Eén uit velen: TED; de opmars van video(talks)

Als je alleen al kijkt naar de feitelijk razende opmars van televisie, dan kan de opmars van bewegend beeld eigenlijk niemand heel erg verbazen. Een jaar of vijftig, zestig geleden begínt in Nederland de televisie met één en twee zenders: zwartwit en onscherp, op schermpjes die tegenwoordig standaard zijn voor surveillancemonitoren. Kortom, levensecht is anders.

En toch was de tv vanaf dag één een fenomeen dat mensen betoverde en aantrok. De verhalen van hele straten die samenkwamen om naar dat ene toestel in de buurt te gaan zitten staren. Of bij een slimme café-eigenaar in de zaak; de voorloper van de couch potato, de snacks knabbelende bankhanger. En met de komst van de afstandsbediening hoefde je niet eens meer overeind te komen.

Het kijken naar bewegend beeld heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Het luisteren naar verhalen krijgt een toegevoegde waarde als je de spreker ziet, als het verhaal wordt ondersteund door beelden. Beelden zijn nu eenmaal enorm sterke communicators.

Het is dan ook niet zo vreemd dat al vanaf het begin van het Internet is gestreefd naar het geschikt maken voor bewegend beeld. Inmiddels is dat stadium wel bereikt. Goed, er kan nog veel aan kwaliteit worden gewonnen en ook teveel kijkers op één moment naar één programma vergroot de kansen op stotterende beelden. Maar videostreams maken, is geen echt grote uitdaging meer.

Dat opent perspectieven. Waarom zou je bijvoorbeeld de verslaglegging van je conferentie, je training of je workshop niet via video doen? Goed, het is geen samenvatting, maar meer een ‘kaart zo groot als het gebied’situatie. Je krijgt zoveel tot je beschikking dat kiezen echt een probleem is. Dat is niet voor niets een belangrijk thema (geworden), want we maken steeds vaker en steeds meer materiaal integraal beschikbaar. En dus ook steeds minder het excuus dat je iets miste omdat je moest kiezen tussen…. Of dat je je kon baseren op samenvattingen en analyses van derden (die er wellicht wél waren geweest en de ballast verminderden).

Natuurlijk, erg mooi dat al die interessante conferenties live zijn te volgen, of anders wel terug op te roepen. Maar wélke in vredesnaam? Het aanbod is immers enorm. En degene die nu nog moet gaat beginnen met videostreaming – of, ernstiger, het nut er niet van ziet – bevindt zich nu echt al op achterstand.
Een voorbeeldje:
20121111-194438.jpg

Je vindt het hier, bij Smashing Magazine. Een aanrader, want zoals vaak: het gaat over véél meer dan je dacht en levert je gegarandeerd leerzame momenten op.

Al is het maar omdat de onvermijdelijke TED-talks er ook in staan…naast heel veel andere. Wie zegt dat TED de maat slaat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s