De dood aan meldpunten!

Polen zijn allemaal alcoholisten. Ze werken hard, da’s waar. Maar zo gauw ze vrij zijn, zuipen ze zich een stúk in de kraag. Wil je niet weten. En met vrouwen omgaan; ze hebben geen idee. Het is net als met die Turken die hier in de jaren zestig in stapelbedden kamers bewoonden. Net als de Polen met veel te veel in één huis.

Als je zo denkt – en voor de duidelijkheid: het is níet mijn mening – dan heb je nog wel wat te bewijzen. Dat van die stapelbedden en uitbuiting van Turken in de jaren zestig is uitvoerig gedocumenteerd. En ook de situatie van Italiaanse gastarbeiders en Marokkaanse. Die waren niet beter af. Nederlandse werkgevers zijn altijd al een kei geweest in smerig gezwam over arbeidskosten en met handen die in onschuld werden gewassen. “Niet wij, maar de huisjesmelkers zijn de boosdoeners” Deels, maar zoals de gelegenheid de dief maakt, zo maakte de betaalde salarissen de woonomstandigheden.

Het werkt prima: halve waarheden en verdachtmakingen (en zijn topvariant: samenzweringstheorieën). Een krant als de De Telegraaf is, op basis van een bijna honderd procent foute collaborerende oorlogswinst, groot geworden door die aanpak van insinuatie. Het is ook zo verleidelijk om winst en meer winst te maken op basis van beweringen die slecht zijn gestaafd. Dat is een belangrijk verschil met goede wetenschap en journalistiek: falsificatie en wederhoor. Maar die zijn zo onhandig als er niet uit komt wat jij beweert. En dan is het best wel handig als je je kunt verlaten op de opinio communis, de publieke opinie.

Dus meten we die. Nou ja, méten.

Zo langzamerhand is het een plaag: al die peilingen op websites. Waar je mening wordt gevraagd over belangwekkende zaken, over oninteressante zaken, over irrelevante verbanden, over nieuwe producten, over onbeïnvloedbare zaken; ga maar een poosje door. Zolang die worden gezien als een vermakelijk tijdverdrijf en er niet al te zwaarwegende conclusies aan worden verbonden, een prima zaak. Als geintje. Want alleen het góed formuleren van de vraag, is een kunst. Laat staan de antwoordcategorieën, of de vraag of het onderwerp wel peilbaar ís. Kijk, het weer gaat zich toch echt nooit iets aantrekken van onze mening over het weer.

Dat geldt ook voor al die meldpunten die we de afgelopen jaren kregen. De bekendste is wel het Polenmeldpunt. Een volslagen zinloos meldpunt, want wie wat waarom invulde is oncontroleerbaar. Je kunt er klagen. Dat is het wel. Maar of dat terecht is, of het wel vanuit Nederland gebeurt, of de klacht op waarheid berust, en of de klachten vergelijkbaar zijn; dat blijft ongewis.

Nu is er ook een meldpunt vuurwerkoverlast. Precies hetzelfde als het Polenmeldpunt. Want dát er overlast is, van Polen, van vuurwerk, van honden, van krijsende kinderen, van hangjongeren en -ouderen, van poltieauto’s, van onverlichte fietsers, van woonerfnegerende automobilisten; zoveel is wel duidelijk. En dus beginnen we een meldpunt. En via dat meldpunt komt een rijk geschakeerd gekanker binnen. Dat is niet zo verwonderlijk. Nederlanders kankeren graag. Maar dit gekanker is alleen maar negatief en contraproductief. Want het levert niets op. Zelfs de aantallen die tevoorschijn worden gegoocheld, dienen met kilo’s zout te worden bestrooid. Er is geen enkele controle op de waarheid van de melding. Dat nu is een essentieel verschil met de kliklijnen; over malafide uitzendbureaus, identiteitsfraude, ouderenmishandeling, kindermishandeling. Maar daar worden de klachten stuk voor stuk nog eens goed doorgelicht. Iemand bezwaren of zwartmaken gaat je minder makkelijk af dan anoniem klagen over vanalles en nog wat. Zij het dat klagen over onjuist spatiegebruik ook een ludiek tintje heeft.

20121227-194340.jpg

Maar goed. Laten we er eens vanuit gaan dat er inderdaad veel overlast van vuurwerk is en dat het wordt verboden. Dan blijkt hoe moeilijk de vraagstelling is. Want de overlast wordt niet echt veroorzaakt door jochies met rotjes uit de reguliere verkoop. Nee, de overlast komt uit de donderende knallen van illegaal of zelfgeknutseld vuurwerk. En dat mag nu ook al niet. Dus wat ga je verminderen? In elk geval níet de overlastgevende vuurwerkbommen.

Dat is de makke van meldpunten in het algemeen. Ze willen iets (laten) verbieden, maar geven geen enkele indicatie hoe dat dan te doen. En evenmin zijn ze in staat nauwkeurig te bepalen wat de ergernis is. Dé Polen. Hét vuurwerk. Dé honden. Dé zwartwerker. Het enige wat je kunt concluderen uit meldpunten is dat er nogal wat chagrijnen in Nederland zijn die vegeteren op onvrede en gemies. Mensen die een samenleving eisen die er uitziet zoals zíj vinden dat goed is. Mensen die veel te weinig sociaal gevoel hebben om te geven en te nemen. Die niet in staat zijn zich te verplaatsen in het plezier van een ander dat inderdaad niet hun plezier is.

Misschien moeten we toch snel meldpunten in het leven roepen tegen volksfeesten, tegen straatvuil, tegen muzikanten in de openbare ruimte, tegen krantenjongens op de stoep, tegen fietsen met een paraplu op, tegen jongerencentra en tegen popmuziek. Eindeloos. Klagen kun je over alles.

Maar de belangrijkste vraag is toch wel waarom die klagers niet zélf iets doen. Nadat ze eerst eens hebben gedacht over de vraag of het echt zo ernstig is, dat probleem waarover je klaagt. Misschien is het iets incidenteels. En maak je nu van de mug een olifant.

20121227-194331.jpg

Alhoewel ik het eens ben met het milieuargument tegen vuurwerk, blijf ik vóór de mogelijkheid legaal vuurwerk af te steken. Dat is leuk. En ik ben er trots op in een land te wonen waar de overheid zijn burgers nog voldoende vertrouwt en we dús zelf toegelaten vuurwerk mogen afsteken. Een land waar het centraal is geregeld, ademt toch ‘ik vertrouw de kinderen toch niet echt’ uit. En, ja, ik ben voorstander van keihard achter illegaal vuurwerk aan gaan. Dat is verkapte doodslag. En ja, ik ga wellicht een klacht indienen op het meldpunt.

En omdat ik daar niets van zal menen, is het meldpunt vanaf dat moment gevuld met corrupte data
Want ik bén niet tegen het zelf afsteken van vuurwerk. En ook niet tegen Polen. Niet tegen honden. Niet tegen muziekoverlast. Niet tegen…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s