Informatie online; medische zorg en gesprek offline

Pew’s Internet and the American Life is een meerjarig onderzoek dat ik, meen ik, vanaf dag één volg. Het mag dan zijn gebaseerd op de Amerikaanse situatie; het geeft wel een mooi beeld van de invloed van het Internet. Het is teveel gevraagd te verwachten dat echt álle invloed op het dagelijks leven wordt gemeten. Maar belangrijke punten hebben ze wel te pakken.

Gezondheid. Het beloofde land volgens toekomstvoorspellers. De ontwikkelingen gaan dáár plaatsvinden en de grootste winsten gaan we dáár behalen. Dat laatste ongetwijfeld, want de financiële belangen zijn enorm. We zijn en blijven toch echt biologische organismen. En die hebben allemaal de eigenschap kapot te gaan, te verslijten en gebreken te vertonen. Wat zo aardig is aan die situatie dat het uitdaagt tot ‘repareren’. Dat gebeurt dus ook. In de jaren zestig werd kritisch gedacht over het ‘militair-industrieel complex’. Diezelfde houding is ook nodig naar het medisch-industrieel complex.

Zoals zo vaak worden we overspoeld door onderzoekjes en onderzoeken. Die kunnen alle kanten op, afhankelijk van vraagstelling, belangen, uitvoerder en opdrachtgever. Dan hebben we daarnaast ook nog eens de interpretaties en – dé reden om onderzoek te doen – de algemeen geldende waarheden.

Zo eentje lijkt te zijn geworden: we gaan steeds meer gebruik maken van het internet voor medische informatie en hulp.

Klopt dus niet helemaal.

20130115-190439.jpg

Clinicians are a central resource for information or support during serious health episodes — and the care and conversation take place mostly offline.

To try to capture a focused picture of people’s health information search and information-assessment strategies, we asked respondents to think about the last time they had a serious health issue and to whom they turned for help, either online or offline:

70% of U.S. adults got information, care, or support from a doctor or other health care professional.
60% of adults got information or support from friends and family.
24% of adults got information or support from others who have the same health

The vast majority of this care and conversation took place offline, but a small group of people did communicate with each of these sources online. And, since a majority of adults consult the internet when they have health questions, these communications with clinicians, family, and fellow patients joined the stream of information flowing in.

Pew maakt het glashelder: we gebruiken het internet om medische informatie te vergaren. Maar als het gaat om serieuze situaties, zoeken we andere ménsen op: artsen, vrienden, familie, lotgenoten.

20130115-190429.jpg

Dan blijf je toch zitten met de vraag of we niet teveel verwachten van allerlei online diagnostische instrumenten. Want als Pew gelijk heeft, gaan die niet werken anders dan ‘recreatief’. Ik kan er zo snel geen andere term voor bedenken: het gebruiken van medische informatie zonder dat er een acute noodzaak voor is.

Het roept dan ook een tweede vraag op: in welke situaties, waarom en in welke fase van het zoeken gebruiken we online medische informatie en andere diensten?

Maar goed, Pew heeft nog voor jaren onderzoeksrechter te beantwoorden. Deze zullen daar vast bij horen. Maar ook die naar de gezondheidseffecten van gezondheidsinformatie achter betaalmuren. Pew vond dat slechts 2% van de ondervraagden de betaalmuren slechtte. En inderdaad, de minst draagkrachtigen haakten het snelst af.

Wellicht toch de moeite waard in elk geval de samenvatting van het onderzoek te lezen. Het gaat immers om het waardevolste wat we hebben: onze éigen gezondheid. Daaraan hoor je niet te verdienen. Dat hoor je te dienen, ook als leverancier-producent van informatie en digitale diensten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s