(Geld)problemen?!

Sommige dingen zijn heel vreemd geregeld.

Ik wil, en moet, bekennen een groot voorstander te zijn van het anticyclisch denken. Niet omdat ik geloof dat we echt in cycli door het leven gaan of dat economische crises ‘vanzelf’ weer over gaan, zoals het woord cyclus insinueert. Zomer, herfst, winter en lente: een cyclus. Maar in met name de economie heeft het woord een welhaast hypnotiserende, betoverende werking: in tijden van enorme vooruitgang – een fase in een cyclus – wordt nooit gedacht aan de fase die blijkbaar ook móet komen, die van de achteruitgang. Terwijl in tijden van recessie, van achteruitgang – nú – de hele goegemeente de mond vol heeft van die cyclus waardoor we weer vanzelf in beter vaarwater komen. Alleen dat al maakt dat cyclisch denken ongeloofwaardig.

Dat neemt net weg dat anticyclisch denken – óók als de cyclus als zodanig niet bestaat – zinvol kan zijn.

De kracht van anticyclisch denken is dat het nonconformistisch denken is. In essentie is het immers dát doen wat je intuïtie wellicht zegt níet te doen. Het ligt een stuk ingewikkelder. Als je een beer ontmoet, is het niet slim anticyclisch op dat beest af te stormen. Dat loopt gegarandeerd verkeerd af. Maar bij een dreigende aanrijding in de flank wordt het al duidelijker: vól gas kan soms slimmer zijn dan vooruit remmen. In het onderwijs hebben we er ook veel ervaring mee. De term varkenscyclus beschrijft dat proces wel mooi: áchter de feiten aanlopen waardoor je bijvoorbeeld grotere scholen hebt op het moment dat de leerlingenaantallen, voorzíen, teruglopen.

20130408-195852.jpg

Cyclisch denken kom je echt enorm veel tegen. En dat snap ik dus niet. Het is de beweging waarin je zit, versterken. Nu zou dat nog te legitimeren zijn als het over positieve ontwikkelingen gaat. Maar bij negatieve? Het is mij een volslagen raadsel hoe je verwacht dat een economische motor toeren maakt als je de brandstoftoevoer afsluit. Of dat je kinderen stimuleert door ze (op school) te straffen. In het verlengde daarvan: denken dat opsluiten in gevangenissen helpt (níet categorisch voor of tegen zijn, hè). Dat de aarde onuitputtelijk en oneindig zou zijn en we ‘dus’ kunnen doorgroeien en doorgroeien. Ook leuk: bedrijven die gaan snoeien en bezuinigen. Die dus krímpen. Die zwákker worden.

Eventjes naar aanleiding van die bedrijfsstrategie: dit is, zo vertelden me ervaringsdeskundigen, dé tijd voor overnames, uitbreidingen, nieuwe markten. Niet als vlucht voorwaarts – dat blijft verkeerd – maar wel als strategie. Er van uitgaand dat die er is, inderdaad.

In de economische werkelijkheid mis ik dat anticyclisch denken enorm. Terwijl het, in mijn ogen, zo logisch is het te doen. Met als uiteindelijk doel een basisinkomen of een extreem korte werkweek.

Uitkeringen: die verlagen we en de duur verkorten we. Liefst. De reden laten we maar even ongewis, maar ik geef toe dat ik die zoek in sferen van wraak en afgunst. “Wel geld beuren, maar niets doen”. Ondertussen zetten we honderdduizenden mensen klem. Want als je werkt, ben je goedkoop uit. Kantoormedewerkers krijgen of nemen van alles mee, van punaises en pennen tot printerpapier en groter. Als je werkt, heb je ook minder kosten: de verwarming thuis staat ’s winters uit. En deelname aan congressen, symposia, workshops, trainingen, opleidingen, dagjes uit, cursussen: de baas betaalt. Ook hier: niet generaliseren. Maar het komt in de buurt.

Het bizarre is dat degenen met een uitkering juist méér zouden moeten krijgen. De kosten van het dagelijks leven zijn stomweg hoger omdat ze thuis zijn. Het zoeken naar werk kost geld. Ooit was dat de postzegel op de sollicitatiebrief. Nu is dat netwerken, maar ja: hoe kóm je daar als de portemonnee dat niet toestaat. Dan zijn het mooie verhalen – die waar zijn – maar daarmee komen ze niet binnen bereik. Hoe houdt je je vakkennis en dergelijke op peil als je geen geld hebt voor abonnementen en bijeenkomsten? Wil je iets doen als vrijwilliger? Dan moet dat aan regels voldoen en wordt initiatief doodgedrukt. Tenzij de overheid iets bedenkt; en dan glad vergeet dat mensen die geen zeggenschap hebben over hun eigen tijdbesteding gegarandeerd níet meewerken. Dat doen de éigen, betaalde, medewerkers al niet.

Kortom, als we nu eens anticyclisch zouden durven denken, en doen; volgens mij zijn er dan ineens een heleboel problemen minder. Je moet wel durven uitgaan van vertrouwen in mensen. Die zullen dat belonen: door vrijwilligerswerk te gaan doen, door netwerken af te lopen, door zélf studies op te zoeken, door actief te worden.

Maar anticyclisch betekent dus ook zélf laten doen, ruimte geven!

Advertenties

One thought on “(Geld)problemen?!

  1. Begin doorgestuurd bericht:

    > Van: Kristel Boekhorst > Datum: 9 april 2013 16:01:47 GMT+02:00 > Aan: Kristel Boekhorst > Onderwerp: nog 10 dagen ‘Ik zie u vaker dan mijn moeder’ > > ‘Als ik mijn winkeliers toch zo vaak zie, waarom dan niet een band > opbouwen, die verder gaat dan de anonieme uitwisseling van bon en > pinapparaat?’ > > Lieve mensen, > > Wie helpt? Over 10 dagen stopt het crowdfunden voor het project ‘Ik > zie u vaker dan mijn moeder’ op voordekunst. Er is op dit moment een > tekort van 310 euro. Als de 100% niet wordt behaald, krijgen alle > donateurs hun geld terug. Dus iedere euro telt!!!!!!!!!!!!! Als je > graag wilt doneren, maar het lukt niet via de site, laat me het weten. > Bij deze de link: http://voordekunst.nl/vdk/project/view/979-ik-zie-u-vaker-dan-mijn-moeder > > Leuk nieuwtje: Nico Dijkshoorn overhandigt het eerste exemplaar van > het album ‘Ik zie u vaker dan mijn moeder’ op 28 april om 12 uur op > het Stadhuisplein in Leiden. > > Liefs, > Kristel > > ‘Ik zie u vaker dan mijn moeder’ is een eerbetoon aan mijn (en > misschien ook jouw) > Fietsenmaker, Slager, Schoenmaker en Bloemist > Smartshophouder, Verfhandelaar, Afhaalchinees en Reisboekhandelaar > Sigarenboer, Breispecialist, Buurtwinkelier en Hengelsporthandelaar > Kapper, Dierenspecialist, Sportprijzenhandelaar en Koffieboer > Slijter, Drogist, Kaasboer en Electroman > Kleermaker, Visboer en…… Mijn en Jouw Moeder. > > Een eerbetoon in de vorm van een album vol foto’s en verhalen. Maak > kennis met de mens achter deze 21 bijzondere winkeliers. > > — > Kristel Boekhorst > tel. 06 – 403 22 222 > http://www.kristelboekhorst.nl

    Op 8 apr 2013, om 20:01 heeft Me dunkt… het volgende geschreven:

    > >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s