ANGST!

Mathijs van Nieuwkerk kende het woord verleden week niet. Ik ook niet. Als je het opzoekt in een encyclopedie of in een bron als Wikipedia vind je dit:

Coulrophobia is a fear of clowns. The term is of recent origin, probably dating from the 1980s, and according to one analyst, “has been coined more on the Internet than in printed form because it does not appear in any previously published, psychiatric, unabridged, or abridged dictionary.” However, the author later notes, “regardless of its less-than-verifiable etymology, coulrophobia exists in several lists”. The condition is a specific phobia (DSM-IV Code 300.29).
The prefix “coulro-” may be derived from the Ancient Greek word κωλοβαθριστής meaning “stilt-walker”, although the concept of a clown as a figure of fun was unknown in classical Greek culture.[

Als je dan zo’n beetje rondscharrelt in de commentaren op de aandoening, dan valt op dat een deel van de verklaring voor die angst zit in het niet kunnen interpreteren van gelaatsuitdrukkingen vanwege de dikke laag schmink. Ook veel gezien: de uitdrukking – die eeuwig brede glimlach – komt niet overeen met de handeling.

20121126-195622.jpg

Wat ook opvalt, is dat de aandoening eigenlijk jong is: hierboven wordt zelfs gesproken over de jaren tachtig als origine. Dat vind ik toch wel heel bijzonder. Immers, de clown als theaterfiguur is al veel ouder. De Pierrot – vond ik persoonlijk de engste, maar vooral sááiste van het stel ; kan ik me herinneren – is toch klassiek, zeker in zijn duo met de Domme August. Maar wat er natuurlijk wel is gebeurd, is dat de clown ook steeds vaker is gaan figureren als kwaadaardig karakter.

20121126-195633.jpg

The Joker uit de Batmanverhalen. ‘Levende’ buikspreekpoppen en, inderdaad, moordzuchtige clowns. Als dan steeds minder is, wat je denkt dat het is; als steeds vaker een dubbele betekenis aan iets wordt verbonden; ja, dan raak je op den duur toch echt wat verward. Zeker als ook nog eens diverse omroepen de ongein tot summum van grappigheid benoemen, wordt het toch echt steeds verstandiger niets en niemand meer te vertrouwen. Je zal maar net in de val worden gelokt door zo’n ‘de leukste thuis en op straat’programma. En dan heb je het nog niet eens over het niveau van de ‘grappen’. De leuze ‘blijf vooral een kind’ is bedoeld om aan te geven dat je je creativiteit niet moet (laten) smoren, maar da’s anders dan de scholierenlol die bijvoorbeeld Powned af en toe tentoonspreidt.

20121126-195641.jpg

Overigens sta je ervan te kijken hoeveel fobieën er bestaan. Hier vind je een overzicht. Je kunt dus werkelijk voor alles een onredelijke angst ontwikkelen. Voor alle duidelijkheid: onredelijk betekent dan niet-rationeel, niet te beredeneren. Die angsten zijn dus echt. Je zal in een land als Nederland bijvoorbeeld niet bruggen durven oversteken. Je zal maar doodsbang zijn voor mooie vrouwen, of voor de hemel, voor de letter B, of voor poppen. Dat is niet niets, want dit zijn niet de gewone angstgevoelens die we allemaal weleens ervaren. Die ‘gewone’ angst is een beveiligingsmechanisme dat ons in een staat van alertheid brengt. Maar de fobieën… da’s dus echt iets anders.

Waar ik na het grasduinen in de fobieën mee achterblijf, is de gedachte dat velen zullen denken: “Ach, weer zo’n DSM-geval. Weer zo’n verzameling modieuze aandoeningen die helemaal niet eens echte aandoeningen zijn”. Toch lijken mij er grenzen te zijn aan wat je elkaar aan angst-ervaringen kunt aandoen. Natuurlijk zijn er van die stoere mensjes die vinden dat je overal doorheen moet kunnen prikken en overheen moet kunnen stappen. Die voor de lol Saw 1 tot met 7 – of bestaat 8 ook al? – kijken.

20121126-195649.jpg

De vraag die je je ook kunt stellen, is, of we niet in een situatie zijn verzeild geraakt waarin die aandoeningen wel degelijk steeds vaker voorkomen. Dat we in een samenlevingstoestand geraken waarin ángstige mensen leven. En dat dat steeds erger wordt, als we niets (kunnen) doen. Een wereld waarin we elkaar angst aanjagen, deels omdat angst is terug gedrongen naar de bioscoop. Een fout van jewelste.

De Terugkeer van de Hippies, van de Bloemenkinderen; zou dat iets zijn?

20121126-202211.jpg

NB
Alsof de duvel 😉 ermee speelt, vind je dan op YouTube dit:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s