Straatvegen op Oudjaarsdag

06.45 uur. De wekker gaat. Jammer genoeg was ik al wakker. Eén van de katten vond het wel welletjes en besloot vlak naast m’n oor te gaan spinnen en klauwen. ‘Zeg, wordt er nog geaaid vanochtend?’ Wakker, dus.

Een uitgevallen chauffeur voor de dagbehandeling is de reden waarom iemand als ik op Oudjaarsdag zo vroeg opstaat. Liever draai je je dan nog ’s om (na die kat eens vermanend te hebben aangekeken. Vruchteloos). Maar ja, er zijn mensen voor wie zo’n dagbesteding een bijzonder belangrijk deel van hun leven is. Zonder gekheid.

Dus rap scheren, eten en in de kleren. Wacht. Andere volgorde. Om 08.12 uur op de fiets. In een nog schemerig-stille stad. De voor- en achterlampjes moeten nog aan, willen we niet worden platgereden. En dat willen we niet. Ook niet omdat het Oudjaar is. En we snel gaan, wind mee. Een stormachtige, maar vooral vlagerige wind.

Zo’n ochtend.

20121231-172651.jpg

Wat me onderweg hogelijk verbaasde, was de aanwezigheid van veegploegen op straat. Hard bezig de trottoirs schoon te vegen, waarna zo’n borstelmachine de bladeren en papiertjes opvrat tot z’n buikje vol was.

Vreemd, omdat het Oudjaar is. Dat betekent dat een kleine twee uur na die actie de jongetjes van deze wereld aan de slag gaan met één van hun rites de passage: het afsteken van (knal)vuurwerk. Dat doen jongetjes. Als je ooit iemand ouder dan laten we zeggen 17/18 jaar overdág vuurwerk ziet afsteken, mag je aan zijn of haar verstandelijke vermogens twijfelen. Oudjaarsdag en rotjes horen bij jochies. Punt. Volwassenen beperken zich tot de periode 00.00-01.00 uur, of korter. Degenen die zich misrekenden met de inkoop van vuurwerk en degenen die op deze manier indruk denken te maken op het andere geslacht, hebben respijt tot 02.00 uur. Maar dat is toch wel het Uur van de Diskwalificatie. Iets is dan toch niet helemaal lekker.

Maar goed, vuurwerk afsteken begint op Oudjaar om 10.00 uur. En de veegploeg veegt om 08.15 uur. En ik vind dat eigenlijk nogal idioot.

20121231-172701.jpg

Waarom wordt er geveegd als je weet dat slechts enkele uren later de straat bezaaid is met rooie papiertjes en kartonnen kokertjes? Is het dan niet veel zinniger die veegactie uit te stellen? Het is zó idioot als je wéét dat de zooi er aan komt.

Mijn voorstel: geef die jongens van de straatveegploegen Oudjaar gewoon vrij. Ze werken al op de meest onmogelijke tijden, nadat wij met z’n allen de straten bevuilden met allerlei afval. De kans is groot dat er na de jaarwisseling links en rechts weer overgewerkt moet worden om de vuilnis weg te krijgen. Waarom zou je als werkgever je personeel niet ook een paar echt vrije dagen gunnen op feestdagen?

Dat voor dat overwerk wordt betááld, is leuk en vanzelfsprekend. Maar het is ook een valstrik; je denkt al snel dat, omdat er wordt betaald, de kous daarmee af is. Maar hoe wil je gemist plezier met vrienden en familie compenseren? Hoeveel is een avondje oudjaarsconference kijken met je kinderen waard? Wat betekent rústig een oliebol eten op oudejaarsavond?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s