De analoge zwartwit foto komt weerom

Hmmmm…. Twee artikeltjes in het fotografiedeel van Zite doen me opkijken.

Het ene is een verhaal over prentbriefkaarten. Die zijn onmiskenbaar minder in gebruik dan vroeger. The Guardian, waaruit het artikel komt, meldt bijvoorbeeld dat dit jaar 3% van de vakantiegangers een kaartje stuurde tegen 27% veertig jaar geleden, in 1972 dus.

De beeldredacteur van The Guardian ziet in die 3% juist een kans. Je kunt je nu immers onderscheiden van al die anderen, zowat 97% lijkt me, die bijvoorbeeld digitale foto’s op Facebook zetten om daarmee in één klap grote groepen te bereiken. Toch wat onpersoonlijk, zo is ook al eens geconstateerd over verjaardagswensen; een kaartje waar je duidelijk zélf energie in stak, wordt meer gewaardeerd dan een klaarliggend ding. Een zelfbedacht en -geschreven berichtje blijkt meer indruk te maken. En een ‘echte’ verjaardagskaart ook. Wat dat betreft, heeft zij dus wel een punt dat een kaartje het beter doet. Overigens, de dienst die zij bespreekt, heeft wel een nadeeltje: een kaart maken en versturen kost £2.

20121204-195241.jpg

In het artikel staat een stukje zin waarmee de koppeling naar een ander artikel is gemaakt:

(…) while we’re still currently in love with all things “vintage” (…)

Zou dat echt zo zijn dat we een hang hebben naar klassiek? Het lijkt er wel wat op als je bijvoorbeeld de wederopstanding van de vinyl langspeelplaat en de platenspeler ziet. Maar misschien is het wel vooral de muziekliefhebber die die hang heeft. Naast vinyl is ook de buizenversterker blijkbaar al jaren weer je-van-het. En dat terwijl in de jaren zeventig en tachtig juist fanatiek afscheid werd genomen van dergelijke apparatuur en dragers: al die ruis, jank en slepen … het was mooi geweest. Nu moest er ongestoorde muziek komen.

En nu keren sommige technieken dus blijkbaar weer terug?

20121204-195250.jpg

Een reden kan zijn dat de digitale versies vaardigheden hebben gepopulariseerd. Fotografie is er zo een. Je moet haast móeite doen om een technisch mislukte foto te maken. Een esthetisch mooie is overigens weer iets anders. Dat onderscheidt de vakman nog steeds van de amateur, dacht ik zo.
Maar goed. Inmiddels fotografeert de hele horde zich een ongeluk en plaatst die foto’s her en der. Een aantal mensen zal hebben ontdekt dat ze het fotograferen leuk vinden en het ook nog (meer of minder goed) kunnen. Dan stap je over naar apparaten die je meer mogelijkheden en keuzes geven. De digitale spiegelreflex is dan een uitkomst: lekker fotograferen zonder je zorgen te maken over de hoeveelheid. Het geheugencapaciteit kan er wel een paar (honderd) aan, zeker als je niet al te hoge eisen stelt aan het opslagformaat. En ook dát kan inmiddels raw zijn: een ongecomprimeerd formaat, een ruwe, nog onbewerkte versie.

En dan blijken er dus mensen te zijn die weer een stapje verder gaan en een wens hebben weer analoog te fotograferen. Dat is echt een stapje moeilijker dan digitaal. Want eenmaal belicht is een analoog negatief niet echt meer te manipuleren. Als je zelf kunt ontwikkelen, kun je nog wel technieken toepassen als lage verdunning en hoge filmgevoeligheid forceren. Een wondere gewaarwording: die beelden zien opkomen. Maar goed, de tijden van verbouwde douchecellen en kelderkasten is voorbij.

20121204-195259.jpg

Toch is er een markt. Want Ilford, de jongens van voor mij de mooiste zwart-wit films, brengt twee wegwerpcamera’s op de markt met analoge zwartwit films. De reden?

Steven Brierley, Director of Sales and Marketing at HARMAN, says ‘We continue to be surprised at the number of requests we get for the retro style black and white film cameras. Many are from digital users who now want the look of real black and white prints from a film negative, especially when they go to events and parties.’

Nog afgezien van de techniek ben ik reusachtig blij met dat zwartwit. Want als ik mijn eigen voorkeur mag benoemen, zowel in foto’s als in het lichtontwerp in het theater – deed ik ook ooit nog ’s – ben ik een enorm fan van wit licht, van de contrasten tussen zwart en wit en van alles daartussen.

Aan het zwartwit, mensen!

Advertenties

2 thoughts on “De analoge zwartwit foto komt weerom

  1. Pak hier het NRC Handelsblad van gisteren, dinsdag, nou eens bij. Bijlage Mens &, pagina 7. Daar staat een analyse Moderne Mythen van Arjen van Veelen over nostalgische foto-apps. Dat gaat niet over zwart-wit, maar over ‘oude’ (of beter ‘verouderde’) foto’s maken met speciale apps. En de onzin er omheen.

    • Wat mij verraste, is dat het gaat om analoge zwartwit. Die Instagramdingen en zo zijn immers digitaal en imiteren iets. Dit is echt weer een stap naar analoog. Of het wat wordt? Ik verwacht het niet, want analoog fotograferen is ‘best wel anders’ dan digitaal (moeilijker 🙂 ).

      Jan

      Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s