2013: persoonlijke dienstverlening herleeft

Laat ik eens een gokje wagen. Niet dat de winkansen groot zullen zijn, want in heel m’n leven heb ik zelden iets gewonnen. Maar anderzijds… ik heb ook zelden aan gokspellen meegedaan. Vooral nadat we op de middelbare school kansberekening kregen. Toen was het wel duidelijk: voor de lol prima, voor de winst een verschrikkelijk slecht idee.

Gokken zou vooral een lolletje moeten zijn. Gokken met alles waardevoller dan luciferhoutjes is zottigheid. Gokken op de toekomst verder weg dan het laten uit rollen van een paar dobbelstenen, is dat ook. Toch zie je het vaak: voorspellingen, trendverwachtingen. Aangezien de toekomst per definitie onvoorspelbaar is, kunnen we ons alleen maar baseren op wat we weten: het heden en verleden.

Iemand als Sherlock Holmes was in staat uit losse elementen een beeld te construeren… van het verleden. Beroemde techniek is het geworden: “Deductie, Watson, deductie”. Wat een groot deetektif als Holmes moeiteloos doet, is elementen van de puzzel zo arrangeren dat ze een logisch geheel vormen. Maar hij heeft dan ook Conan Doyle die als schrijver alwetend is.

In de werkelijkheid van alledag werkt deductie ook best goed, hoor. Maar vaak blijk je dan een áántal mogelijke uitkomsten te vinden. Onzekerheid kun je niet tot nul reduceren, maar er wel mee werken. Op basis van waarschijnlijkheid kun je de gevonden opties ordenen van waarschijnlijk tot zeer onwaarschijnlijk. Leuk om te weten: volgens de monnik Ockham zou de eenvoudigste oplossing ook de beste zijn. Dat uitgangspunt staat bekend als Ockhams scheermes, waarbij eenvoudig betekent ‘gebaseerd op de minste aannames’.

Maar ja, daarmee raakte in de loop van de vorige alinea’s ook de lol van de voorspellingen er behoorlijk van af. Het verwetenschappelijken ontneemt het z’n betoverende werking: die van een toekomst waarover je kunt fantaseren.

Mijn gokje, kortom, heeft als basis niets anders dan mijn perceptie van wat er nú gebeurt. Het gokje? Ik stel dat we de komende jaren een enorme groei zullen zien van persoonlijke dienstverlening.

De arbeidsmarkt en de samenleving ontwikkelen zich in een richting die een goede voedingsbodem lijkt voor persoonlijke dienstverlening.
Aan de ene kant de (nog)werkenden die te weinig tijd hebben voor dagelijkse zorg; of dat nu de kinderen zijn, de ouders, het huishouden, of de boodschappen. Omdat het momenteel er niet naar uitziet dat we het beschikbare werk over méér mensen verdelen, maar eerder minder mensen méér laten doen, is de veronderstelling niet onwaarschijnlijk.
Tegelijk zullen de mensen die niet meer in betaalde loondienst werken een andere betekenis moeten vinden in het dagelijks leven. Een deel zal dat vinden in vrijwilligerswerk, maar een ander deel zal noodgedwongen voor zichzelf beginnen. Omdat dat waarschijnlijk ‘klein beginnen’ inhoudt, is de kans groot dat het zelfstandige ondernemertjes worden. Maar niet iedereen heeft opleiding, vaardigheden of ervaring die meteen, en als zelfstandige, verhandelbaar is. In de creatieve industrie is zzp-en nog een optie; voor veel productiewerkers niet. Mijn voorspelling is dat die gaan uitwijken naar een aanbod als klusjesman, als oppas, als hondenuitlater, als kok, als schoonmaker, als tuinier, als…
En dan is er nog de ontwikkeling naar servicegerichte diensten. Het deel gebaseerd op intuïtie, op kleine onbenoembare signalen: mij gaat het niet verbazen als bedrijven weer terug gaan grijpen op goedkope servicediensten. Ik zie de komende jaren de portier nog wel terugkeren. In het openbaar vervoer de koffieverkoper. Mogelijk ook liftbediendes is de sjiekere warenhuizen. Het gaat om al die functies die de afgelopen jaren ‘om budgettaire redenen’ zijn wegbezuinigd, maar die daarna wel moesten worden opgevangen door anderen.

Mijn trendverwachting voor 2013 zou dus zijn dat we een heropleving van persoonlijke dienstverlening gaan zien.

Maar dat kan ook in 2014 gebeuren. Of 2015.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s