Concentreren in de trein

Geen idee of je een OVreiziger bent, zoals ik was. Zo ja, dan herken je het volgende vast. Zo nee…. geloof ons OVers op ons woord. Deze keer.

In de trein kun je erg goed lezen. Dat is op zich geen opzienbarende mededeling, want lezen kun je overal toch? Maar: er staat ‘erg goed’. Mij heeft dat altijd gefrappeerd: dat je in een trein zo goed kunt concentreren. Dat terwijl er best wel veel geluiden en beweging om je heen is. Niet dat de mensen de oren van je hoofd kletsen, maar er is geroezemoes, het geluid van de suizende en tikkende rails, de schudbeweging van de wagon, de wind…. Eigenlijk is er nogal wat geluid en toch raak je in de trein minder afgeleid dan bijvoorbeeld op kantoor of thuis, waar je je eigen muziek hoort.

Bijzonder. Toch?

trein2-blog

Het was The Next Web dat me op het spoor zette; met dit artikel: The secret to productivity? Ambient coffee shop noise, piped right into your ears

Goed, het gaat níet over het OV, maar over koffielokalen. Het effect is echter wel degelijk hetzelfde en de boodschap ook: met onbestemd achtergrondgeluid worden we – over het algemeen – geconcentreerder, productiever en creatiever. Het is onderzocht en ‘dus’ waar.

Coffitivity, zo heet het, is werkelijk grandioos in z’n eenvoud. Als het zo is dat onbestemd achtergrondgeluid stimulerend werkt, waarom dat dan niet online aangeboden? En dus is er een website die je het geroezemoes levert van een vol koffielokaal. Hoe sterk wil je het idee hebben?
Niet dat het uniek is. Als je een beetje doorzwerft, kom je al snel op andere ‘achtergrondgeluidensites‘. Met het geluid van regen – met of zonder donder (en bliksem) – op Raining.fm of, zoals The Next Web meldde, met het geluid van 3 types of background coding noise: ‘Monday morning code’, ‘Hackaton coding’ and ‘Angry dev coding’. Inderdaad, op Coding.fm.

De beste ideeën zijn de eenvoudige, de voor de hand liggende, de klap-voor-je-kop-dat-jij-het-niet-bedacht ideeën. Dit soort, dus.

2664183602_7e8a564ffb_m

Advertenties

2 thoughts on “Concentreren in de trein

  1. Goede tip. Kan onderschrijven dat je in de trein erg goed kunt lezen, maar bijvoorbeeld ook schrijven, maar had me nooit gerealiseerd dat dat ‘onbestemde’ achtergrondgeluid daar de oorzaak van is. Ga eens kijken of dit thuis ook werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s