mijn belang is het niet

Dat het algemeen belang niet bestaat, zal je niet verbazen. We weten allang dat iets onder de noemer van algemeen belang brengen, betekent dat niemand zich er nog om bekommert. Want jij bent het algemeen belang niet. Zelfs zaken waarvan je zou denken dat die in het algemeen belang zijn, zijn dat niet. Veiligheid en criminaliteitsbestrijding: het is een belang voor de meesten van ons. Maar niet voor de beroepsbeoefenaar van criminaliteit. Belangen zijn altijd te koppelen aan groepen, of zelfs aan individuen. En om nu een belang te vinden dat iedereen raakt; lucht en zonlicht om van te leven wellicht.

Toch is er wel iets wat lijkt op een algemeen belang.

Als je belangen opvat als krachten, dan moet er ook een richting van kracht bestaan. En die ríchting zou je kunnen zien als het algemeen belang. Let wel, dát algemeen belang is niet per definitie in het belang van iedereen. Wel zou het een representatie zijn van de meest gesteunde opvatting en dus richting. De sterkte van belangen kun je in dit modelletje laten bepalen door aantallen ondersteuners. Maar het is en blijft een rekenkundig trucje.

Gezond verstand is vaak een betere raadgever. In Leiden is dat aan de orde. Je zou hier een aantal ontwikkelingen en belangen op elkaar kunnen betrekken en dan een conclusie trekken. Maar…

Stel je twee ontwikkelingen voor. Leiden ontwikkelt een schoolcampus/woonwijk met de naam De Leidse Schans. Een weinig schokkend idee met een evenmin schokkende naam. Het gaat mis als duidelijk wordt dat er in het plan een vrij hoge toren zal gaan komen. Zoals te verwachten: de dichtstbijzijnde buurt loopt te hoop tegen dat hoge ding, waar zij, naar eigen verwachting, tegenaan zullen kijken en die dominant boven hun – gewilde – wijk zal uit torenen. Niks bijzonders dus. Het ene belang dat botst met het andere.

Wel van belang is dat die nieuwe wijk aan de voet ligt van een massief gebouw: het ROC. Dát gebouw staat er pas een paar jaar. Persoonlijk vind ik het een gedrocht, zeker als je het vanuit de stad ziet liggen: verlopen groen en monsterlijk saai. Van de andere kant, als je Leiden binnen rijdt, is-i beter te pruimen. Maar dat maakt allemaal niets meer uit. Het ding staat er. En het ROC heeft het loodje gelegd. Alle onderwijsverplichtingen zijn overgenomen door een collega-instelling, maar het ROC is technisch failliet. Het groene monster zal leeg komen te staan. Ook, om het helemaal Kafka te maken, het voor onderwijs ontworpen gebouw niet geschikt is voor onderwijs. Je houdt het niet voor mogelijk en toch schijnt het waar te zijn.

B9v_fLZIYAEk30P

Als ik in die situatie een soort algemeen belang-oplossing mag noemen: die toren waar de wijk zo tegen is die staat er al. In het algemeen belang zou het een rationeel te overwegen optie moeten zijn de betwiste Greentower – idioot genoeg vernoemd naar de projectontwikkelaar/-investeerder – niet te vervangen door een Joppensztoren – het lagere alternatief dat de wijk liet schetsen – maar stomweg dát torenproject af te blazen en het ROCgebouw her in te richten. Dat zou mogelijk moeten zijn. Nog mooier is dat de hele begane grond van dat pand kan worden ingericht met winkels en/of restaurants.

Zoiets vereist nogal wat, zou je denken. Want met en aan vastgoed wordt veel geld verdiend. Ook door het liever leeg te laten staan dan te gebruiken. Aan verrotting kan worden verdiend. Gelukkig is de initiatiefnemer Green niet de eerste de beste:

GREEN is er voor de lange termijn. We willen geen snelle winst maken ten koste van anderen.

Kijk. Dát opent perspectief, want zo’n partner herkent het algemeen belang als zijn welbegrepen eigenbelang natuurlijk wél. Toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.