Niet klikken… régistreren.

Op vrijdag fiets ik door Leiden naar de fysiotherapie. Officieel om fysiofitness te doen (maar ja, oudere mensen met (ooit) rugklachten: echt zware inspanning leveren we nooit. Het sociale effect compenseert dat meer dan voldoende). Al die meer dan tien jaar dat ik die route neem, verbaas ik me over één plek.

Het is op een industrietterreintje. Een weggetje langs een spoorsloot. Met aan beide kanten volledig onoverzichtelijke hoeken, haaks en geen enkel, maar dan ook geen enkel, zicht op wat zich om de hoek afspeelt. Heel verstandig heeft de wegbeheerder de weg verboden voor verkeer verklaard, met uitzondering van bestemmingsverkeer en fietsers/brommers. O, als je dat weggetje neemt in het donker ben je de hele honderd meter in de veronderstelling dat je in een Tatort-scène bent: unheimisch.

Het weggetje heeft een voordeel: als je die honderd meter neemt, snijdt je niet alleen een heel stuk af maar ontwijk je ook overwegen. Ofwel: de een na de andere randdebiele chauffeur scheurt er langs. Zonder gevolgen. Want bekeuringen worden er zelden tot nooit uitgedeeld. En bestemmingsverkeer is een verkeersterm die zowat niemand snapt of wíl snappen.

Iemand – de wegbeheerder? – heeft een paar maanden geleden de weg afgesloten met betonblokken. Grandioos idee. De hele twee weken dat ze er lagen was het rustig. Maar na twee weken lagen ze ineens weer aan de zijkant en was de oude situatie in ere hersteld. Goed, met nieuwe verkeersborden die genegeerd worden.

Waar ik nu naar op zoek ben, is een toepassing waar we met z’n allen ‘enge en gevaarlijke plekken’ kunnen aanmelden. Dat. En liefst ook een toepassing waar gevaarlijke verkeerssituaties kunnen worden gemeld. De 6 seconden Vinefilmpjes zijn ruim voldoende om te bewijzen hoe geschift gevaarlijk sommige plaatsen zijn.

Heel nadrukkelijk: het moet geen kliktoepassing zijn. Of en hoe er gevolgen voortkomen uit vastgelegd gedrag moet niet worden gegarandeerd. Niks telefoonlijn M of iets dergelijks. Registreren is alles wat gebeurt. En, tja, als iemand – de wegbeheerder of de politie – besluit die beelden ergens voor te gebruiken. De overtreder maakte een overtreding.

Registreer al die enge plekken eens. Registreer het gekloot van automobilisten bij geldautomaten eens. Leg de capriolen vast die voetgangers soms moeten uithalen om levend de overkant van de zebra te bereiken. Of de onoverzichtelijkheid waardoor automobilisten fietsers over het hoofd zien en tegen de grond werken.

Ik zoek kortom een enge-plekkensysteem, zodat we in elk geval niet meer kunnen wegkomen met de mededeling dat we het allemaal niet wisten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s