Wat denk je nu zelf?!

Wat jij vindt, weet ik niet maar ik ben het wel een beetje beu.

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat het heel erg veel veelzeggend is dat collega’s als een blad aan de boom omdraaien in hun mening als henzelf iets overkomt?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat ze het ook weleens bij het verkeerde eind kunnen hebben?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat hun werknemers mensen zijn? En dat mensen kunnen dénken?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat klanten en hun directe omgeving heel goed weten wat ze níet willen?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat klanten en hun directe omgeving ook weten wat ze wél willen?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat ‘aansturen’ belachelijke onzin is, als je niet de ervaring en kennis van het uitvoerend werk hebt?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat het heel verstandig is je te laten leiden door ‘ondergeschikten’, die veel praktischer oplossingen hebben?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat het verschuilen achter ‘de regels’, ‘de targets’ of ‘de politiek’ laf is en niet getuigt van ‘aansturing’, laat staan visie?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat visie en lef noodzakelijk zijn voor redelijk functioneren? En dat dat níet hebben dús getuigt van disfunctioneren.

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat zíj feitelijk de ballast en het probleem zijn?

Wanneer gaan managers, directeuren en bestuurders nu eindelijk eens doorhebben dat oplossingen zónder hen momenteel snel in opmars zijn en goed uitpakken?

De reden?

Eenvoudig. De voorbeelden van bestuurders en politici die, uit hun rol, ineens een andere mening blijken toegedaan. Een mening die oprechter is. Een mening die is gebaseerd op ervaring. Maar ook een mening die zij, laf, niet verkondigden toen zij nog de positie hádden om iets te veranderen.

Natuurlijk is het stoer, sterk en krachtig dat mensen hun fouten bekennen en op schreden terugkeren. Maar het is zo zinloos, zo effectloos als dat gebeurt vanuit een machteloze positie. Vanaf de zijlijn zien we echt al jaren wat er mis gaat; in de zorg bijvoorbeeld.

Waaróm zouden die bestuurders en politici eigenlijk niet eerder naar die ‘zijlijn’ luisteren? Bang voor de eigen positie, of nog banaler de eigen bonus? Bang zijn ze in elk geval. Omdat ze geen idéé hebben hoe ze hun eigen quatsch moeten realiseren.

De komende maanden gaan we nog heel wat misstanden tegenkomen als gevolg van decentralisaties.
Psychiatrisch patiënten in de wijk? O? Waar? Hoe? Wie heeft daar last van? Waar kan je dan om hulp vragen? Wat weet ‘de gemeente’ van die problematiek?
Waar blijft de dagbehandeling? Weg? O? Dus de gebruikers nú zijn eigenlijk allemaal ‘te goed’? En daarom verwacht de sector vereenzaming? Gut.
Ambulant werken? Gaaf! O, maar wáár zijn die mensen gehuisvest? Niemand wil ze toch? En als ze toch wonen; hoeveel reistijd mag worden verbruikt? Niets? Aha. We kunnen teleporteren.

Een idioot beeld? Van die managers en van die wijk? Reken er maar niet op. Praat maar eens met mensen uit die praktijk. Het wordt nog veel ‘leuker’ dan je al dacht. Want we veranderen niet het héle systeem. We snijden er stukken uit. En we laten het minst essentiële deel – de ‘aanstuurders’ – intact. Nee, dát gaat werken.

Of ik kwaad ben?! En of!
Want ik zie heel veel goede mensen en goed werk naar de verdommenis geholpen worden door cijferneukers. Goed werk en goede mensen die niet een twee drie weer tevoorschijn worden getoverd als we er over een paar jaar weer om zitten te springen.

En houd verdomme eens op met die afleidingsmanoeuvre dat technologie de oplossing gaat brengen. Er is geen enkele technologie die ooit een systeemprobleem heeft opgelost. Er is wél erg veel energie weggelekt naar technologie om ‘problemen op te lossen’. Het zal verdomd niet waar zijn: die probleemoplossing moet je managen. Nadat je het probleem een probleem hebt gemaakt, uiteraard.

En zo blijft de nutteloze klasse in stand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s