Probleem onzichtbaar, probleem opgelost

Ureum en chloor geven ondermeer een (giftig!) gas. Da’s een onaangenaam spulletje. Adembenemend. Als kind uit de jaren vijftig kan ik het weten, want in die tijd werd er kwistig rondgesproeid met chloor in de wc. Blijkbaar associëren we schoon met frisse stank, of andersom. In elk geval: als je onoplettend begon te plassen, kreeg je het spaans benauwd want ‘effe afknijpen’ was er niet bij. En het onzichtbare gas bleef maar komen.

Wat je niet ziet, is er niet. Een heel erg – té – versimpelde definitie van empirisch waarnemen. Toch is een manier van kijken die makkelijk aansluit. ‘Tóón het me maar aan dat je gelijk hebt. Laat het me zíen’. Bewíjzen willen we, want anders is een bewering niet waar. Net als met dat gas is het echter ook een kwestie van goochelen met zichtbaarheid. De sovjet-overheid was er een kei in, in ‘liegen met statistiek’.

Wij kunnen er echter ook wat van. De oudere werknemer van gisteren – waarvan ik nog steeds vind dat de oudere díe niet op de korrel heeft, maar wél de uitkering die ze willen uitsparen – is een prima voorbeeld.

Het is niet voor niets dat er zoveel oudere mensen in een uitkeringssituatie zitten. ‘Het mag niet en dus gebeurde het niet’ is de officiële houding, maar de werkgevers hebben wel degelijk de eerste de beste gelegenheid aangegrepen om grootscheeps oudere werknemers te dumpen. Omdat geen enkele instantie optrad, omdat het aantal fabels over oudere werknemers niet werd weerlegd, is een klimaat ontstaan waarin dat effect gewoon is.

Inmiddels is er al lang een nieuw fenomeen ontstaan, waarover je – via de media in elk geval – niets hoort. We hebben onzichtbare kansloze werklozen. Verdwenen uit het legioen werklozen, onzichtbaar gemaakt. Terwijl alles wat, officieel, wordt gedaan, is gebaseerd op zichtbaarheid.

Geen idee of je er wel ’s bij hebt stilgestaan. Neem een werkloze van een jaar of 55-60. Eentje die de maximale WWduur krijgt: drie jaar en twee maanden. Nog afgezien van de hoogte van die uitkering, redt die persoon het niet tot z’n pensioen en heeft-i tegelijkertijd geen realistische noch reële kans op werk. De struik die arbeidsmarkt heet, is bijgesnoeid en dit is het snoeiafval.

Nu kun je twee kanten op. Ofwel zal die werkloze in de bijstand komen – de IOW voor hem of haar – ofwel zal-i zelf voor inkomsten moeten zorgen. Partnerinkomsten zijn daarin bepalend (en terecht). Maar het gaat (me) niet om het financiële deel. Het gaat (me) om de zichtbaarheid.

alien_videogames

Een vrij forse groep niet-werkenden verdwijnt uit beeld. Die hebben geen recht op enige uitkering en leven bijvoorbeeld van de beroemde gouden handdruk (léven ervan, D66, het is geen geld voor her-, bij- of omscholing). Dat zijn voor die generaties bedragen die plots over meer jaren dan gedacht een inkomen moeten opleveren als gevolg van een verhoging van de pensioen- en AOWleeftijd. Dat betekent, omdat dat bedrag zoals bij werkenden níet meegroeit, stomweg minder en soms veel minder per maand.

Dat doet onzichtbaarheid. We spreken zo makkelijk over langer doorwerken. We spreken zo makkelijk over rijkdom. We spreken zo makkelijk over aantallen. We spreken zo makkelijk over wat we zien.

De ellende is dat de onzichtbare groep niet meedoet. Zij hebben geen enkele toegang tot reïntegratieregelingen noch tegemoetkomingen. Bij belastingmaatregelen zijn ze evenmin in beeld, terwijl ze naar de dagelijkse realiteit 100% vergelijkbaar zijn met werklozen/bijstandsgerechtigden. Maar omdat zij dat zélf betalen, zien we ze niet.

Het aantal werklozen gaat dalen. Dat durf ik ook nog wel te voorspellen. Een groot deel van die uitstromers zal bestaan uit ouderen die hun maximale WWduur bereikten. Dan gaat het goed, want het aantal WWers daalt. Tuurlijk, een aantal komt in de bijstand en die zal stijgen. Maar veel interessanter is de groep die ‘zichzelf redt’ – financieel – en niet meer zichtbaar is. Alsof alleen mensen met enige uitkering op zoek zijn naar zinvol werk.

De werkelijkheid is geen statistiek.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.