Over kinderen en kikkers

De belangrijkste les is: neem een fiets met een krattendraagrek mee. Dát is het beeld wat me het meest bijbleef gisteren en vandaag.

Het seizoen is begonnen. Het seizoen van de schoolreisjes en fietstochtjes. Als je een beroerd statisticus zou zijn, is er een verband tussen lenteweer en schooluitjes. Die vallen samen. Als de lente aanbreekt, lopen de scholen leeg. Dan wordt het tijd voor de educatieve uitjes. De grap is uiteraard dat de causaliteit wat onduidelijk is: zíe je meer groepen scholieren omdat je zelf meer buiten bent? Die verklaring is waarschijnlijker.

20130409-200558.jpg

In elk geval was het hier de afgelopen dagen weer te zien.

Gisteren in een Leidse winkelstraat – waar je overigens ook een bepaalde PvdAleider live zijn kinderen naar school kunt zien brengen – kwam ik een basisschoolgroep tegen. Voorop een volwassene met felgroen – of was het oranje? – hesje aan: de akela zogezegd. Daarachter een verzameling kwetterende kinderen. Je hebt die hesjes echt niet nodig, want het is wel heel erg hoorbaar dat ze er aan komen. Net een vlucht vrolijk kletsende vogels. En achteraan dan weer zo’n hesje, of twee.

Een paar dingen vallen op.
De enorme energie en vrolijkheid die worden uitgestraald, als eerste. Voor mij is wel duidelijk dat iedereen die dit geluid als hinderlijk ervaart ergens iets van kortsluiting heeft zitten. Dit is het geluid van mooi weer, van buitenspelen, van onbevangenheid.
Het tweede was hun beweeglijkheid. Het is net een zwerm spreeuwen: vlak voordat ik ze, tegengesteld, zou passeren, brak de formatie op en zwermden er een paar de stoep op, een paar rechtdoor en een paar willekeurige richtingen. Een soort vuurwerk, maar dan anders. En maar doorleuteren. Het achterste hesje is echt niet in staat zo’n snelle manoeuvre te corrigeren.
Dat laatste hesje was op zich ook interessant. Die reed op een fiets met een krattendrager. Erg handig. Want op die krattendrager lag een vleugellamme kinderfiets. Vast ergens in de buitengebieden – de schooltuinen? – lek gereden. Dan heb je dus een volwassene nodig die acrobatisch-handig met een één hand kan sturen en met de andere de kapotte fiets stabiel kan houden. Chapeau!

20130409-200549.jpg

Het is echt een soort van schapen hoeden, die klassen. Vandaag trok een groep voorbij die van ‘een museum’ naar ‘het station’ leek te gaan. En wéér waren ze er: de hesjesmensen. Daartussen een groep basisschoolleerlingen. En weer zo vrolijk kakelend. Wat me ineens opviel, is dat die kinderen zich o zo veilig voelen. Het is alsof er een onzichtbare muur om hen heen is opgetrokken. Beveiligd door de hesjes trekken ze door de stad, als in een eigen wereldje.

Voor die expedities zijn scholen aangewezen op hesjesdragers, vaak ouders want betaalde krachten zijn er onvoldoende (ik las vandaag dat een scháápskudde failliet is gegaan. Een schaapskudde). Zeker de ondernemingen naar pretparken, dierentuinen en dichtbij buitenlanden eisen nogal wat inzet. Je zal maar een kind kwijtraken. Gelet op de aantallen hesjes gisteren en vandaag waren dat vooral groepen die op redelijk bekend terrein waren.

Nu heb ik wel (internationale) reizen georganiseerd voor jeugdrugbyteams. Da’s óók niet rustgevend: zo’n vijfentwintig van die belhamels die uiteraard níet van plan zijn te doen wat ‘de leiding’ zegt. Voor die hesjes heb ik dus wel bewondering. Het roept ook wel vragen op. Degene die me al jaren bezighoudt: leidt het voorste of het achterste hesje de groep? Ik meen me te herinneren dat een onderwijskundige ooit uitlegde dat je het best áchteraan kunt fietsen en lopen. Hoe schoolreisjes toch een vak blijken te zijn.

Grappig is wel dat in onze kleine vijver de eerste kikker weer tot leven is gekomen. Zou dát het verband zijn? Dat springerige wezens als kikkers en kinderen op hetzelfde moment het biologisch signaal krijgen te ontwaken?

20130409-200607.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s