Leve het (sier)vuurwerk!

Ik stond op het onbruikbare dakterras. De een of andere joker heeft vijftien jaar geleden bedacht dat een dakterras ook op het noorden gericht kan zijn. In Nederland betekent dat ‘over het algemeen te koud’. Maar gisteren om 00.10 uur kwam-i toch van pas.

Leiden is een vrij vlakke stad. Er staan nog industriële schoorstenen overeind die proberen monument te worden. Dat doet ook een enkel restant van ons industrieel verleden. En zoals het een stad(sbestuur) betaamt heeft ook Leiden ‘hoogbouw’; gelukkig heel weinig, want om te zeggen dat de weinige hoogbouw die de stad heeft, enige schoonheidsprijs verdient, is aanmatigend. Dat is typisch Leids: de moeite om te erkennen dat het een slaperig provinciestadje is. Da’s geen diskwalificatie. Het leidt wel tot een permanente spanning, tussen ambitieuzen en de realiteit van de stad. Sportclubs die zich (nog) in hogere klassen zien sporten dan de stad aan spelers kan leveren. Culturele en economische ambities die zich moeizaam verhouden tot de stad, z’n omgeving en z’n inwoners. En dus een gebouwde omgeving die af en toe winden laat die als een vlag op een modderschuit staan.

Zo’n vlakke stad is vrij saai voor een mens die hooghoognoghogerbouw, skylines en markante stadsprofielen normaal is gaan vinden. Het ís ook saai. Leiden mag van geluk spreken dat de stad oud is, waardoor er nog wel een aantal kerktorens boven de stad uit torenen. Waar in de rest van Nederland die kerktorens, en molens, zijn verschrompeld tot dwergtorentjes tussen de kantoorkolossen, heeft Leiden een profiel dat zowaar nog iets heeft van het profiel uit vervlogen tijden. Iets Anton Piecks.

In de nacht van 31 december op 1 januari is het één van de mooiste uitzichten.

Iedere jaarwisseling ben ik weer overtuigd van de voordelen van vuurwerk afsteken door particulieren. Als je dan over Leiden kunt kijken, is de schittering overal om je heen. Paraplu’s in tal van kleuren klappen open. Regendouches van zilveren en gouden druppeltjes. Paars en wit gemengde bossen bloemen laten zich even zien. Als achtergrond, heel laag, de stad en z’n kerkspitsen. Overal spettert de stad het nieuwe jaar tegemoet. Overal om de toeschouwer heen. Wonderlijk sprookjesachtig, als je met overdreven gevoel voor dramatiek wilt formuleren.

Dat zou nog best weleens kapot kunnen worden gemaakt. Omdat kille mensen de schoonheid en de warmte niet (willen) zien en de eigen ideeën opdringen aan anderen. Natuurlijk is vuurwerk niet ongevaarlijk. Net zo goed als dat ieder instrument in mensenhanden dat niet is, áls het (bewust) verkeerd wordt gebruikt. Dan is de economische en millieuschade door fietsen ook niet mis. Niet álles is te kwantificeren, óók niet door GroenLinks.

Een centrale vuurwerkshow gaat de functie van vuurwerk tijdens de jaarwisseling nóóit vervangen. Niet alleen omdat een geconcentreerd vuurwerk dat panoramisch effect van een lichtende hemel nooit kan vervangen. Noch omdat veel mensen niet de moeite zullen nemen naar een gemiddelde vuurwerkshow te gáán kijken (Leidens Ontzet eindigt al jaren met zoiets en daar komt slechts een klein deel van de stad op af).

Wat daarnaast – en wat mij betreft: vooral – niet is te berekenen, is wat er om middernacht gebeurd. Buren die de straat op stromen om vuurwerk af te steken en elkaar het beste te wensen voor het net begonnen jaar. In je eentje vuurwerk afsteken in een verder lege straat is wel heel sneu (en iets wat je zelden ziet!). Het is één van die heel sporadische momenten dat we meer (buren)contacten hebben dan alleen over de schutting of heg. In een samenleving waarin steeds meer wordt gevraagd aan onderlinge hulp, zul je vooral geen beweging in gang moeten zetten die die sociale contacten bemoeilijkt. Juist in de komenden jaren zullen die contacten steeds belangrijker worden, wil de overheid z’n ambities waarmaken. Een spagaatje, dus, dames en heren bestuurders. Het gaat niet ‘alleen maar over vuurwerk(overlast)’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.