communiceren wel dezelfde taal moet spreken. Of misschien niet eens taal, maar wel overeenstemming over begrippen.

Communicatie is lastig. In mijn onderzoekerstijd, kan ik me herinneren, stuitten we op het probleem dat in de wereld van de sociale zekerheid verschillende definities van het begrip armoede en vooral armoedegrens bestonden. Niet één, twee of drie, maar ik meen zo’n tien, twaalf. En nog steeds is het zot om te merken dat verschillende organisaties uit hoofde van hun taakopvatting eigen definities hanteren voor in de volksmond dezelfde situaties. Zoek maar eens uit hoe het zit met ‘inkomen’ of ‘netto-inkomen’.

Maar goed. Dát wereldje gaan we dus overbrengen naar een digitale omgeving, naar een wereld die dommer is dan wijzelf en instructies nodig heeft. Eigenlijk is het nog triester. Zo’n vijftien jaar geleden heb ik met m’n oren zitten klapperen bij een bijeenkomst van het BKWI over de samenwerking op de Werkpleinen. Op de agenda stond ‘gebruik gemeentelijke en arbeidsbureau-pc’s’ (vrij vertaald). Het ging precies daar om: op Werkpleinen werken diverse diensten samen, in ‘het belang van de cliënt’, maar hun systemen waren niet te koppelen en dus kregen de ambtenaren er een computerscherm bíj.

Heel veel beleidsambtenaren en politici zijn gevallen voor het verleidelijk karakter van softwaresystemen, als oplosser van ‘alle’ problemen. Inmiddels zal toch wel duidelijk zijn dat dat niet het geval is en dat het vooral de consultants van allerlei allooi zijn die garen spinnen. Toch?!

Het is ook godsgruwelijk lastig bestaande systemen te koppelen. Doelen en processen wijken af. Geldt dat al voor fysieke processen in de reële wereld, in de digitale is het geen steek anders. Koppelen betekent een hogere macht, een meta-dienst, laten disciplineren. De ontwikkeling van ‘slimme’ software is in elk geval nog niet betrouwbaar genoeg en zeer waarschijnlijk zelfs helemaal búiten het zicht van ambtelijke beslissers.

En dan komt er dus een Internet Of Things aan.

Dat concept wordt vaak gerepresenteerd door ‘de koelkast die zelf bestellingen doet in het computersysteem van de leverancier’.  Blijkbaar hebben we iets met koelkasten, maar het Internet of Things gaat toch echt veel verder. Feitelijk is het een heel logische stap in de digitale communicatie. Daarin snijd je immers zo veel als mogelijk middle men, intermediairs weg. Dus: uw auto belt zonder vragen uw ongelukslocatie door, uw hippe horloge bepaalt uw verzekeringspolis en -premie, uw huis ontvangt u ’s avonds met een aangename temperatuur en verlichting. U bent lijdend voorwerp.

Een heel mooie – want eigenlijk easter egg –  hoorde ik aan het diner tijdens Lunä Talk in Leiden. Een spraakgestuurd huissysteem reageert verbolgen én bestraffend(!) op krachttermen. Bij een derde krachtterm móet excuus worden aangeboden, anders stopt het systeem. Echt. Pas bij “sorry” start-i weer op. Een geintje. Of toch niet?

In elk geval, communicerende en denkende computers – onvermijdelijk – zullen nog heel wat hobbels moeten nemen. En één van de belangrijkste is dat ze een eigen taal en normen- en waardensysteem zullen moeten hebben om mee te werken. Dát wordt spannend, want tot nu moeten ze zich behelpen met de gebrekkig-inconsistente communicatie van mensen.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.