Een singel vol kwikzilver

Een doodstil wateroppervlak, waardoor je je makkelijk voorstelt dat de singel is gevuld met kwikzilver. Helemaal glad. Niet echt spiegelend. En toch wel een beetje. Dat dofzilverkleurige van kwik, dus. Dat typerende winterlicht, diffuus en strijkendlaag, zorgde ervoor. De koude winterlucht vervolmaakt de sensatie.

En dan, ineens, een spoor belletjes. Een lichte golfbeweging. En dan snijdt er een watervogeltje naar de oppervlakte. Vraag me niet welke soort of welk type. Dat weet ik niet. Zo eentje met twee zwempootjes en vleugels, en zwart.

20121211-185616.jpg

Het zijn van die momenten dat je kunt genieten en waarvan je even later denkt: grappig toch hoe diezelfde singel er anders kan uitzien. Want zo werkt het wel. Diezelfde plek zie ik vaker. Maar de leukste ervaring, vind ik, is dat de singel er min of meer hetzelfde uitziet als in een ander seizoen en tóch anders is.

Dezelfde beschrijving van het wateroppervlak – met uitzondering van het vogeltje – zou je ook kunnen gebruiken in de zomer: ook glad en rustig. En tóch heel anders. het licht is anders, de geur is anders, het geluid is anders en de temperatuur is anders.

Het zijn de momenten dat ineens weer duidelijk is wat context toch belangrijk is.

20121211-185627.jpg

Eigenlijk ben ik wel benieuwd wie nu eigenlijk weet wat ermee wordt bedoeld; dat context, not content, king is. Het bekt lekker. En het klinkt ook lekker logisch. Maar wat ís context eigenlijk?

Dat is een verrassend ingewikkeld probleem. En ook niet.

De uitleg is niet zo heel moeilijk. Het is jouw context die bepaalt welke informatie je nodig hebt. Uitgekauwde voorbeelden zijn die met betrekking tot de rollen die je kunt vervullen. Ben je patiënt, of arts, of partner, familielid? Het maakt allemaal uit voor het soort van informatie die je nodig hebt, en ook zoekt. Maar het maakt ook nog eens uit of je in een stressvolle situatie verkeert, of rustig achter een computer zit. In het eerste geval heb je vast niet de tijd om even grondig stukken te lezen. Dan wil je handreikingen, praktische liefst. Aan die contextuele omgeving is een paar jaar geleden ook nog toegevoegd of je vanaf een tablet de informatie benadert, vanaf een smartphone of van een computer of een informatiezuil. Al die dragers eisen andere presentatievormen.

20121211-185606.jpg

Niet zo eenvoudig, dus. Ga voor de lol maar eens proberen zo’n situatie te beschrijven vanuit één rol. En doe het dan voor een andere rol. Daarna moet je je voorstellen dat dat allemaal in één systeem moet en dat de wens is dat de antwoorden op informatievragen op maat komen. Dat wij mensen daarvoor in een enorm tempo een complex proces voor afwerken, is iets wat we nog steeds niet goed hebben gevangen in algoritmes of business logica. Eerlijk gezegd denk ik dat we dat nog wel gaan redden, maar voorlopig is het een gebrekkige oplossing die we kunnen bieden; vaak iets als ‘lijkt uw vraag op één van deze?’. En de jouwe zit er heel erg vaak níet bij.

Context is dus complexer dan je denkt als je de zin hoort: context is leidend. Contextgevoelig informatieaanbod: het lijkt me zó mooi. Wat zou mooier zijn als de omgeving wéét wat je zoekt en je precies dat ook presenteert. Maar ja, dan moet er wel een mogelijkheid zijn om die context in al zijn details te bepalen.

Tot die tijd, beken ik nu meteen maar, grinnik ik inwendig een beetje als iemand weer eens ‘contextgevoelig informatie’ gebruikt. Het klinkt leuk. Het verkoopt ook vast goed, want je hoort het geregeld. Maar of het het ook ís…

Advertenties

2 thoughts on “Een singel vol kwikzilver

  1. Pingback: de les van de meerkoet | "Me dunkt…"

  2. Pingback: Het Leids waterweb | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s