Uitdagend!

Hij zal een jaar of dertien zijn geweest: de jongen die me vanochtend tegemoet fietste. Pas nadat-i was gepasseerd, had ik door dat híj het was die geluid maakte. Met z’n telefoon. Op de speakers; hetgeen een wel erg groot woord is voor de meeste van die muizengeluid voortbrengende membranen.

Grotestadsbewoners kennen het verschijnsel al langer. Waarom zou je via oordopjes naar muziek luisteren, als het ook gewoon via het luidsprekertje kan? Waarom moeilijk doen met ieder één oordopje? Da’s leuk als je je verkering dicht tegen je aan wilt hebben. Maar meestal is het gewoon onhandig. Dus gebruik je de luidspreker. Toch?

8267257-jongen-luisteren-muziek-mobiele-telefoon

Met als gevolg dat in de openbare ruimte weer een geluidsbron is toegevoegd aan het arsenaal herriemakers.

Nu kún je je enorm gaan opwinden over “kleine etters die alleen maar doen waar ze zelf zin in hebben en zich geen bal aantrekken van anderen”. Da’s echter niet goed voor je humeur en je bloeddruk.

Eerlijk gezegd, vind ik het allemaal niet zo schokkend. Op een bepaalde leeftijd ga je precies dat doen waarvan je weet dat ‘de volwassenen’ dat niet op prijs stellen. Ja, zeg, je plekkie veroveren in de pikorde, is ook een plekkie veróveren, hè. Dat gebeurt dan ook al generatie op generatie. Mogelijkerwijs is het een biologische noodzaak om jezelf los te scheuren van het ouderlijk nest.

images (5)

Dwarsliggen en uitdagen. Als ik er ’s even over nadenk, schieten me zo zat voorbeelden te binnen van tieners – pubers, dus – die dat deden. Met de asbakjes klepperende jochies in de forensentrein, de ochtendrit met halfontwaakte mensen. Lekker hard pratend en vooral breeduit zittende groepjes jongens – ik geloof dat het meestal jongens waren – die om zich heen spiedden op zoek naar iemand die er iets van zou gaan zeggen. Dat is namelijk de lol: andere mensen zover opnaaien tot ze er op reageren. Dan is de boot aan, hoor. Die asbakklepperaars kregen een medepassagier echt volledig over de rooie: “Rot toch op naar je eigen land, klootzak”, hoor je dan een net heerschap plots brullen, rood aanlopend.

Dat geluid maken past daar ook in; als je weet dat anderen dat niet op prijs stellen. Maar ook het beweren dat Hitler OK was en Joden terecht zijn vervolgd, zou goed kunnen passen. Je jaagt er gegarandeerd grote groepen mensen mee op de kast. En da’s nu juist de bedoeling.

images (4)

De ellende is dat wij, de anderen, er op móeten reageren. Stel dat ik gelijk heb, dan is dit gedrag bedoelt om grenzen te bepalen en dat doe je door ze te overschrijden. Die overschrijding moeten wij dan weer kenbaar maken. De aloude houding van ‘wees de wijste en reageer niet op provocatie’ is, denk ik, niet de verstandige. De verstandige is nu juist wél er iets van te zeggen.

Probleem is alleen: wát?

Advertenties

One thought on “Uitdagend!

  1. Pingback: Oerlelijke baas over mooie mensen | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s