Een remote mute-knop

Even ter plaatsbepaling. Onze auto is meer dan twaalf jaar oud. In termen van katten- en autolevens een respectabele leeftijd. Airconditioning doet-i niet aan, maar elektrische sloten en ramen wel. Alhoewel die allebei kuren vertonen zoals een oude heer kan overkomen. Ook de autoradio is halfzijdig verlamd door een beknelde zenuwbaan in het linkerportier. Stereo kennen we sindsdien niet. Wel ‘alles op rechts’ spelen.

Je zou zeggen dat je in zo’n auto goed hoort wat er buiten gebeurt. Hij is niet geluiddicht en de geluidsinstallatie is niet van de BoemBoemBoemklasse.

En toch valt me op dat je sirenes van achterop komende noodvoertuigen slecht hoort.

Daar moet iets aan te doen zijn, denk je dan. Natuurlijk kunnen we weer van alles gaan verbieden. De BoemBoemBoemklasse is hinderlijk, omdat die mensen denken dat iedereen in een straal van dertig meter ook is geïnteresseerd in BoemBoemBoem. Ook als ze in andere voertuigen zitten. Maar het zit ‘m daar niet in. Wij halen dat oorverdovend gedreun met geen mogelijkheid en toch hoor je de sirene laat.

Het probleem lijkt mij de sirene.

Als de brandweer uitrukt – hier zowat aan de overkant van de straat – hoor je dat meteen. De sirenes gillen en schreeuwen om aandacht. Je zou zeggen dat het dus wel moet kunnen werken. Maar, dacht ik zo, het moet nog beter kunnen. Waarom kunnen die wagens niet gewoon hun sirenegeluid richten in de rijrichting – vol naar voren, dus – en waarom kunnen ze niet autoradio’s vóór hen uitschakelen? Kijk, dán hoor je dat ze eraan komen.

Blijkt dat dat allang wordt voorgesteld. Heb ik weer:

20130421-183325.jpg

Het lijkt me een voorstel in de klasse Vanzelfsprekend, Doen We Morgen Meteen. Maar het is er nog steeds niet. Waarom eigenlijk niet? En als we dan toch bezig zijn:

kan er ook een apparaatje op de markt komen waarmee in het openbaar vervoer het gesis uit oordoppen kan worden gestopt?

Van die muziek die zó hard staat, dat de omgeving mag meegenieten. Van alleen de sissendhoge tonen.

Uitzetten die hap en dan met een onnozel gezicht om je heen kijken. Dat lijkt míj nu eens heerlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s