Zó vanzelfsprekend: goede innovaties

Innovaties zijn verrassend moeilijk. Goed, een bestaand product ‘pimpen’ is niet zo moeilijk. Zeker in de advieswereld zie je dat geregeld terug. En anders bieden we wel diensten aan die alleen kunnen bestaan bij de gratie van elders ontwikkeld beleid. Hoe je gewoon cursusmateriaal kunt presenteren als ‘innovatief’, zullen we maar zeggen. Nog afgezien van het gegeven dat het op te lossen probleem vaak geconstrueerd is: “als u het beleid wilt implementeren, heeft u ons nodig”. Hoezo? zou je zeggen. De potentiële klant heeft toch ook (gezond) verstand?

Maar goed. Innovatie heeft een verleidelijke connotatie en verkoopt goed. Maar niet alle ‘innovaties’ zijn innovaties of innovatief. Het WC-eend- en slager-keurt-eigen-vlees-fenomeen tiert welig. Dat neemt niet weg dat interessante innovaties wel degelijk te vinden zijn.

Als je houdt van het duo innovatie-gadget, dan moet je eigenlijk in Japan zijn. Japanners hébben iets met apparaatjes. Die ontwikkelen ze in een razend tempo. En dat doen ze goed. Om zo af en toe eens rond te neuzen in wat ‘de Japanners’ doen, is het Internet een uitkomst. Zonder de planeet te belasten met vliegreizen, kunnen we toch het een en ander zien. En zelfs het opzoeken wordt gefaciliteerd; online ‘tijdschriften’ als Zite zijn ongeëvenaard. O, en op jouw nieuwsvoorkeur in te stellen.

En dan zijn er heel leuke innovaties te vinden.

Zo ontwikkelden de Japanners een pan waarin water sneller aan de kook komt. Let op: niet bij een lager kookpunt als gevolg van lagere druk. Nee, ze ontwikkelden een pan met een vorm die maximaal gebruik maakt van wervelingen in verhittend water. Het ding – ervan uitgaand dat-i ook werkt – is een echte kook-innovatie. Kijk zelf maar:

Dit is ook een mooie. Hij zet papier om in wc-papier. Vooral handig op kantoor waar je tijd genoeg hebt voor toiletbezoek – wc-papier maken kost 30 minuten – en waar veel papier wordt verkwist. Aan de ene kant gaan de A4tjes er in. En aan de andere kant:

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen: ik weet niet zeker wat ik nu vind van de stevigheid, de doordrukbaarheid van dit wc-papier.

Twee vernieuwingen die passen in een al ingezette lijn, zijn de geheel transparante, tweezijdige display waarmee allerlei science fictionschermen ineens wel heel realistisch dichtbij komen. Het filmpje is al uit mei. Maar toch.
De andere stap voorwaarts past daar ook in: een werkelijke 3D-projectie. Nog lang niet levensecht, zoals in de science fiction, en ik snap ook maar half hoe-i technisch werkt, maar dat neemt niet weg dat de stap naar een échte driedimensionale projectie een interessante is. Vervolmaakt kun je hiermee op allerlei plaatsen 3Dprojecties maken. Zie je het al voor je? Dat je niet weet waarmee je eigenlijk staat te praten de afgelopen dertig minuten?

Ga gewoon vooral eens grasduinen in de video’s. Ze zijn van Diginfo, een mooie bron.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s