Eenzaam, ellendig, ziek … actief!!

Deze blogpost zal je nauwelijks mogen verbazen. Hij gaat over de eenzaamheid van mensen in onze tijd. Dat is een thema wat mij boeit. En, ja, er is inderdaad erg veel (aan menselijk gedrag) wat me boeit. Dit is dan ook zo’n paard in die bekende kudde stokpaardjes van mij.

Begin dit jaar ben ik begonnen met het organiseren van De Reizende Ontmoeting. Precies om de reden die Fastcoexist in dit artikel aanhaalt (voor de luien: de schermafbeeldingen staan in deze blogpost): mensen zijn sociale wezens, die je het best kunt martelen door ze te isoleren van soortgenoten. Sociale contacten, zo zegt het artikel, zijn van groot belang voor mensen en hun welbevinden.

20130220-193101.jpg

Dus ben ik ontmoetingen gaan organiseren voor mensen die geen vanzelfsprekende toegang (meer) hebben tot sociale netwerken. Veel van die netwerken hebben we in onze haastige samenleving immers ingevuld met werkgerelateerde relaties. Werk is een zo belangrijke factor geworden in het leven dat de vanzelfsprekendheid onzichtbaar is geworden. Eigenlijk moet ik schrijven: werk in loondienst. De huidige ontwikkeling naar een netwerk-economie met geatomiseerde werkeenheden (ZZPers) wordt vooral door de werkgévers met argusogen gevolgd. Hun rol komt immers minstens in een anders perspectief en wellicht ook ander daglicht te staan. Werk geven kan ook een collectieve aangelegenheid zijn.

Dat is wel een uiterst interessante aangelegenheid: dat zelf organiseren. Wie om zich heen kijkt, ziet het momenteel op tal van plaatsen ontstaan als gevolg van de recessie. Het UWV trekt zich terug in een digitaal bastion? En wordt een variant van de SVB? Of zelfs deel van de SVB?
Het gat dat daarmee wordt getrokken, wordt nu al opgevuld; door betrokkenen zelf. Netwerken en zelfhulp staan daarin centraal. Zoek maar: Broodfondsen, Bitterballenborrels, De Broekriem, links, rechts, boven en beneden passeren zij de instituten.

Nuttig. Het gevoel gewaardeerd te worden, het gevoel nuttig te zijn, heeft grote invloed. Onledigheid is des duivels oorkussen: het is wellicht niet letterlijk een oorkussen van de duivel. Het is zeker een situatie die des duivels ís. Ongewenst. En, zie het artikel, ziekmakend.

Vandaar dus die De Reizende Ontmoeting. Allen die behoefte hebben aan een sociaal netwerk krijgen op die manier een heel laagdrempelige manier om andere mensen te ontmoeten. Alhoewel De Reizende Ontmoeting als basis dus ‘de ontmoeting’ heeft, zijn er twee redenen om langs te komen bij de bijeenkomsten.
De eerste is het gevolg van dat ‘reizende’. Om te voorkomen dat (het karakter van) de bijeenkomsten worden opgeëist door het karakter van een vaste lokatie, kiest De Reizende Ontmoeting voor wisselende lokatie. “Een rollende steen vangt geen mos”.
Het tweede is daaraan gekoppeld: de bijeenkomsten worden bij voorkeur georganiseerd op lokaties waarover ‘een verhaal’ kan worden verteld. En wórdt verteld, door de gastheer. De Reizende Ontmoeting is honderd procent gesponsord en daardoor gratis toegankelijk. Mijn droom, tussen twee haakjes, is daarvoor leegstaande winkelpanden te gebruiken en op die manier de lokale economie en bedrijvigheid een stimulans te geven.

Inzetten op (het versterken van) sociale contacten is een idealistisch doel, volgens velen. En toch is het dus een essentiële factor in ons leven. Lees onderstaande schermafdruk maar eens; en vervang oudere door ‘werkloze’, door ‘chronisch zieke’, door ‘gestigmatiseerde’, door iedere vorm van sociaal isolement. En ja, ook die ene collega die, met z’n afwijkend gedrag of ideeën geïsoleerd wordt. Het kan dus ook in een werkende omgeving!

Hoezo: bijeenkomsten moeten een nuttig en leerzaam doel hebben? Alleen ontmoeten al is het allerbelangrijkste doel wat wij als mensen kennen!

20130220-193114.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s