Een goede kerst

Dit was een goede kerst.

Op het moment dat ik me dat bedacht, bedacht ik me ook: ‘maar waarom?’.

Kerstmagie. Onzin, en toch ook weer niet. Het is chémie – niet mágie – en het is zeker niet exclusief des kersts. Het is een situatie waarin alles in balans is: er is tijd, er is (dus?!) rust, er is een prettige atmosfeer, er is lekker eten.

Dat eten is helemaal niet zo belangrijk. De maaltijd is min of meer het vehikel. Het vehikel om sámen te zijn. Niet eens om diepgaande gesprekken te voeren, maar om er te zíjn. Natuurlijk wordt er gesproken. Vooral voor de (hobby-)kok is dat belangrijk: hoe waarderen de aanwezigen zijn geploeter?

Een goede kerstsfeer omschrijven is moeilijk, weet ik na al die jaren. Hij is haast ongrijpbaar. Een sleutelfactor is volgens mij hoe iedereen in zijn vel zit op dat moment. Dat ga je niet afdwingen; niet met extreem copieuze maaltijden, met dure ingrediënten, met ‘verplicht gezellige spelletjes’. Da’s allemaal té geforceerd als je niet oppast.

De enige manier is ongedwongenheid. Echt.

Op dit moment zit niet iedereen in dit gezin bij elkaar. Toch is de kerstsfeer er. Met ééntje op zolder, eentje voor de teevee, eentje dit blog aan het typen en eentje een vaatwasser leegruimend. Maar wel allemaal met dezelfde tevredenheid met wat is. Lekker vaag?! Toch ga ik er niet veel dichterbij komen dan dit.

Ongedwongen tevreden zijn. Niet opgeprikt in een restaurant gerechten eten die zó kostbaar zijn dat ze wel lekker móeten zijn; maar waarom?! Beter is thuis iets samen te stellen waarvoor anders onvoldoende tijd beschikbaar is, maar dat ook mag ‘mislukken’. Het eten is niet belangrijk: de houding wél.

Dit was één van de betere kersten, voor ons. Geen vlokje sneeuw kwam naar beneden en de films op teevee had iedereen al minstens drie keer gezien. De oma die kwam, is zo doof als een kwartel en nadert het stadium van stekeblind zijn (die pakte dan ook de op kaarsvlamhitte draaiende kerstengeltjes in plaats van haar wijnglas).

Geen idee of jij dat ook zo hebt ontdekt; maar het gaat om huiselijkheid. Ongedwongen, tevreden, veilig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s