Alter ego gezocht

Het is zo’n verhaal dat je – ik in ieder geval wel – oppikt in de periode dat je je dagen slijt op een middelbare school. Dat is zo’n periode, achteraf gezien, vol met twijfel, twijfelachtige inzichten en dus geëxperimenteer. Dat zal de een meer dan de ander doen of ondervinden. Maar iedereen heeft er in enige mate aan deelgenomen.

Je kent ze ook vast nog wel. De fase waarin, zowaar, jongens ineens gedichten gaan schrijven over hun gevoelens. Of de avonden doorhalen, en maar filosoferen over de zin van het bestaan en al het andere. De mensen die zich avond na avond over letterborden bogen in de hoop een boodschap uit ‘de andere wereld’ te ontvangen. De spanning die hoort bij ‘de eerste’; sigaret, joint of sex. In elk geval allemaal zaken waar de volwassenen van vinden dat ze of onzin of gevaarlijk zijn. En dús aantrekkelijk voor de generatie die zich verzet.

In die periode past ook een actief leven aan, laten we zeggen, broodje-aapverhalen. Hoaxes en urban legends zijn niet per sé leeftijdgebonden. Maar ze doen het wel erg goed bij jongeren. Want ze passen ook zo goed bij de fase waarin zij zich bevinden. Met sex beginnende pubers zijn (uiteraard) gevoelig voor verhalen als ‘de vaginale kramp’, waarin een vrijpartij in een metrostel leidt tot een gehaaste rit naar een ziekenhuis vanwege ‘klemzetten als gevolg van die kramp’. Of het vrijend stelletje in een donker park dat gehaast wegrijdt met de auto als ze enge geluiden horen buiten de auto en later ontdekken dat er een afgerukte hand aan een portierhandgreep bengelt. Broodje Aap; het blíjft maar rondzingen.

In zo’n categorie hoort, denk ik, ook het verhaal dat er van iedereen een dubbelganger is. Ergens op de aarde loopt die van jou. Als het al waar is. Maar het is wel een prachtig idee om over weg te mijmeren: waar zou mijn dubbelganger dan zijn te vinden? Wat doet-i?

Die dubbelganger kun je nu opsporen; mits je geduld hebt te wachten totdat de databank voldoende is gevuld. In de tussentijd kun je wel al interessante tabellen maken uit de beschikbare data. Sn de grote grap; die data lever je zelf.

20121030-185259.jpg

The Human Face of Big Data is een interessant project. Je haalt een app binnen op je iOS- of Android-apparaat en je kunt aan de slag. Eerst vul je een vragenlijst in met vijftig vragen, variërend van standaard-dingen als leeftijd en geslacht maar ook doordringend tot je seksuele voorkeuren, je slaappatroon en jouw idee over opvoeding (door je ouders). Wat dan ontstaat, is een rijke schat aan gegevens waarmee prachtige berekeningen kunnen worden gemaakt. En waaruit dus ook op den duur jouw (data-)dubbelganger tevoorschijn zou moeten komen.

Zoals zoveel van dit soort van initiatieven, lijkt ook dit een nobel doel. Dat wordt nog eens bekrachtigd doordat de makers beloven $1 per opgehaalde app te doneren aan een schoonwaterproject, met een maximum van $50.000. De app is overigens echt helemaal gratis.

Inmiddels word je toch wat cynisch over al die prachtige beloften. Veel, zo niet alle, van de o zo mooi gestarte initiatieven komen op den duur toch voor de vraag te staan hoe te overleven. In onze samenleving is dat gekoppeld aan het hebben van geld. En dus wordt de ziel aan die duivel verkocht. Of The Human Face of Big Data ook die kant zal opgaan, moet de toekomst nog gaan uitwijzen. Dat, als het een beetje meezit, ze op een goudmijntje aan gegevens zitten, is inmiddels wel duidelijk.

Maar de ooit ingeprente gedachte dat er een tweede ik rondloopt, is reden om toch maar de app op te halen en de vijftig vragen in te vullen. En nu maar wachten….

Advertenties

2 thoughts on “Alter ego gezocht

  1. Pingback: Big data?! Small en medium is beter! | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s