Hork!

Voor zover ik mezelf ken, ben ik niet conservatief. Waar ik mezelf zou plaatsen, weet ik echter evenmin. Zo heb ik een hekel aan weggooien van bestaande tradities en processen ‘omdat het oud is’ of ‘omdat het tijd is voor iets nieuws’. Voor mij is dat veranderen omwille van de verandering. Voor zover ik het ken, is hét beleidsdomein waar die cultuur heerst die van het onderwijs. Wat we daar de afgelopen vijftig, zestig jaar al niet hebben geprobeerd en veranderd. Zonder verbetering.

Mijn idee is dat niets permanent is. Dat de meeste verschijnselen de neiging hebben te veranderen. Dat mensen nogal eens de neiging hebben te denken dat zij het beter kunnen (dan wat?!). Dat, kortom, verandering onze natuurlijke omgeving is, maar dat we – heel vreemd – proberen die te temmen, te controleren, beheersen, maakbaar te maken. Heilloos, want vanaf de eerste interventie zijn we op een hellend vlak terecht gekomen die ons, als mensheid, steeds sneller de helling laat op of af rennen; zoals jij en ik een duin af renden tot we struikelden over onze eigen benen. Uiteindelijk gaat het om die laatste fase: struikelen. Omhoog of omlaag maakt dan geen snars uit.

Wat wel belangrijk is, is dat er geen betekenisloze fenomenen bestaan. Alles wat we als mensen bedachten, had op dat moment een doel, een functie. Ik denk te zien dat we dat in die wedren om maar te veranderen keer op keer vergeten. Waarom het goede niet bewaren, zeggen velen, of never change a winning team. Ondertussen gebeurt het wel: we kunnen onderwijs op een andere manier inrichten en dóen dat (dus) ook. Niet dat de vraag wordt gesteld wat we daarmee weg gooien.

Het is lastige, hoor. Ik ben niet bepaald gecharmeerd van klasse- en standsverschillen, maar weet ook dat die een functie hebben. Wegnemen is net zoiets als een spelletje mikado: wat zet je in beweging?

mikado

De ellende is dat het soms zo klein en onbenullig begint. ‘Waar máák jij je druk om?’ is een veelgehoorde. Een terechte opmerking, maar wel eentje die meteen ook het beeld van de vraagsteller verraadt. De kans is groot dat die denkt in processen die níet gaandeweg vergroten, terwijl ook een lawine kan ontstaan na een onschuldig geworpen sneeuwbal.

Dat geldt onze manieren, denk ik. Misschien denk je ‘wat ouderwets’, maar ik vind het toch heel normaal dat je, als je wordt aangesproken, antwoordt. Toch?

Kijk. Als je op die manier naar social media kijkt, zie je wat anders. Daar kun je tegen mensen aanpraten zónder antwoord te krijgen. Gewoon, straal genegeerd. Hoe aardig ik de meeste mensen ook vind: dat is horkerig, onbeschoft. En begin niet over ‘onbegonnen werk door al die mensen die iets van of met me willen’. Je bent zélf toch zo open dat je aanspreekbaar bent? Vúl dat dan ook in.

Vergis je niet. Dat niet-antwoorden is niet een kleinigheid. Op den duur – nu al – leidt dat onvermijdelijk tot iets anders: niet-antwoorden heeft immers iets superieurs, iets arrogants. Dat doe je met mensen die je het signaal geeft onbelangrijk te vinden.

O, dat bedóelen die mensen zo niet? Maar da’s helemaal niet interessant. Het wordt wél zo ontvangen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.