Disruptive?

We gaan het pas weten als het er is: welke ontwikkeling nu die gezochte disruptieve, ontregelende is. In de wereld van innovaties is het zowat het hoogst haalbare, een soort van Edison, Nobelprijs of Golden Globe. Het is een ietwat onzinnige gedachte dat het zo zou werken. De meeste vernieuwingen zijn de moeite waard voor iets of iemand. Dat heel veel marginale aanpassingen tegenwoordig ook al innovaties zijn, is een neveneffect. Waar het om gaat, zijn die echt ontregelende. Dát zijn de vernieuwers.

Al zo vaak en op zoveel plaatsen beweerd: die innovaties zullen niet voortkomen uit de bedrijfstakken waarvoor ze zijn bedoeld. De twee ‘beruchtste’ voorbeelden daarvan zijn de overheid en de (curatieve) zorg. De vernieuwingen die daar plaatsvinden, zijn marginale. Geen daarvan tast de posities van de spelers aan.

Eén van de ontwikkelingen die een goede kans maken op de titel, wordt in dit plaatje weergegeven:
wireless-power-transmission-05-16-12-01

Het staat in een jaar oud artikel in Engadget en is, blijkens de tekst, van Tesla zelf. Ik wist dat niet.

Waarom zou dit nu ontregelend kunnen zijn?

Omdat het ons voorziet van een altijd beschikbare externe, wellicht oneindige, energiebron. Je kunt het vergelijken met de mobiele telefoon. Een poos geleden zong een filmpje uit de jaren tachtig weer rond waarin mensen wordt gevraagd wat ze van de mobiele telefoon vinden. Samengevat komt dat neer op “Hebben we niet nodig. Als iemand me zoekt, bellen ze vast nog wel een keer”. Vandaag de dag heeft iedereen een mobieltje bij zich. En dat is dan een apparaat met een rekenkracht waarvoor ooit zowat een universitair rekencentrum nodig was.

Mobiele beschikbaarheid van energie is het sleutelwoord.

Hier in huis wémelt het van de batterijen. In eerste instantie denk je dat dat te maken heeft met de komst van kinderen. Hun speelgoed is al lang geen zeepkist of trapautootje meer. Nee, alles heeft wel een batterij in zich; tot en met de nooit-stoppende zingende Kerstman (die hier vanwege ‘onverklaarbare redenen’ níet meer zingt). Als er geen batterij in moet, zit er vast wel een accu in. In ieder geval moet er electriciteit aan te pas komen.

Dat levert vooral problemen op. We hebben hier bijvoorbeeld een mini-helikopter – erg gaaf! – die perfect vliegt, maar na een klein kwartier alweer moet worden opgeladen. Mijn iPhone: aan het eind van de dag moet die amechtig aan het electriciteitsnet, terwijl zijn neef iPad dan al zowat op de electrisch intensive care is opgenomen vanwege electriciteitstekort. Het is net zuurstof, electriciteit (of net het internet).

images (6)

Stel dat apparaten altijd en overal electriciteit ‘uit de lucht’ konden halen. Dan rijden we binnen de kortste keren elektrisch, op ‘lucht’. Dan gaan de mobiele telefoons niet meer uit. Dan kunnen de eindelijk RFID-toepassingen – draadloze communicatie over korte afstand – maken (want, begreep ik, de voeding van die dingen is nu hét probleem).
Dan zijn we extreem gevoelig voor zonnestormen, dat weer wel. Een echte zwartkijker zal ook wijzen op ongebreideld gebruik, verspilling, van electriciteit want alles staat altijd ‘aan’.

Dát zou pas ontregelend zijn en nieuwe verhoudingen kunnen bewerkstelligen. Zeker als je – dat was ik eigenlijk vergeten van mijn natuurkundelessen – als het gebeurt zoals Tesla voorzag: echt als zuurstof, gratis en overal beschikbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s