een stervend lichaam

Een kwestie van formuleren. Maar sta je er weleens bij stil als je een kerstboom koopt, dat je een levend wezen koopt? Niet dat dat helemaal waar is, want de boom is aan de voeten afgehakt en feitelijk vanaf dat moment stervende. Ik heb vandaag dus een stervend levend wezen gekocht om binnenkort in de huiskamer te zetten. Een bak water zou dat stervensproces verlengen, maar daar heb ik na al die jaren m’n twijfels bij. Ik heb niet bepaald de indruk dat de dennenbomen en later de sparren lekker slobberend in leven bleven. Langzaam maar zeker droogden ze uit.

Het is een rare gewaarwording als je naar de wereld om je heen kijkt in termen van ‘leven’. Het barst er van. De hogere ordes respecteren we. Hoe lager – en vaak hoe kleiner – hoe minder we ernaar omkijken. We maken ons wel druk om de kwaliteit van leven van runderen, varkens en kippen. Maar hoe de bacterieën in onze darmen zich voelen, of op onze huid, raakt ons minder. Terwijl ook zij leven, in wellicht heel vijandige omgevingen als gevolg van ons voedsel – veelal industrieel gefabriceerd en preventief behandeld met ?! – of als gevolg van ons gedrag – de idiote gedachte dat we dagelijks met zeep moeten douchen vernietigt een defensieve bacteriecultuur op de huid. Over kropsla of aardappels maken we ons niet druk. Die gillen en krijsen niet. Wat we niet zien of horen lijden, is moeilijk te ervaren als lijdend.

Jammer genoeg is de menselijke kennis van bewustzijn en dus lijden enorm beperkt. Dat we het niet waarnemen, wil niet zeggen dát het niet zo is. Dat planten en lagere soorten geen zenuwen of hersens hebben, wil niet zeggen dat zij niet kunnen lijden. Maar op die manier lijden als begrip hanteren, maakt ons eigen leven onmogelijk. Er moet wel worden gegeten om het eigen organisme in stand te houden. Lekker pragmatisch is dan ook alles wat zwijgt, weerloos.

Of de spar die hier nu in de tuin ligt lijdt, weet ik niet. Wel dat-i er mooi uitziet en voldoet voor de functie die ik eraan geef: versiering.

Niks cerebraals. De kerstboom is een a-religieuze versiering die hoort bij de tweede helft van december. Hij brengt in deze donkere, druilerige tijd van het jaar gezelligheid in huis. Dat is ‘t. En het allermooiste is dat hij ook de verbeelding is van een paar dagen, soms weken, vrij. Bestond kerst uit maar één vrije feestdag, dan zou het weleens allemaal anders worden ervaren. Ik ben benieuwd hoe al die mensen die inderdaad maar twee, of zelfs één, vrije kerstdag hebben die dag(en) ervaren. Voor kantoorwerkers en scholieren is de vrije periode meestal veel langer.

Maar goed. Hj ligt er. Dit was het eerste jaar dat héél eventjes de gedachte opkwam een kunstboom te kopen. Handiger? Milieuvriendelijker? Goedkoper? Maar altijd hetzelfde. En da’s echt een unique selling point aan levend materiaal zoals kerstbomen: ze zijn onvoorspelbaar. Meestal gingen we als gezin de boom uitzoeken. De beide zoons zochten de mooiste (vaak grootste). Die hielden zich ook nooit zo bezig met de kosten. Maar dat zoeken, uitschudden en als professionele kopers kwaliteit en schoonheid inschattend, is zó leuk. Daar kan het alweer in elkaar clicken van een kunststof boom tegenop.

Een kerstboom kopen, is een sociaal gebeuren. Op de verkoopplaats heerst een speciale sfeer.

Angst dat je geen mooie boom vindt. Of de angst, als je er eentje vond, dat een ander ‘m inpikte als jij doorzocht. De energiestroom als je die ene boom te pakken hebt, en de vage teleurstelling als-i het nét niet is. Het meeluisteren met mede-zoekers die net zo fanatiek bomen tevoorschijn sjorren, beoordelen en weer terug werpen tegen de hoop “als zij die niet nemen, nemen wij ‘m”. De twijfels en overwegingen “die is wel breed, hoor”, “ja, dág, daar zit een gebroken tak”, “past die in de steun?! Of moeten we dan gaan zagen?”, “Ja, hallo, zó hoog is de woonkamer niet”, “te smal!” en “te vol! Daar past geen bal in”.

Hij is er dus. Over een paar dagen verhuist-i naar binnen en wordt-i versierd als de enig echte koning van de kamer. Of-i langzaam doodgaat en lijdt, doet er niet meer toe. Ik hoor ‘m niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.