Wat betekent dit plaatje?!

Als, alleen maar, grafiekjes, schema’s of infoplaatjes/infographics worden gedeeld, word ik alerter, merk ik. Plaatjes zijn link. Het zal uit de tijd stammen dat ik nog colleges statistiek volgde en mij duidelijk werd gemaakt hoe je kunt liegen met statistiek. Nu móet ik bekennen dat het vaker domheid is dan opzettelijk liegen. Als je eenmaal opgaat in je betoog is een mooi ondersteunend plaatje prettig. Of het statistisch juist is, doet dan even minder ter zake.

Om te beginnen: ik ga niet beweren dat ik statisticus ben. Maar een gezond stel hersens heb ik nog wel en dat is vaak voldoende.

Onderstaand plaatje kwam ik vorige week tegen. Maar het effect daarvan bleek pas afgelopen weekeinde toen Nederlandse twitteraars het vrij omvangrijk rondtweetten. Maar met welk doel? Blijkbaar is het opgevat als een doemscenario: Nederland valt buiten de boot. Welke boot? Waarom? Wat staat er in het onderzoek? Wat betekent de index eigenlijk?

W150210_CHAKRAVORTI_COUNTRIESBUILDINGDIGITAL1

Jeetje, denk je, Nederland zit in de stall out-hoek. Maar wat ís dat stall out eigenlijk? Ik ken het als vakterm in de luchtvaart. Man, man, man, hoe vaak ik wel niet het stall-alarm heb horen afgaan als ik weer ’s probeerde te vliegen, in een vliegsimulator op de computer. Overtrek, en hop, daar ging Jan weer gezwind naar benee. Stall heeft iets van neerstorten. Dramatiek.

Volgens de bouwers van de index is het zó dramatisch niet. Nederland blijkt een land dat voortvarend is gestart, maar de afgelopen vijf jaar vertraagde. Een analogie met een hardloopwedstrijd kan ook verhelderen. De atleet die gezwind start, kan best halverwege worden ingehaald door een ander die trager startte maar energie overhield voor de tweede helft. Inderdaad: het maakt uit wat voor wedstrijd je loopt. Precies datzelfde geldt voor deze index: hij voorspelt niets over de eindstand.

Wat mogelijk interessanter is: de index is geen algemene. Hij handelt heel specifiek over e-handel, e-commerce. Da’s niet onbelangrijk. Mogelijk dat Nederland op heel andere gebieden juist in de categorie stand out terechtkomt. Mijn Cynisch Alterego fluistert me zelfs in: “wijs die lezer ook op de financiers van de index; credit cardmaatschappijen”. Niet eens zo’n gek voorstel. Zij hebben belang bij (handels)betalingsverkeer en, terzijde, grotere markten.

The Stall Out economies of Europe, including the Netherlands, Finland, Belgium and France, could jumpstart their recovery by taking advantage of increased regional integration, selling goods across national borders to the 500+ million consumers in the wider EU.

Wat eveneens een saillante opmerking is, van Harvard Business Review:

The Netherlands, meanwhile, has been rapidly losing steam. The Dutch government’s austerity measures beginning in late 2010 reduced investment into elements of the digital ecosystem. Its stagnant, and at times slipping, consumer demand led investors to seek greener pastures.

Even laten bezinken, denk ik dan: “de bezuinigingsmaatregelen van de overheid…”. Die worden aangewezen als belangrijke factor voor de wegvallende versnelling. Maarreh… is dat niet vreemd? Dat betekent dat Nederland helemaal niet in de voorhoede hoort. Het is een kunstmatige positie, in stand gehouden door overheidsgeld. Valt dat weg, dan stort het gebouw in. Nederland leeft in een illusie.

Toch best wel een leuk plaatje. Voor de zoveelste keer blijkt overheidssteun helemaal niet zo positief uit te hoeven werken. Van projectsubsidies wisten we het al: afvallers doen het vaak beter dan gehonoreerde projecten. Vooral ook omdat de eersten werden uitgevoerd door bevlógen mensen, die zich niet lieten tegenhouden door een subsidietegenslagje. Niet dat subsidie onbelangrijk is, maar het is wel belangrijk in de gaten te houden of iets wel of niet écht landt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.