Kopje koffie bij -1

Ik stel dat het volslagen normaal is te verwachten dat je midden in januari in een korte broek in een winkelstraat kunt rondlopen zonder het koud te hebben. Mijn vermoeden is dat je me voor gek verklaart, want welke zot gaat er in vredesnaam midden in de winter in z’n korte broek buiten lopen. En gelijk heb je. Het ís zot.

Maar toch gebeurt er zoiets.

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zaten ze daar: een stuk of vier mensen koffiedrinkend. Buiten. Op een terras. Bij -1! Dat -1 komt omdat het de eerste helft van januari is en de aantallen koffiedrinkers door het tijdstip. Het is zaterdagochtend 11.20 uur. De grote drukte voor de markt en de winkelstraten moet nog komen. En bij dat zaterdagse ritueel hoort voor veel mensen ‘een bakkie koffie doen op de markt’.

Eerlijk gezegd, is dat ook reusachtig leuk in Leiden. Op een zomerse dag puilen de terrassen uit, terrassen die zich merendeels op pontons bevinden. Op het water, dus. Dat geeft een bijzondere sfeer, een aanradertje; zeker op zaterdag als er een grote warenmarkt is te vinden. Dan is het zelfs verdraaid lastig een plek te vinden op één van de terrassen.

Midden in de winter is dat anders. Dan liggen de pontons er niet en zijn de walterrassen een stuk rustiger. Feitelijk is dat al idioot. Want midden in de winter horen er niet eens terrassen te zijn. Terrassen zijn bedoeld om in de buitenlucht te genieten van je consumptie. De beste terrasmomenten zijn dan ook De Eerste Lekkere Lentedag, maar ook De Zoele Zomeravond en De Koelerwordende Zomermiddag.

20130112-174549.jpg

De condities die niet in het voordeel van terrassen werken, zijn er in ons kikkerland ook legio. Fier en onbedreigd staat op de eerste plaats: de regen. Alhoewel terrassen wel zonneschermen hebben zijn dat dus zónneschermen en een stuk minder geschikt als regenscherm. Wat overigens niet wegneemt, dat het echt wel iets heeft om met z’n allen te moeten schuilen voor een enorme (onweers)plensbui onder zo’n ding. Dat geeft gespreksstof, zorgt voor nieuwe sociale contacten en verbroedert.

Wind en een brakke temperatuur zorgen ervoor dat de kansen op goed terrasweer, danig verschrompelen richting nul. Dat ‘kikkerland’ is niet voor niets. We hebben niet echt een buitenleefklimaat.
Maar zoals onze chauvinistische geschiedenisboekjes ons willen doen geloven: we zijn een volk van volhouders (beter: piraten, slavenhandelaren en gewetenloze handelaren; maar dat bekt niet lekker). En volhouders bedenken oplossingen. Tegen teveel aan zon: de zonneschermen en parasols, ingekocht uit landen waar de zon wél veel schijnt. Tegen de wind: de beroemde glazen wandjes rond strandtenten. Die zijn nu ook in de stad te vinden. Tegen de duisternis: niet teveel licht, eerder romantische lichtjes als kaarsen of lichtwalmende oliestelletjes.

Al die oplossingen zijn passief in milieuopzicht: er is geen mechanisme nodig, geen energie nodig om ze aan de praat te houden. Die is uiteraard wel nodig geweest bij de productie – en de kaarsen en oliestelletjes gebrúiken ook kleine hoeveelheden brandstof – maar verder zijn ze in gebruik neutraal. Ze staan er.

20130112-174600.jpg

Bij -1 op een winters terras gaan zitten, is echter van een andere orde. Want boven heel veel terrassen hangen nu branders. Die dingen heten niet voor niets terrasverwarmers. Maar waarom zíjn ze er eigenlijk? Voor een mislukte zomerdag of -avond valt er nog iets voor te zeggen. Helemaal onzin zijn de dingen niet.

Maar waarom is het noodzakelijk om het godganse jaar buiten te willen zitten op een terras, waardoor het godganse jaar door die terrasverwarmers terrassen verwarmen? Terrassen waar overigens ’s winters echt minder mensen zitten. Ook ik vind het leuker langs plekken te lopen waar leven is te vinden, langs volle in plaats van lege terrassen, en langs groepen mensen die genietend zitten te kletsen.

Maar om nu terrassen te gaan verwarren voor die paar mensen die, toch verkleumend, naast elkaar zittend een kop hete koffie of chocolademelk naar binnen klotsen. Want die winterterrasgasten zie je eigenlijk nooit een grote sorbet of ijskoude ijscoupe genietend leegscheppen.

Hoe zou dat nu komen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s