stilstand is doodgaan

Stilstand, ook op taalgebied betekent economische stilstand.

Een citaat uit de VPROgids van volgende week. Niet van de redactie, maar van een ingezonden lezer (ja, ja: ingezonden brief van een lezer. Lekker saai), die overigens een komma lijkt te zijn vergeten. Maar wellicht is dát dan weer wel de redactie.

Wat me bevreemdt in redeneringen als deze is de gemaakte koppeling tussen ‘stilstand’ en ‘iets’. En hoe vaak dat ‘iets’ economische vooruitgang is. Raarrrrr.

Stilstand is inderdaad niet bepaald iets des mensen. Met uitzondering van die ene vakantie in een warm land op het strand liggend en de nachtrust zijn er niet zoveel stilstanden die we waarderen. Nu bestaat de kans dat je denkt: “Zie je; en dús moeten we iets te doen hebben, iets produceren”.

O?!

Die mening deel ik absoluut niet. Omdat we sociale wezens zijn, interacteren we met elkaar. Dát is de beweging, leven. Of andersom ‘stilstand’ associeert met dood. Stilstand is zeker geen onmogelijke status, maar wel één die onherroepelijk leidt tot (achteruitgang en) afsterven. Dát deel ik.

Het typeert, denk ik, onze fixatie met wat we tegenwoordig economie noemen, maar waarmee we feitelijk meerwaarde vormende arbeid bedoelen. Inmiddels is het zo dat alle activiteit in een economisch licht wordt gezien, terwijl het a. niet ‘is’ maar ‘lijkt’ zou moeten zijn en b. helemaal niet vanzelfsprekend is.

Mij is het nog steeds volslagen onduidelijk waarom stilstand op enig gebied zou leiden tot economische stilstand. Als taalstilstand leidt tot economische stilstand. En of dat dat dan slécht zou zijn….

Met kromme causaliteiten kun je alles aan alles koppelen. Wat mij betreft, zijn de eerste die uit onze redeneerschema’s worden gemikt die waarin de factor ‘economie’ een rol speelt. ‘Economie’ is zo slecht definieerbaar en zo slecht af te bakenen, dat ze nietszeggend is. Meestentijds is het nu synoniem met ‘beurskoers’ of ‘index’, een indicatie voor een volledig speculatief speeltje voor een minderheid. En een dat geen enkele directe relatie heeft met de echte wereld.

Zo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s