Scheefgegroeide app’s

Uit de theorie weet ik het. Vernieuwing komt ten eerste ten goede aan de bovenliggende partijen. Het waren Weber en navolgers die hierover hebben gepeinsd. Het kan worden gebracht als een zeer genuanceerd verhaal, zoals een wetenschapper zou betamen, maar ook beeldender: de machthebber fungeert als een zwart gat. Een zwart gat dat alles wat zijn positie kan versterken, verzwelgt. De grap is dat er niet één zwart gat is, maar meerdere. En dus vindt er ook een strijd tussen zwarte gaten plaats: de politiek en de ambtenarij én de ambtenarij onderling!

Ja. Oud nieuws en oude kennis, denk je?
Inmiddels zitten we in een situatie waarin alles wordt gedemocratiseerd en waarin individuen in staat worden geacht zelfstandiger dan ooit te beslissen en handelen. Toch?

Nou, dat betwijfel ik dus. Ik denk dat het systeem van het zwarte gat nog steeds in werking is.

Mocht je echt denken dat jij en ik als individu beter beslagen ten ijs komen in onze relatie tot een overheid, dan zul je ook de positie van die overheid moeten bekijken. Als die inmiddels is gaan beschikken over pantservoertuigen, dan heb jij er weinig aan dat je kruisboog inmiddels is vervangen door een musket. Dan zou je pantserdoordringende vuurkracht moeten hebben. Leuk, hoor, dat nu wordt beweerd dat het individu, de burger beter geëquipeerd is dan ooit, maar dan kijk je in absolute termen en niet de enig relevante relatieve.

Nu ben ik de mening toegedaan dat individuen feitelijk op grote afstand tot instituties staan. Dat kán dus tot vertekening leiden.

Laat me dan de vraag stellen hoeveel, en welke, apps of toepassingen kent jij kent die jou als individu in jouw belangen steunt?

Ik durf te wedden dat je die niet vindt.

Wat ik bedoel, is dat voor individuen wel de algemene toepassingen beschikbaar zijn gekomen, met als beste rookgordijn de informatiebestanden. “Meneer, u kunt opzoeken hoe het werkt”. Dat is in mijn ogen een smerige afleidingsmanoeuvre, waar overigens aardig mee wordt verdiend. Het is een handig middel voor de beroeps (verrek, zeg, da’s een bovenliggende partij. Toevallig, natuurlijk).

Heb jij al eens een toepassing gezien die uitslúitend in jouw belang acteert? Waar is de app die mij adviseert hoe te antwoorden op vragen van een WMO-keukentafel-kletser, in míjn belang – strategisch dus? De app die aangeeft wat te doen om maximaal voordeel te halen uit bestaande regelingen? De toepassing die mij precies adviseert welke zinnen en termen te gebruiken in een discussie over een juridisch recht, met een agent bijvoorbeeld? Leuk dat ik kan lezen dat ik recht heb op garantie, maar welke app vertelt me precies hoe te handelen.

En dus niet in algemene termen. Niet door aan te geven “zo is het geregeld” of “zo hoort het te gaan”. En niet door aan te geven waarop ik recht heb, maar door aan te geven hoe ik dat recht haal, of afdwing.

Het bijzondere is dat je die apps wel zult vinden voor de ambtenaar die zo’n keukentafelgesprek voert. Om te voorkomen dat-i of teveel toezegt of juridisch foute stappen zet. In het belang van de cliënt?! Toepassingen die je wellicht te binnen schieten, zoals BuitenBeter, zijn zeer nuttig, maar de afhankelijk van de ander wordt er niet door versterkt. Eerder krijgt de dienst Openbare Werken er tientallen inspecteurs bij.

Zo absoluut als nu voorgesteld is het niet. Ik vind zoiets als Bereken-Uw-Recht nog steeds goed in zijn basis. Maar ook die geeft niet meer macht en laat je ook niet manipuleren. Ook die is uiteindelijk vooral handig voor de gemeente: de aanvragen verlopen doelmatiger.

Wellicht is het niet zo vreemd dat er weinig is voor individuen. Die betalen immers niet zo veel. Overheden betalen makkelijk (veel) meer (en veel te veel).

Eerlijk gezegd, vraag ik me al járen af welke partijen zich opwerpt als stimulans voor de ontwikkeling van toepassing die wérkelijk individuen empoweren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s