Insinuerende berenoortjes

Plotseling zijn ze er. De koude dagen. Voor sommigen is het al koud als de temperatuur onder de 15 graden Celsius zakt. Voor de genetisch gewortelde Nederlander door wiens af’ren antivries lijkt te stromen, wordt het pas rond het vriespunt ‘een beetje koud’. Maar ja, diens voorouders maakten dan ook de Kleine IJstijd mee. Het beeld van witte kerst’en en winters schaatsplezier is grotendeels gebaseerd op dergelijke periodes, want ‘echte winters’ zijn feitelijk vrij zeldzaam. Het gros van wintermaanden in Nederland is eerder grijs en miezerig dan helder vriezend met sneeuwdek. Maar het verlángen daarnaar maakt het niet minder. Ieder jaar weer.

Samen met de kou die je plots opvalt – ‘jee, het is echt gemeen koud vandaag’- is het ook de periode van collectieve verkindsing die in het oog loopt.

Ineens zijn ze er weer: de dikke jassen, de gevoerde winterschoen, de sjaals, de handschoenen. In de winter lukt het me niet goed m’n vrouwelijke ik aan te spreken. En zeker niet als het koud wordt. In die situatie overheerst het functionele; als het maar warm is. Hoe het er uit ziet, is van secundair belang (maar niet ‘onbelangrijk’, inderdaad). Ik kan me bijvoorbeeld nog steeds verbazen over al die vrouwen die in de winterkou rondlopen in minirok met panties of maillot eronder. Niet dat het niet mooi is – vaak integendeel – maar het lijkt me zo kóud. Suggestie is vast ook de bedoeling. Het erbij gedragen schoeisel oogt immers vaak warm; laarsjes met bontkraagje, uggs met bont van binnen en/of van buiten, of van die vacht-achtigen. Nu nog uitvogelen wat de suggestie precies ís.

Toch is de kou ook een kans. We kunnen al moeilijk wachten op ‘de maand van de gezelligheid’, de feestdagen. De eerste kerstbomen zijn half november – en soms eerder, hoorde ik ooit – al in huiskamers gezet. De kerst-, sorry feestverlichting wordt weer creatief in de conifeer in de voortuin gedraaid. Voor de professional is het zaak ook de hele gevel en raamkozijnen te bewerken. Als het maar gezellig wordt. Niets mis mee. Persoonlijk vind ik dat je wat dit betreft gewoon moet doen wat jíj mooi vindt. Of een ander die mening deelt? Ach.

Op straat gebeurt van de ene op de andere dag ook zoiets. Zo gauw de eerste koude dag er is, verschijnen ze weer. De mutsen. Niet de gewone wintermuts, maar de opvallende. Plots zie je dan mensen rondlopen met berenoortjes, of konijnengezichtjes. Op hun hoofd, de muts.

Het is net als minirokken in de vrieskou; ik weet niet goed wat er van te denken. Enerzijds denk je al snel: ‘Wat een kinderlijk gedoe’. Maar het kan ook charmant zijn (oud begrip, hè?!). Alhoewel in de gevallen dat ik vind dat het iemand goed staat, ook willekeurig iedere andere pet of muts waarschijnlijk goed staat. Ook bij de dierenslof heb je dat. Dat zijn van die sloffen in de vorm van een oversized konijn of zo. Het heeft allemaal een schattigheidsgehalte wat bij kinderen hoort. Een zesjarige met een leeuwenpyjama en vogelsloffen…. slaapdronken, maar niet wíllen slapen.

En wie zegt dat het niet zo is dat een aantal van die door volwassenen gedragen kinderuitingen niet ook uiting zijn van een wellicht latente behoefte? Wat te denken van de over het algemeen als sexy geïnterpreteerde korte rokjes van schooluniformen, gedragen door volwassenen? Toch intrigerend: welke latente gevoelens zijn er in een samenleving? En welke zijn mogelijk wijder verbreid dan we denken, willen, hopen? Maar goed, die moet ik nog verder uit- en doordenken.

Een saaie, uniforme bedoening lijkt me niets. Mooie vrouwen, mooie mannen, schoonheid; waarom zou je die niet benadrukken, laten zien en bekeken laten worden? In dat opzicht is dit een verademing. Maar tegelijk heeft het iets net zo dwangmatigs als ‘iedereen’ oortjes krijgt. Ik weet ‘t, dat heet mode. Maar of het geschikt is voor iedereen?! Een té zwaar konijn?! Een té kleine olifant?! Een muis van twee meter?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.