Katten en honden

Wij hebben altijd honden gehad thuis. Van asbakkenras tot en met rassen als Pyreneeër en Basset. Dat is overigens wel een heisa, hoor; rashonden. Die Pyreneeër is een reusachtige witte herdershond. Ooit gefokt om kuddes te beschermen tegen aanvallen van beren. Het zijn een soort van goedmoedige reuzen. Niet dat je ze veel binnen hebt. Met die enorme hoeveelheid vacht zijn het buitenhonden, ingesteld op koude en op aanvallen naar de strot (daar hangt een immense pluk haar en een kwab, waardoor een aanvaller ze effectloos ‘naar de strot vliegt’). Goedmoedig is wat je als eerste te binnen schiet als je die ijsbeer ziet. Maar het zijn ook beesten die ongelooflijk moedig kunnen zijn als het moet. Er bestaan filmpjes van onderstaande gevechten waarin de hond tot z’n dood doorvecht voor ‘zijn’ kudde. Deze loopt stukken beter af, voor iedereen.

De heisa rond rashonden zit grotendeels in hun stamboomvoorschriften. Raszuiverheid: een woord dat niet zou hebben misstaan in Zuidafrika van een paar decennia terug. Die pyreneeër heet officieel anders: Grote Pyrenese Berghond of patou. Nog mooier is de rasnaam van de basset: grand basset vendeën griffon, grote basset met de ruwe haren. Als je dat ziet lopen, ben je welhaast genoodzaakt te denken aan een Pietje Bell. Het beest straalt aan alle kanten ‘deugniet’ en ‘luisteren?! Ik?!’ uit. Mocht je nieuwsgierig zijn: het ras speelt een rol in De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan.

Als je honden bent gewend, ben je ook gewend aan de gedachte dat honden en katten zo diametraal anders zijn dat ze niet samen kunnen leven. Honden en katten véchten, bijten en blazen. Hoe fout.

Honden en katten kunnen heel goed samen optrekken. Alhoewel ze echt heel andere karakters hebben, gaat dat toch heel erg goed. Daar waar katten met gemak ook hoog kunnen wonen, zijn honden aangewezen op de vaste grond. Een hond zie je niet snel in een boom klimmen. Dat is een mooi voordeel voor die katten. Mocht er onenigheid ontstaan, dan zoeken zij het een stapje hoger: op tafel, op de kast, in de gordijnen.

Katten zijn ook een stuk asocialer. Duidelijk geen roedeldieren met een plek in de groep. Nee, de kat meent dat alles om hem of haar draait. Of misschien is nog beter: om het eten voor hem of haar. Het barst niet voor niets van de spreuken en gezegden die er op neerkomen dat katten naar ons mensen kijken als bedienden voor hén. Iets verwaands hebben ze daardoor wel. ‘Ik bepaal zelf wel of ik naar je toe kom’. Dat dus.

Na jaren honden hebben wij nu al jaren katten. Want honden zijn leuk, maar eisen enorm veel aandacht. Dat moet je ze ook altijd kunnen en willen geven. Bij twijfel: niet doen. En dus zijn er nooit honden gekomen. Maar wel katten. Dat zijn me toch ook wel portretten gebleken, die de raarste avonturen beleefden. Een kat met een kilo kaas onder het bed. Een witte kat die zwart thuiskomt: in de stinksloot gekukeld. Een kat die met ingedrukte schedel naar huis kruipt – autoongeluk – en dat overleeft. En dan de talloze missers en inschattingsfouten van de dames en heren. Zó slim als ze zelf denken te zijn, zijn ze echt niet.

Grote verschillen tussen de soorten zijn er uiteraard wel. Zo zie ik onze katten ertoe in staat een mogelijke inbreker vriendelijk te verwelkomen…. mits die ze eten geeft. Moet je bij een gemiddelde hond proberen. Of je bed. Jóuw bed? Njeuh… Denkt een kat. Dat is iets voor mij. Die nestelt zich daar dan en zie hem of haar dan maar ’s weg te krijgen. Die blijven gewoon stug liggen en jij plooit je maar om hén heen.

Weet je. Heel veel mensen hebben een hond of een kat. Al die mensen hebben deze ervaringen. Die hebben nog wel veel mooiere en veel persoonlijkere. Dit is toch een land van dierenliefhebbers. Hier geen grote hoeveelheden zwerfhonden en straatkatten.

Dan is het tóch wat vreemd dat we eigenlijk helemaal niets leren van die beesten. Dan is het toch eigenlijk een heel klein beetje te verwachten dat we inmiddels zouden hebben ontdekt dat samenleven heel goed kan tégen allerlei vooroordelen in. Als honden en katten dat kunnen; die zijn verdorie ‘dómmer’ dan wij.

Toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s