Studeren over de grens: gratis, goed, beter…

Aan collegegeld ben je zo €1800 kwijt als je een HBO-opleiding wilt gaan doen. Daar komt nog bij een bedrag voor studiemateriaal en zo; laten we zeggen €750.
En dan wil je natuurlijk op kamers wonen; je bént student of niet. Toch? Laten we de bedragen die voor kamers worden gerekend maar voorzichtig neerzetten: €450?! Per maand, hè, en dan mag je blij zijn dat gas, water en licht zijn inbegrepen. Over de grootte en de staat van die kamer zullen we het niet hebben. Die rechtvaardigt de huurbedragen nooit.
Goed. Ingeschreven en soort dak boven het hoofd. Nu nog in leven blijven. Je zult toch iets moeten met voedsel. De meeste niet-studenten gaan dat niet redden: een maand leven op tussen de €250 en €300. Een mogelijke uitzondering vormt de groeiende groep mensen die te maken heeft met bewindvoerders en leefgeld. Dat kan toch wel €40-€50 per week zijn.

20121107-193023.jpg

Studeren is, kortom, duur. Het leven is geen vetpot. En dus is het een zaak van middelen, van geld, of je wel of niet kunt studeren. De idee dat studeren voor onze intelligentste kinderen is, is een illusie. Een illusie die we overigens graag instandhouden, want klasse- of standengestuurd onderwijs is in een beschaafd land als het onze niet aan de orde. Toch?

Maar waarom zou je het eigenlijk zo doen? Waarom studeer je in Nederland?

De belangrijkste reden zal ook te maken hebben met geld. In het buitenland studeren is kostbaar. Ook daar moet worden betaald voor huisvesting en voeding. En dan zit je ook nog eens ver van huis en van vrienden en bekenden.
Aan de andere kant lonken daar wel de prestigieuze universiteit(snamen) als MIT, Cambridge, Harvard, en zo nog tientallen meer. Het blijft blijkbaar zo dat het gras groener is bij de buren… Delft komt op de 51ste plek. Maat ja, da’s Nederland, da’s Delft.

Maar dan schiet de techniek ons te hulp. Afstandsonderwijs.

Kortgeleden las ik dat ze een eindje verderop, aan de andere kant van de aardbol, een aardig aanbod hebben:

The University of Western Australia will be offering sociology and oceaonagraphy courses using the platform in March of 2013 for internal students as well as the general public in the form of MOOCs (massive open online courses). UWA plans to host an astronomy course in the near future as well, which will allow users to take advantage of the university’s close proximity to the world’s largest radio telescope, the Square Kilometer Array.

Het is niet de techniek die boeit: of het Coursera is of dit Class2Go. Wat boeiend is, is het verdampen van grenzen. Want de vraag die mij bekruipt, is toch iedere keer weer: hoe verhoudt dit zich eigenlijk tot regeringsbeleid, of, nog leuker, de natiestaat?

20121107-192906.jpg

Waarom zou je je opleiding niet op de goedkoopste, of de beste, opleiding volgen en je diploma later laten erkennen in Nederland? Waarom, kortom, zouden studenten zich beperken tot het aanbod in Nederland? Ennuh… wat gaan we doen aan die intellectuele versie van de kapitaalvlucht? Of aan de concurrentie met de rest van de wereld? Welke opleidingen en faciliteiten gaan wíj gratis aanbieden (om buitenlandse studenten naar Nederland te trekken, want het groene grassysteem werkt daar net zo hard)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s