Even…

Mag ik even terugkomen op een eerder idee om in Leiden camera’s op te hangen? Nee, nee, dat vind ik nog steeds een goed idee.

Vandaag stuitte ik op een uitwerking ervan; of beter: een idee voor nóg een toepassing.

Zou er een conglomeraat van bedrijven zijn te vinden of te formeren dat in de Leidse verpleeg- en verzorgingshuizen live op grote schermen beelden van de stad toont?

Vandaag hoorde ik flarden van een gesprek tussen een patiënt en familieleden. Dat ging – uiteraard – over de familie. Maar ook over de veranderingen in de buurt. Je kent dat wel: “De winkel op de hoek is verbouwd” of “In de straat hebben ze een boom omgehakt”.

Dan zit je daar zo half-orig naar te luisteren en ineens valt je op dat degene die dat allemaal níet ziet – wellicht zelfs: zál zien vanwege ziekte – bijna wordt gemarteld door die woorden.

Wat is er nu pijnlijker dan anderen enthousiast te horen vertellen over dingen die jij niet meemaakt omdat je bent ‘opgesloten’ in je ziekte, in een verpleeginrichting, in een zorginstelling? Hoe goed bedoelt: jíj kan niet weg! Dat is de kat op het spek binden, nadat zijn tanden eruit zijn getrokken. Een Tantaluskwelling.

Natuurlijk, het is altijd een surrogaat.

Maar ik zag al een hoekje in het restaurant voor me. Met een groot scherm – want niet iedereen ziet even goed – waarop een aantal camerabeelden uit de stad zijn te zien. Met één aanraking kun je die vergroten.
En als je verbeelding op stoom komt: waarom niet ook communiceren met andere verpleeg- of verzorgingshuizen, of buurthuizen, of…. ?

Zou onze Leidse glasvezelaar – Ziggo?! – geïnteresseerd zijn in demonstraties van deze orde? Demonstraties die geen pilots zijn, maar de realisatie van sociaal contact-surrogaten. Demonstraties hoe je de kwaliteit van leven kunt verhogen, hoe je de participatiesamenleving deels met techniek kunt invullen, hoe je zorg en sociaal leven kunt combineren. Zou Samsung de schermen willen schenken? En Philips de camera’s in de stad? Zou de gemeente Leiden willen meewerken en ontheffingen verlenen en plaatsing van de camera’s regelen?

Het idee is goed. Nu nog wat steun bij de realisatie. Wie?

Advertenties

5 thoughts on “Even…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s