De valse accordeonist

De accordeon is vals, behoorlijk vals. Dat moet wel, want zelfs ik hoor het. Mogelijk is de accordeon dus héél erg vals. Maar dat kan ik weer niet beoordelen. Niet dat het me enorm stoort. Je hoort de accordeon maar eventjes; zo’n tien seconden. Dan sluiten de deuren zich en blijft het geluid buiten.

2079943-een-straat-muzikant-spelen-van-de-accordeon-op-een-van-de-vele-bruggen-van-parijs--39

Hij staat al heel lang bij de ingang van onze AH XL, de accordeonspeler. het is geen benijdenswaardige plek. Zo’n karakterloos, ietwat desolaat plein; langs de randen grootwinkelfilialen en steeds sneller wisselende detailhandel. Zo’n plein waar je de economie naar beneden zíet schieten. Een plein dat wanhopig de sfeer van Toen Het Nog Leuk En Goed Was vast te houden.

Pleinen als dat van ons heb je genoeg in Nederland. Meestal doen ze me denken aan gefacelifte mensen. Er klopt iets niet. Door de ingreep bengelen ze tussen twee staten in: die van jong en die van oud. Ze ontkennen de eigenheid en schoonheid van beide. En zijn daardoor karakterloos. Dat geldt ook voor gerepareerde mensen; zij vinden van níet, maar de onechtheid is te zien.

Veel van onze pleinen en straten hebben dat. Ze zijn te groot of te breed. En omdat ze tot de publieke ruimte horen, zijn ze van niemand. Ja, natuurlijk, van de gemeente. Maar die heeft geen direct belang anders dan dat zij er meestal een ‘ordelijk geheel’ van willen maken. Raad eens wat wij, als toeristen, nu zo leuk vinden aan al die pittoreske zuideuropese dorpjes, pleintjes en straatjes. Niet vooral de schaal(kleinte), maar de rommeligheid. De publieke ruimte is opgeëist en in gebruik. De publieke ruimte lééft!

We hebben veel te veel nagedacht over die ruimte. Hij is doodgedacht.

Naar aanleiding van onze valsspelende accordeon kwam ik erachter dat in noord Nederland een gemeente is overgegaan op het strakker reglementeren van straatmuzikanten. Het werd een zootje met al die figuren die maar deden. En, verdomd, hij stond erbij in het artikel: ook het valsspelen bleek een doorn in het oog van velen. Dan regel je het dus weg. Want als ‘het niet mag’ dan is dat zo en ís het er ook niet meer. Zo denken we toch? Niet dat het realiteit is, dat weg gaan, maar toch…

Moet je dan maar ‘dereguleren’? Natuurlijk niet. Dat is helemaal de kern van de zaak niet. Regels kun je blijven maken; het gaat om de wijze waarop je ze toepast. Veel relevanter is dat onze pleinen en straten weer levendig worden, van ons allen zijn. Dat betekent niet dat de sigarenboer zich het recht moet toeëigenen om midden op de weg reclameborden neer te zetten. Of de groenteboer zijn waren uitstalt tot halverwege de stoep. En de boetiek moet vooral kleurige waar buiten hangen, zonder te blokkeren.

Winkeliers hebben de illusie dat de publieke (winkel)ruimte primair voor hen van belang is. Zíj leven ervan. Maar wíj leven er. Het is een symbiotische relatie en dat betekent dat in zo’n omgeving iedereen van de anderen afhankelijk is. Juist dát lijkt vaak te worden vergeten. Er lopen geen klanten op straat. Er lopen mensen op straat, die, als je ze weet te verleiden, klant worden. Een gebrek aan mensen is dus funest. Wat mensen trekt? Een goede sfeer. Dát is ieders belang. Een goede sfeer is echter iets permanents en geen zaak van een paar keer per jaar verplicht nummertje als een braderie.

De komend weken blijft ons plein nog wel desolaat. De seizoenen hebben we – gelukkig – nog lang niet onder controle. Ik weet ook dat het vast ijdele hoop is. Maar iedere lente hoop ik dat de daaropvolgende zomer het plein ook wordt bevolkt door vuurspuwers en plastic ivoren olifantenverkopers en in de winter door verkopers van gepofte kastanjes en caramel appels op een stokje.

Advertenties

One thought on “De valse accordeonist

  1. Pingback: De straatlever | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s