Waarom de burger de kruimels?

Trouw, zie onderaan deze blogpost, meldt vandaag dat ‘de ergste bezuinigingen nog moeten komen voor de gemeenten’. Dat lijkt me eigenlijk geen nieuws, want het wordt al sinds drie jaar aangekondigd. En eigenlijk zou de ellende al verleden jaar hebben moeten/kunnen/zullen beginnen.

Maar wat me eigenlijk hogelijk verbaast, is de teneur van het stuk dat ook de burger meer zal moeten doen. En dan komen de voorbeelden van het welzijnswerk, de sportvereniging en de mantelzorg. De plekken waar de gemeentelijke financiering helemaal wordt weggetrokken en alleen financiële kruimeltjes blijven.

Waarom niet de burger – die blijkbaar veel kan – inschakelen op de steviger dossiers?

Welke minister, gedeputeerde, wethouder of ambtenaar durft het aan burgers in te schakelen in de sociale zekerheid, het onderwijs, beheer openbare ruimte? Waarom zouden de klanten van de sociale dienst niet in staat zijn zélf doeltreffende maatregelen te bedenken en nemen?

In plaats van zeer dure adviseurs van commerciële en semi-commerciële bedrijven. Want als we zouden moeten zoeken naar bezuinigingen, dan denk ik dat het weleens financieel heel aantrekkelijk kan zijn om eens zélf te gaan denken met je gemeente in plaats van je over te leveren aan een organisatie die per definitie een ánder belang heeft dan jouw gemeentelijk belang.

Waar is degene met lef, visie en volharding? Waar is degene die werkelijk een wijziging gaat aanbrengen in de ambtelijke verhoudingen in gemeenteland?

Zo vreemd is de gedachte niet. Er zijn al voorbeelden van burgerzelfbestuur in een aantal sectoren. Sterker, de indruk wordt steeds gewekt dat ‘wij, de burgers’ en ‘zij, de gemeente’ iets van elkaar losstaande zijn. Hoe zot. Want de gemeente dat zijn wíj.

En wij kunnen heel goed onszelf adviseren en ondersteunen. Dus waarom er nog geen gemeente is overgestapt op een appèl aan zijn burgers en op een ínschakelen van zijn burgers, is eigenlijk een raadsel.

Want het ligt toch zo voor de hand in deze tijden van klantgerichtheid en Overheid 2.0…

20130112-163154.jpg

Advertenties

2 thoughts on “Waarom de burger de kruimels?

    • Nou… Dat is wat ik, nog kleiner, doe met De Reizende Ontmoeting. Maar de blogpost gaat vooral over het serieus nemen van burgers en hen veeeeeel meer en dieper betrekken in de gemeentelid organisatie. Uit wat ik las, haal ik dat niet. Toch weer netwerken en vooral cultuursector.

      Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s