Studenten en Marokkanen

Een studentenstad als Leiden is een broeinest van ergernisjes; net als in een gezin met opgroeiende kinderen.

“Het is hier [god/verdomme] geen hotél!” Mijn vermoeden is dat iedere ouder die zin, in- of exclusief de nodige krachttermen, weleens heeft gebezigd. Kinderen die de puinzooi achter zich laten slingeren. Kinderen die menen dat de Goddelijke Hand echt bestaat en de was doet. Kinderen die het normaal vinden dat ze om 13.00 opstaan, om 16.00 uur douchen en om 01.00 uur snacks maken. Die dingen dus. Als je ze nog niet hebt meegemaakt, volgt nu de ontnuchtering: ze kómen! Wees gerust, de kans dat je ze mist, is erg klein.

Het zijn overlastgevers, studenten, en, naar verluidt, Marokkaanse jongeren.

Het is niet vreemd; ze hebben een heel eigen cultuur. Het valt niet te ontkennen: ze leven in een parallelle wereld. Studie en vermaak hebben een eigen invulling.

Leiden heeft last van meeuwen. Afval, voor zover aan de stoeprand aangeboden, moeten we bij voorkeur in gele plastic huisvuilzakken aanbieden. Okay, die zíjn duurder. Maar ze zouden werken. Totdat onze Leidse lolbroeken ze te pakken krijgen.

Pure onderbroekenlol. Je loop ’s avonds/’s nachts over straat en ziet het huisvuil staan. Wat is er dan leuker die zakken leeg te kiepen of kapot te scheuren? En als je dan toch bezig bent: een potplant leegscheppen ofwel omgooien, is ook gierend hilarisch. Die verdraaide meeuwen krijgen toch wel de schuld. De ophaaldienst laat de zooi toch wel liggen. De bewoners maken de straat weer schoon. Per slot van rekening betalen we daarvoor belasting. En niemand die weet wie het waren.

Jammer genoeg valt de optie ‘meeuw’ vrij snel af als de zakken in een soort logische wandeling vanuit de binnenstad liggen en plots stoppen. Je zou haast denken dat een van de huizen daar in de buurt de haardstede is van de onverlaten. Maar bewijs dat maar ‘s.

Cultuur is een moeilijke in het openbare leven. Wat is ‘gewoon’?

Je maakt toch helemaal geen herrie als je hard praat of muziek draait? Dat is alleen maar perceptie van mensen die de pik hebben op je. Toch?! Wat mauwen ze toch? Omdat jij je niet aan hún routine wilt houden? “Wíj leven op andere tijden dan het klootjesvolk dat ’s ochtends weer naar de baas moet.”

Die houding wekt ergernis.

Alsof je je willens en wetens aan het maatschappelijk leven in de stad onttrekt. Zo’n stad is een levend iets. Dat betekent ook grenzen, waardoor al die verschillende levensstijlen binnen een beperkte oppervlakte kunnen bestaan. Water bij de wijn en zo. Rekening houden met elkaar. Non-conformisme ligt moeilijk. In de volksmond heet dat a-sociaal (tenzij je kunstenaar of excentriek persoon bent; dan past het bij jou als individu).

Af en toe wordt de ergernis zichtbaar. Dan wordt er gekankerd en gedaan. Liefst in eigen kring en lekker generaliserend over “die luibakken die maar doen waar ze zin in hebben”.

Overlastgevers moet je niet in al te grote groepen in je gemeente hebben. Die kunnen het tolerantievermogen aantasten.

O, shit. Ik gebruikte al teveel woorden en heb het hiervoor alleen maar over studenten en studentenleven gehad. Zou ’t toeval zijn dat sommigen van de lezers hier vooral Marokkaanse jongeren lazen waar ‘ze’ of ‘je’ staat? Zou het toeval zijn dat we veel meer accepteren van wat later ‘onze bestuurlijke elite’ moet worden, ook als dat objectief gezien net zo fout of hinderlijk is als wat andere jongeren doen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.