Waarom mannen niet deugen

Vrouwen zijn grappige wezens. Kijk, zo’n openingszin trekt meer aandacht dan iets als: Vrouwen zijn anders dan mannen, verstandiger. Wie er dan afhaken? Mannen, natuurlijk. Die willen niet weten van die concurrentie.

Niet dat ik ga beweren dat één van de twee seksen superieur is. Dat vind ik wel zo’n stompzinnig discussie. Net zoiets als de elders gevoerde over rassuperioriteit. Ook die bestaat niet. Wat wél bestaat, is een diversiteit aan rassen, soorten, maten, voorkeuren en geslachten van mensen. Dé mens bestaat niet. De mensen wel. En volgens de tellers op de website Worldometers waren we op 2 maart 2013 vlak voor 16.00 uur CET met 7.101.389.750, ….764, ….779. Heel veel in elk geval, en aangroeiend. Met die aantallen kun je je naar hartelust uitleven op sub-ordeningen; de kans is erg groot dat je je cellen gevuld krijgt. Zwart-Wit, Geel-Rood, Joods-Islamitisch, Man-Vrouw, Oud-Jong, ingedeeld op lichaamslengte: 183, =183, op wijsvingerlengte, op IQ, op type kleurenblindheid, op ….

Mensen. Er zijn er geen twee hetzelfde. Om te voorkomen dat we helemaal confuus raken van al die mensen, delen we ze in in groepen. Een heel normale reactie en ook geen geen enkel probleem; zolang je je maar realiseert dat die indelingen door mensen zijn gefabricieerd en geen gegeven rangordening zijn. Precies dát gaat steeds meer mis in onze indelingssamenleving.

Van de week zat ik op Twitter te kijken naar een gesprek tussen een aantal dames. Zoals wel vaker op Twitter; je kunt niet beweren dat je iemand echt goed kent. Maar uit eerdere tweets (reacties) kun je wel iets opmaken. Mij lijken dit gewoon gezonde Hollandse vrouwen; zij het zonder blad voor de mond. Waarom ook? Mannen doen dat net zo vaak niet.

Verleden week verscheen er ergens een berichtje – in de categorie Divers Nieuws – dat vrouwen doe genoeg sex hebben er mooier uitzien. Of iets in die richting. Kan ook zijn dat mooie vrouwen minder sex hadden. Da’s niet eens belangrijk. Eén van de dames trok de conclusie

“Dus als mensen zeggen ‘jij wordt steeds mooier’ bedoelen ze ‘jij moet meer neuken’.

Het ietwat verwringen van onderzoeksresultaat om er mee te kunnen spelen, kan mijn waardering wel vinden. Waarom niet? En zeker op Twitter.

Maar dat vindt dus niet iedereen. De reactie die een man stuurde, is aanleiding voor de blogpost:

“Niet zo obsessief met seks op jouw leeftijd. Siert je niet!”

Dát valt bij mij verkeerd. Niet alleen hebben we het hier over een vrouw van een jaar of veertig – of jonger?! – maar waar haal je het vandaan zo te oordelen? Zijn onderwerpen leeftijdgebonden? Is ademen, ook een primair levensproces, ook taboe ‘op bepaalde leeftijd’? Mag je sommige dingen niet meer bespreken als je een bepaalde leeftijd (nog niet) hebt bereikt? Mij doet het enorm denken aan het gegeven dat kinderen het ‘vies’ vinden zich voor te stellen dat hun ouders sex hebben. Daar kan ik me nog iets bij voorstellen: ouders zijn heel nabije, veilige, seksloze karakters (met uitzondering van tijdens de puberteit).

Het is zó rolbevestigend en denigrerend. “Het siert je niet” Hoezo niet? Wie, en onder welke condities, mag het er dan wél over hebben? Mag dat alleen in de steriel-klinische werkruimte van de arts, de psycholoog of psychiater die jaren later de verdringingseffecten mag behandelen?! Is het niet verhelderend, ook al is het maar een beetje, van elkaar te weten wat we echt voelen en denken; in plaats van krampachtig rollen in te vullen?

We lijken steeds slechter in staat om te gaan met wanorde en diversiteit, terwijl juist dergelijke termen relevant zijn voor dé mens. Het is inderdaad erg handig mensen in hokjes in te delen. Dat geeft je greep op de wereld waarin ook jij in een hokje wordt gestopt. Het is zorgwekkend als die hokjes daarna bepálend worden: als je dít bent, dan hóóŕ je dit en dat te dóen. Dát klopt niet. Dan is het wel erg belangrijk of je met kracht af te zetten tegen het benauwde kooitje waar je als een legbatterijkip in wordt geduwd of een voor jou acceptabel hokje te accepteren.

Tot die tijd krijg je oordelen over je heen. Oordelen waarvan ik me keer op keer afvraag: wie geeft jou dat recht? De De Volkskrant van 2 maart 2013 brengt een katern Vonk over ouder worden. De foto’s zijn van Erwin Olaf, die – ik ben fan – weer eens prachtige foto’s maakte (over weer eens een controversieel onderwerp): van ‘oude, sexy vrouwen’.
Photo 02-03-13 17 11 50

En jawel, hoor: daar is het commentaar. In essentie precies hetzelfde:
Photo 02-03-13 17 04 32

Zijn vrouwen dan zoveel beter dan mannen? Of mannen zoveel slechter dan vrouwen? Ach, nee, natuurlijk niet. En mag je ook niets vínden? Natuurlijk wél. Eigenlijk móet je zelfs iets vinden, want een beetje meegolven op de massa is op den duur behoorlijk slaapverwekkend. Wat wél nodig is, is dat je je realiseert dat in principe jouw mening, die van de minister-president, van een directeur, een collega, een zwerver, er één is.

Eén mening van de 7.101.402.636 …645 …657 …668

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s