Discipline eisende borden

Zou er dan toch iets als Voorzienigheid bestaan? Vanavond fiets ik naar een bijeenkomst van de gemeente Leiden en bedenk me onderweg dat ik vanavond (nu) toch weer ’s moet bloggen over ‘bordjes en aanwijzingen’. De bijeenkomst gaat over het Leidse Singelpark, de route daar doorheen en de bewegwijzering. Bordjes!

Deze post had moeten gaan over de onzin van het geloof in bordjes met aanwijzingen. Misschien ook wel over de de óverdaad aan gebods- en aanwijzingenbordjes, en niet te vergeten vérbods-. Over mijn – en misschien ook wel jouw – verbazing over het gebruik van bordjes.

Het begint vandaag bij een bordje bij de overburen van de flat. Daar hebben ze deuren die automatisch kunnen open zwenken. Jammer genoeg zijn er ook heel geregeld monteurs bezig aan die deuren om het mechaniek te herstellen. Want, als je zelf de deur opende of hij werd voor je geopend, dan mag je niet tegen de deur duwen, maar hem z’n gastvrije beweging zélf laten maken. Door te duwen, ontregel je ‘m. En er wordt heel wat afgeduwd blijkbaar.

De oplossing? Bordjes.

Daar zijn ze daar dol op. Er hangen bordjes aan de gevel die aangeven wie de eigenaar is van de grond. Mededelingen van vreemden worden verwijderd: doe dus geen oproep uit te kijken naar een verdwenen kat, die oproep verdwijnt ook. En er hingen briefjes met deur openings-instructies. Die zijn nu vervangen door echte borden die op ooghoogte op de deuren zijn geplakt. “Niet duwen. Deur opent automatisch”

Ooit heb ik geleerd dat het niet zozeer de grootte van het bord of de letters is die ertoe doet, maar de plaats.

Een mooi voorbeeld hoe moeilijk het is, vind je bij supermarkten. Onze Lidl heeft kassa’s waar je alleen met een pinpas kunt afrekenen. Het is een mooi voorbeeld hoe (oostindisch) blind klanten zijn. Die beperking staat op de scheidingsmarkeerders die je moet pákken om tussen jouw boodschappen en die voor of na je, te zetten. Lazen we niet. Het stond op bordjes aan het begin van de kassaband. Nop. Zagen we niet. Het staat nu op grote borden boven het kassapad. Zien we nog steeds niet. Wat wel gebeurde, is dat we leerden van onze neus stoten. “Nee, mevrouw, dit is een pinkassa. Hier kunt u niet contact betalen.” En de klant erkent z’n suffigheid zelden, maar zoekt z’n redding in de legitimiteit van het bord: “waarom kan ik hier alleen maar pinnen? Da’s toch raar?”.

Het is de debilisering.

Zo zijn er tal van gemeenten die uitléggen wat verkeersborden betekenen. “Dus brommen verboden” is tot daar aan toe, want het verschil tussen snorfietsen, scooters en brommers werd toch wat subtiel. En nu die elektrische fietsen eigenlijk wel erg had gaan, kun je haast wachten op bordjes die stellen dat je op het fietspad maximaal twintig kilometer per uur mag, ongeacht het vervoermiddel (want dát is wat ‘fiets’ betekende: niet letterlijk een fiets, maar een langzaam vervoermiddel).

Het idee van borden om in één oogopslag een instructie tot je te nemen, lijkt steeds verder weg te dobberen. Nog even en er staat een bord met het wetsartikel en is het icoon verdwenen. Dat de borden weleens op verkeerde plaatsen kunnen staan, is blijkbaar niet de vraag. Zeker amateurs, zoals mijn overburen, maken er een potje van door vooral steeds grótere borden met teveel tekst te maken. Teksten die niet de handeling benoemen, maar de reden waarom. Nu is dat, denk ik, heel belangrijk, maar als je ter plekke moet uitleggen dan deed je iets fout. Dan wordt er blijkbaar iets verwacht wat helemaal niet logisch of te verwachten is!

In het Singelpark gaan we iconen krijgen die aangeven wat de beoogde functie van een plek is, wat er te zien of te doen is. Mooie iconen en ze zullen ongetwijfeld ook weersbestendig (mooi) worden uitgevoerd. Maar ik wacht ook wel op het moment dat de iconen worden voorzien van een uitleg. Vooral omdat de parkgebruikers níet gaan doen wat de parkontwerper wil dat ze doen.

Tja, disciplineren is toch lastiger dan je denkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.